Kodėl 17-18 amžiuje žmonės nešiodavo miniatiūrinius savo mylimųjų akių piešinius?  ()

Mada yra keistas dalykas. Šiandien mes sau atrodome gražūs ir stilingi, bet po poros dešimčių metų į dabar darytas nuotraukas negalėsime nei pažiūrėti. Grožis nesikeičia, keičiasi tik jo suvokimas. Štai 18-19 amžiuje Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Rusijos ir, kartais, JAV turtingieji su savimi nešiodavosi miniatiūrinius savo mylimųjų akių piešinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad viskas prasidėjo 18 amžiaus pabaigoje. Velso princas, būsimas karalius Jurgis IV, įsimylėjo našlę Maria Fitzherbert. Princas norėjo savo meilei padovanoti dalelę savęs, kad ir kaip keistai tai skambėtų. Tačiau ką? Juk ši meilė buvo uždrausta!

Princui buvo numatytas karaliaus sostas. Tuo tarpu ponia Fitzherbert buvo našlė. Ir dar Romos katalikė! Įstatymai draudė jiems susituokti, jei tik Jurgis būtų norėjęs tapti karaliumi. Be to, jo tėvas niekada nebūtų palaiminęs tokios santuokos.

Taigi, princas Jurgis nurodė ant nedidelio dramblio kaulo gabalėlio nupiešti jo akį. Juk iš akies niekas negalėjo pažinti princo, todėl tai buvo saugus ir romantiškas meilės simbolis. Šis miniatiūrinis piešinys ir buvo padovanotas Fitzherbert. 1785 metais pora susituokė. Tiesa, legaliai jų santuoka neturėjo jokios galios, nes jos nepalaimino karalius. Palaiminimo princas ir neprašė. Tiesa, dėl savo gyvenimo būdo jis prarado daug pinigų ir įsiskolino, todėl vėliau gyveno Fitzherbert namuose. Prispaustas politinių bendražygių princas Jurgis turėjo palikti Fitzherbert, tačiau jos akies miniatiūrą dažnai dėvėjo už savo apykaklės.

1795 metais princas Jurgis vedė kitą kilmingą moterį. Su ja susilaukė dukters iš išsiskyrė 796 metais. Jurgis IV išliko artimas su Fitzherbert iki pat gyvenimo galo, nors turėjo ir kitų romanų.

Bet kuriuo atveju, ta nedidelė mylimosios akis patiko kitiems kilmingiesiems. Ir šie ėmė nešioti savo mylimųjų miniatiūras. Tai buvo dramblio kaulo papuošalai - pakabukai, apyrankės ir žiedai. Ši mada netruko paplisti Europoje, Rusijoje ir JAV, nors ten nebuvo tokia populiari.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()