Radioaktyvusis skautas — liūdna branduolinį reaktorių gaminusio paauglio istorija

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Justdoit 2020-05-13 13:29
Taip buvo nepastebėtas galbūt genijus. Su reikiama pagalba ar finansavinu būtų sukūręs daug gerų išradimų.
HardAxe 2020-05-13 14:21
https://www.boredpanda.com/story-radioa ... gn=organic https://harpers.org/archive/1998/11/the ... boy-scout/ kas mokat angliškai iškart skaitykit šitą versiją
vanduo4 2020-05-13 16:24
Tai gi jis nelankė universiteto. Gal visgi jam reikėjo specialių žinių, bet tikriausiai jis buvo labai laisvamanis ir jam netiko jokios turimo mokymo programos. Nemanau kad kažkas gali investuoti į žmogų vien tik dėl jo keistų ambicijų. Kokios garantijos kad verta? Čia kažkaip turi suveikti ir pačio žmogaus noras prisitaikyti prie aplinkos turimų galimybių.
HardAxe 2020-05-14 10:39
Niekas nedraudžia užsikabino, ir viskas prasidėjo... Lyg ir norėjo padaryti reaktorių pats, bet koks ten reaktorius, kai jį daro paauglys. Su teritorijos valymu irgi kuriozai. Truko lyg kelis mėnesius, kol atsirado institucija, kuri atsakinga už valymą. Kaip ir pas mus biorokratai badė pirštais - ne mūsų darbas valyt civilines radiatyvias šiukšles. Realiai šitoj istorijoj daug mažiau vaiko kaltės ir daug daugiau nesąmonių valdžios pusėj.
Niemand 2020-05-14 11:38
Iš tiesų pasigaminti atominį reaktorių lengva, banaliai sukrauni į puodą tam tikrą kiekį radioaktyvių medžiagų ir nuimi šilumą. Kiekis priklauso nuo naudojamų izotopų, galima eksperimentiškai parinkti - krauni, kol kaisti nepradeda. Sunku pasigaminti saugų ir ekonomiškai prasmingą reaktorių, o taip pat gauti reikiamą kiekį radioaktyvių medžiagų. Čia kaip ir su (silpna) atomine bomba - pakanka kažkur centnerio U-235 ir vieno kamikadzės: kamikadzė išpakuoja uraną ir kiek įmanoma glaudžiau ir greičiau krauna į vieną krūvą, tam tikru momentu bus atominis bum kažkur apie 100 kg. TNT ekvivalento.
HardAxe 2020-05-14 15:39
gal 100 kiloTonų?
Niemand 2020-05-14 17:37
Ne, būtent kg. kT pasiekimui reikalingos specialios technologijos suspaudimui ir sulaikymui, kad neišsilakstytų viskas iki spės gerai pasikurti (kryptiniai sprogimai, sprogimo bangas fokusuojantys veidrodžiai ir t.t.). Jei bukai krausi į krūvą, sprogimas per anksti viską išnešios ir viskas "nesusikūrens", todėl galia maža. Be to, 100 kT su branduoline bomba iš principo nepasieksi, reikia termobranduolinės, ten jau kita pasaka. Grynai branduolinės limitas kažkur keletas dešimčių kT.
kionig 2020-05-14 19:36
https://en.wikipedia.org/wiki/Goi%C3%A2nia_accident Čia dar nieko, o tai atvejis Brazilijoje parodo visišką institucijų ir privačių asmenų nepriežiūrą po uždarymo radioterapijos gydymo ligoninės, kur aparatas liko stovėti visiškai be priežiūros kelis metus. Aišku per tą laiką smalsūs kaimiečiai pradėjo ardyti aparatą, kuris turėjo Cs 137 šaltinį. Ir kai galiausiai išlupo jį ir išardė ant stalo, ir ko tik po to nedarė.. https://tinyurl.com/yaba6o5u Youtube filmukas. P. S. Kažko knisasi youtūbo ir kitos nuorodos tarpusavy, tai youtubą apvilkau tinyurl.