Nauji duomenys rodo, kas COVID-19 sergančių vaikų skaičius tikriausiai yra didesnis nei galima numanyti ir tai gresia naujomis problemomis  (5)

COVID-19 pandemija žmoniją išmokys vieno - būtina planuoti savo resursus. Daugybė ligoninių nebuvo pasiruošusios didesniems ligonių srautams. Ir net kai tendencijos ėmė ryškėti, ne visi suskubo pasiruošti reikalingų apsaugos priemonių. Būtent dėl to mokslininkai bando išsiaiškinti, kiek vaikų iš tikrųjų yra užsikrėtę ta nelemta liga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Problema ta, kad niekas nežino, kiek vaikų pateks į intensyvios terapijos skyrius. Taip, vaikai įprastai lengviau pakelia COVID-19 ligą, tačiau ne visi. Kai kurie vaikai turi kitų sveikatos problemų ar tiesiog neturi stiprios imuninės sistemos. Todėl būtina žinoti, kiek vaikų ši liga paliečia, kad būtų galima planuoti resursus, kurių prireiks antrosios bangos metu.

Pietų Floridos universiteto mokslininkai skaičiuoja, kad kiekvienam į intensyvio terapijos skyrių patekusiam vaikui tenka 2381 užsikrėtęs vaikas. Tai apskaičiuota remiantis Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, apėmusiais 2100 atvejų.

Kovo 18-balandžio 6 dienomis į JAV intensyvios terapijos skyrius pateko tik 74 COVID-19 sirgę vaikai. Mokslininkai teigia, kad tai reiškia, kad iš viso užsikrėtusių vaikų skaičius šalyje tikriausiai siekė 176190. 30 % užsikrėtusių vaikų buvo mažesni nei 2 metų amžiaus, 24 % - 2-11 metų, 46 % - 12-17 metų amžiaus. Mokslininkai skaičiuoja, kad jei iki 2020-ųjų pabaigos COVID-19 palies ketvirtadalį JAV žmonių, apie 50 tūkstančių vaikų turės būti hospitalizuoti. 5400 iš jų bus reikalinga mechaninė plaučių ventiliacija.

JAV pediatrijos intensyvios terapijos skyriuose yra apie 5100 lovų. Jų reikės ne tik COVID-19 sergantiems vaikams. Be to, jos tikrai nebus tobulai pasiskirsčiusios pagal ligos paplitimą šalyje. Taigi, pagal dabartine prognozes, lovų gali pritrūkti.

Vaikai gali būti guldomi ir į suaugusiesiems skirtus skyrius, jei tik to prireiktų. Tačiau ligoninės turi būti pasiruošusios, todėl mokslininkai ir bando apskaičiuoti COVID-19 plitimą. Kita vertus, šios prognozės gali ir nepasitvirtinti, jei bus pasiekta žymesnių pergalių medicinos moksle arba žmonės drausmingiau laikysis higienos normų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai (5)