Pastebėjote, kad uodai jus puola labiau nei kitus žmones? Labai tikėtina, kad tai ne atsitiktinumas  ()

Tikriausiai pastebėjote, kad uodai labiau puola vienus žmonės, o kitus lyg ir visiškai ignoruoja. Tai nėra iliuzija. Priežastis – genai ir potencialios aukos organizmo išskiriamos medžiagos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu mokslo pasaulis jau neabejoja, kad uodai savo aukas pasirenka „užuosdami“ chemines medžiagas, kurias išskiria žmogaus oda ir ten esančios bakterijos, tvirtina entomologas Josephas Conlonas (JAV uodų kontrolės asociacija).

Mokslininkai išskiria 5 pagrindines priežastis, dėl kurių kai kurie asmenys tampa kraujasiurbių taikiniu.

Nėštumas

Uodų patelės reaguoja į aplinkoje esantį anglies dioksidą. Tam jos naudoja specialius jutiklius kūno paviršiuje. Kokią tai turi sąsają su nėštumu? 2002-aisiais moksliniame žurnale „The Lancet“ buvo publikuotas tyrimas, kurio rezultatai parodė: nėščios moterys (nuo 28 nėštumo savaitės) iškvepia 21 proc. Anglies dioksido daugiau, negu likusios. Tai gali nulemti net dukart aktyvesnį uodų puolimą.

Maža to, nėščių moterų oda pasižymi specifiniu kvapu, pažymi Kornelio universiteto entomologijos profesorė Laura Harrington. Kuris, toks sutapimas, labiau patinka uodų patelėms. Beje, jeigu nežinojote, kraują siurbia tik uodų patelės, o patinai maitinasi augaliniu maistu.

Prakaitavimas

Jeigu jus puola uodai treniruočių gryname ore metu, teks susimąstyti apie persikėlimą į uždaras patalpas. Taip yra todėl, kad fizinių pratimų metu išsiskirianti pieno rūgštis yra puikus vabzdžių pritraukimo šaltinis. Uodai taip pat jaučia ir išaugusią žmogaus kūno šilumą. Kuo vabzdys arčiau jūsų, tuo labiau jį traukiate sporto metu.

Pirmoji kraujo grupė 0 (I)

Kaip ir žmonės, kuriems patinka vienas ar kitas patiekalas, uodai taip pat turi savo skonį. Anot tyrimo, kuris buvo publikuotas „Journal of Medical Entomology“, rezultatų, uodus traukia pirmoji kraujo grupė (0(I)).

Pasirodo, kad šią kraujo grupę turintys žmonės išskiria specifinį kvapą, kuris traukia kraujasiurbius. Todėl visiems, turintiems pirmąją kraujo grupę, reiktų pasirūpinti apsaugomis nuo uodų vykstant į gamtą.

Alus

Įkandimų skaičius taip pat gali gerokai išaugti, jeigu jūs ne tik aktyviai judate gryname ore, tačiau ir vartojate alkoholį. Net keli tyrimai parodė, kad alkoholį vartojantys asmenys buvo dažniau sugeliami, negu tie, kurie rinkosi gerti vandenį. Kol kas nėra paaiškinimo, kodėl taip vyksta. Galimai, tai susiję su tuo pačiu prakaitavimu ir jo metu išskiriamais kvapais.

Genai

Dvynių tyrimas parodė, kad ir nuo genų priklauso, ar miške būsite sukandžioti uodų. Londono higienos ir tropikų medicinos mokyklos mokslininkai pažymi, kad kai kurie žmonės išskiria medžiagas, kurios atstumia uodus. O šių medžiagų išskyrimas jau priklauso nuo genų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()