Pagaliau gera žinia: skelbiama, kad antrąkart užsikrėsti COVID-19 – neįmanoma

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2020-05-04 12:13
Vienas pažystamas parsiskraidino corona virusą iš Anglijos prieš pat karantino paskelbimą Lietuvoje, kaip ir priklauso po 4-5 dienu pakilo temperatūra ir visi kiti simtomai buvo, persirgo labai lengvai lengviau nei gripą, kaip įprastą peršalimą. Dabar sėdi namie ir jaučiasi visiškai sveikas, keista nes kiek darė testų visada teigiami net ir dabar praėjus tiek laiko apytikriai ~50 dienų. Ar tai reiškia, kad mes su tuo kaip ir šimtais kitų peršalimo virusų tiesiog turėsim gyventi nuo dabar visada kartu?
jull 2020-05-04 16:32
Jau net pati antraste yra 99% bullshit. Praejus keliems menesiams ar keliems metams neimanoma nustatyti kiek laiko isliks imunitetas. Praktiskai garantuotai jis neisliks visam gyvenimui. Taip, ta ir reiskia. Jei sitas virusas nemutuos daznai, viskas baigsis 70-80% populiacijos persirgimu. Jei mutuos panasiu greiciu kaip gripas ir isliks pavojingas - vakcinom kiekvienais metais bent jau rizikos grupem.
kestutisz 2020-05-04 17:44
Kol kas didesnis BS buvo kalimas į galvas, kad imunitetas išvis nesusidaro. Ir tiek kurie jau (tikrai ar įsivaizduoja) persirgę ar šiaip netikintys partijos linija buvo apšaukiami eretikais (gerai, kad nors ant laužų dar nedegino) :)
kiesza 2020-05-04 19:20
Ar mes nelikom kvailių vietoje, nes sugriovėm savo ekonomiką, kada švedai nedarydami nieko turi tą patį gerejantį rezultatą, gal paduoti PSO į teismą ir kapeiką prisiteisti ?
jull 2020-05-04 19:21
Ne, tai jei skaityt geltona spauda, tai ten ko nori gali rast. Rimti leidiniai parasys, kai duomenys bus apdoroti ir interpretuoti kvalifikuotu zmoniu, t.y virusologu, epidemiologu, imunologu, statistiku ir tt. O visa kita tera spekuliacijos, ypac tokio lygio spaudoj. Viskas vyksta, panasu, mazdaug taip: autoritetingas saltinis sako, "negalim garantuot, kad imunitetas susidaro, nera duomenu" (mokslininkai taip sako visada, kol nera pagrindo sakyt kitaip) aimta spauda: "remiantis tuo ir tuo imunitetas turi susidaryt, bet kol kas nera duomenu" geltona spauda i pirmini saltini net neziuri, ju tikslas ne zurnalistika, ir tiesiog pasirenka viena is dvieju: imunitetas susidaro arba imunitetas nesusidaro, sukurpia kokia "intriguojancia" antraste, pvz, "jums tai nepatiks: ....." arba "pagaliau gera zinia: ......". Ir viskas, tikslo siekimui, t.y klikui sudarytos geriausios salygos. Px, kad bent puse atsidariusiu ta straipsni nusispjaus ir pasizades daugiau cia neit. Iki kito nuobodulio priepuolio Mano manymu, viena is bedu su web zurnalistika yra ta, kad daug saltiniu yra valdomi zmoniu, su zurnalistika neturinciu nieko bendra. Tikras zurnalistas tokios nesamones net nesugalvotu, o sitie sutraukia mesla is visu imanomu pakampiu.
jull 2020-05-04 19:36
Ne kvailiu, tiesiog mums maziau pasiseke pasirenkant sprendima is keliu galimu, turbut. Kvailiu vietoje liko tokios salys kaip UK, kurios is pradziu nedare nieko, paskui rinkosi Svedijos varianta, pamate, kad premjera ir ne tik, gali tekt kist "in a ditch", apsis... ir perejo prie musu varianto. PSO ir be kapeiku greiciausiai laukia sunkios dienos, mazai ten akmenu liks neapverstu. Kai tik viskas bishki aprims, prasides kaltu ieskojomai. PSO pirma eilej kartu su Kinija.
mindaugas.vaitiekūnas 2020-05-04 20:27
Nieko, tuoj turėsim erkinio encefalito protrūkį, paskui nuskriaustų pajūrio verslininkų protrūkį, tada vargšų ūkininkų eilė, galiausiai sulaukę spalio pradėsime kalėdinį apsipirkimą, o štai gruodį COVID-20 eilė! Na o jei nori viso to išvengti, yra 2 variantai: a) valios pastangomis... b) tiesiog atsijunk elektrą.
devyniaragis 2020-05-04 22:26
Na UK bent jau nemaža dalis gyventojų bus įgavusi imunitetą ir bus mažiau problemų sekantį rudens/žiemos sezoną. Tą patį galima pasakyti apie beveik visą vakarų Europą. O kas laukia Baltijos šalių? Vėl karantinas? O gal žaisim Švediją, nors jau būsim užmokėję likusios Europos kainą? Mums mažiau pasisekė ne pasirenkant sprendimą, o pasirenkant sprendimų priėmėjus. Jei sprendimas buvo apsaugot sveikatos apsaugos sistemą nuo perkrovos ir minimizuoti mirtis, reikėjo daug labiau saugot rizikos grupę, didinti sveikatos apsaugos sistemos pajėgumus ir leist epidemijai plisti (laisvesnio karantino sąlygomis) iki priartės prie sveikatos apsaugos sistemos pajėgumų ribos ir tik tokiu atveju imtis griežtesnių suvaržymų, kurie sumažina R0 iki <1, tada bent jau išlaidos būtų davusios kažkokį apčiuopiamą imunitetą. Jei sprendimas buvo užraukt epidemiją išvis, tai reikėjo kur kas griežtesnio karantino ir proaktyvesnio testavimo ir sekimo - brangus kelias besikertantis su piliečių teisėm/laisvėm ir klausimas ar prasmingas labai atvirai (importo/eksporto prasme) ekonomikai kaip LT, bet bent jau būtų kažkoks nuoseklumas. Dabar gavosi politiškai saugus variantas prieš artėjančius rinkimus, brangus – bet į skolą, su mažai mirčių – bet tiesiog dėl to, kad problema atidėta. Per rinkimų kampanija bus galima žaisti emociniais argumentais. Na bet pas mus dar ne pats blogiausias variantas vakaruose, Kalifornija irgi panašiai kaip LT žaidžia tik tenai dar ir fabrikai uždaryti, nors ligoninės pustuštės, o priemonių perteklius ir atlaisvinti karantino kol kas neskubama.
DarkNRG 2020-05-06 17:46
Suniokot ekonomika savo del 40 mirusiu pensininku.. Klounai, kam cia dar kyla klausimu del teisingo sprendimo pasirinkimo?
AAA000 2020-05-06 22:25
mane tai juokina jusu tie pasisakymai apie ekonomikos saugojima kokia dar ekonomika? musu i eksporta orientuota. jei kitos salys uzsidare tupes, tu cia nieko nepadarysi, ar kaip Baltarusija su Svedija, ar kaip Kinija... nei tu prekiu su paslaugom isvesi - nei atsivesi... bus vistiek trukdymai. kas liecia karantino antra banga, kur cia visi prognozuoja - taigi galima ir jai pasirengt. dabartiniam etape istirt ir isgaudyt svarbiausia. o sekanciam etape - jei nau norima laisvesnes ekonomikos - reikia daryt karantinines salas. kur ir gydys atskirtai nuo einamojo gydymo. gal net poros ligoniniu infekcinio profilio pakaks. plius testavima - gaudyma palikt ant sienu ir uostuose. as manau gyvybes svarbiau uz kazkokia ufonautu fantazine ekonomika - kurios cia niekada nebuvo ir nebus. mum kaip tik reikia specializuotis i kazkokias nisines sritis. medicina butu puiki sritis - aukstos pridetines vertes. kaip pvz izraelyje i ta investuoja. o pas mus i ka investuoja? i kazkokius prognoziu pusdebilius... skaiciuoja jie matai globalias tendencijas is keliu atveju... o paskui persiorientuos i rinkimu tendencijas... suknisti statistai su savo niekam nereikalingom pustiksliom prognozem. investuot reikia i realiai ekonomika, o ne i vasiuku ekonomines prognozes kurias matai dabar reikia gelbet... i virusa galit investuot irgi. kurkit pazangesnes kontroles formas. kas draudzia? uz tai kruvas pinigu atsegs pacientai. didesnes iplaukas sugeneruos desimtimis kartu nei ta ekonomika, kur cia gelbejat, nes jum iteige - kad gelbet reikia... gelbetojai didieji matai situacija pasikeite - avinu banda - supraskit pagaliau - nebebus kaip anksciau... ka konkreciai isgelbejo tie svedai savo ekonomikoje? tris suknistas sasiskas? dabar reikia kurt naujo tipo ekonomika. paskui vel pezesit - kad nebeveikia seni metodai - kuriuos isgelbejom ar ten atlaisvinom...jei Amerika su kitaiciais prades plaktis - cia isvis toks sudas gali uzvirt, kad neberupes niekas.
who 2020-05-08 10:12
Pas mus sveikatos sistema optimizuota taip, kad net įprastu ritmu reikia laukti vietos/lovos (o gal čia pretekstas pakišėlei). Virusas plinta eksponentiškai ir su vadžių atleidimu galima greitai prisižaisti. Buvo pabrėžta valdžios, kad labiausiai trūksta ne priemonių o personalo. Vieni specialistai emigravę, o dalis įpratę dirbti relax režimu, sistema balansuoja ant galimybių ribos.
HardAxe 2020-05-08 11:54
Pas švedus paskutinius du mėnesius hospitalizuota ~2300 žmonių, intensyvioj terapijoj guli ~500. gyventojų 3x daugiau, bet beveik visi susirgimai dideliuose miestuose. Kaži ar Lietuva būtų turėjus 1000 lovų ir 200 vietų intensyvioj terapijoj? Nekalbant jau apie personalą. Turbūt galima buvo kažkiek laisviau atleisti vadžias, bet Švedija mum nebuvo sektinas pavizdys.
vazzy 2020-05-08 12:22
kad ir kaip nemalonu tenka pritarti AAA, jau dabar esam atsidarę beveik tiek kiek įmanoma, dabar mus labiau riboja ne vietinis karantinas o glabalus, taip, kad sakyti, kad va būtume darę kaip švedai ir eksportas ar turizmas žydėtų yra kliedesiai. nežydėtų. Lietuva padarė viską ką galėjo mano manymu, išvengė daug mirčių, neuždarė gyventojų namie - t.y. kas norėjo galėjo eiti kur tik nori, tik ne grupėse, bet galėjo, o pietų europoje net iš namų negali išeiti be leidimo. ekonomika jau dabar atidaryta 90% kiek nuo valdžios priklauso, visa kita nebe valdžios rankose kaip turizmas, eksportas.