Teisė gadinti orą - ar žinojote, kad imperatorius Klaudijus taip prisidėjo prie visuomenės sveikatos?  ()

Klaudijus Romos imperiją valdė beveik 14 metų. Per šį laiką imperatorius išleido ne vieną patvarkymą, kuris reguliavo politinį, socialinį ir kultūrinį šalies gyvenimą. Tačiau tarp tų imperatoriaus potvarkių buvo ir tokių, kurie šiandien kelia šypseną. Ar žinojote, kad Klaudijus leido viešai gadinti orą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klaudijaus istorija yra gana keista. Dabartinės Prancūzijos teritorijoje gimęs kilmingasis Klaudijus ankstyvoje jaunystėje stipriai susirgo. Jis, žinoma, išgyveno, tačiau visą gyvenimą šlubavo ir neprigirdėjo. Vyriškumo kulto valdomoje šalyje šie fiziniai trūkumai pastūmė Klaudijų į šalį - jis niekada neturėjo tapti imperatoriumi. Tačiau kartu tai jį ir išgelbėjo - imperatoriumi jis tapo, kai visi kiti šeimos vyrai buvo išžudyti.

Klaudijus, žinoma, buvo svarbi figūra Romos imperijos istorijoje. Apie jo 13 metų ir 9 mėnesius trukusį valdymą yra parašyta nemažai knygų. Bet dabar - apie keistuosius jo potvarkius.

Per savo valdymą Klaudijus paskelbė ne vieną ediktą. Daugelis jų buvo susiję su politiniu ir socialiniu šalies gyvenimu, tačiau kai kurie buvo labai keisti. Lengvai neįgalus Klaudijus domėjosi medicina, todėl kai kurie jo ediktai buvo susiję su sveikata. Pavyzdžiui, jis skatino naudoti kukmedžio sultis gyvačių įkandimo gydymui. Klaudijus taip pat rūpinosi ir vergų sveikata.

Vergų savininkai savo ligotus vergus tuomet dažniausiai tiesiog palikdavo Tibro saloje. Jei kuris vergas pasveikdavo, tuomet jo savininkas sugrįždavo jo pasiimti. Klaudijus išleido ediktą, kuris uždraudė tokią veiklą. Apleistas vergas tuomet automatiškai tapdavo laisvu. Be to, Klaudijus taip pat uždraudė žudyti vergus - už tai turtingi romėnai nuo to laiko buvo teisiami.

Vienas iš keistesnių Klaudijaus ediktų buvo susijęs su oro gadinimu. Teigiama, kad kartą imperatorius išgirdo, jog vienas kilmingas romėnas prie vakarienės stalo kentėjo siaubingus skausmus, nes bijojo išleisti susikaupusias dujas. Klaudijus nusprendė, kad tai - pavojinga sveikatai, todėl išleido ediktą, kuris leido žmonėms viešose vietose gadinti orą.

Neaišku, ar istorija apie pilvo pūtimo varginantį romėną yra tiesa. Tačiau Gajus Svetonijus Trankvilas, Romos imperijos istorikas, rašė, kad Klaudijus iš tikrųjų buvo išleidęs tokį ediktą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(33)
(1)
(32)

Komentarai ()