Kas nutiko Mėnuliui, kad jis išskiria anglį? „Ši emisija yra didesnė, nei tiekimas iš kosmoso“  ()

Mėnulyje vyksta anglies emisija, o tai keičia mūsų supratimą apie jo susiformavimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudodami Japonijos Kaguya mėnulio palydovo per pusantrų metų surinktus duomenis, Shoichiro Yokota iš Osakos universiteto Japonijoje su kolegomis atrado, kad beveik visas Mėnulio paviršius skleidžia anglies jonus.

Kai kurie plotai, pavyzdžiui, didelės bazaltinės Mėnulio lygumos, skleidžia daugiau anglies jonų nei kiti regionai, pavyzdžiui, aukštumos. Šios lygumos sudarytos iš naujesnės medžiagos ir todėl išskiria daugiau anglies, nes trumpiau buvo atviri kosmosui, sako Yokota. Senesni regionai vėdinosi į kosmosą ilgiau, tad ir anglies neteko daugiau.

„Ši emisija yra šiek tiek didesnė, nei tiekimas iš kosmoso“

Shoichiro Yokota

Tyrėjai palygino Mėnulio anglies emisijas su išorinių šaltinių – saulės vėjo ir mikrometeoritų smūgių – atnešamos anglies kiekių vertinimu. Paaiškėjo, kad jie nesutampa. „Ši emisija yra šiek tiek didesnė, nei tiekimas iš kosmoso“ sako Yokota, todėl komanda mano, kad Mėnulis turi savo anglies atsargas.

Šis atradimas rodo, kad Mėnulyje yra lakios anglies, kuri arba buvo jame formavimosi metu, arba gauti prieš milijardus metų. Lakių junginių virimo taškai yra žemi, ir paprastai būna planetinių kūnų plutoje ar atmosferoje, tačiau manyta, kad Mėnulyje jų turėtų būti labai mažai.

Apollo misijų astronautų pargabentų Mėnulio uolienų analizė rodė, kad, kad anglis ir kiti lakūs elementai Mėnulyje buvo tik labai seniai.

Šis lakių junginių trūkumas yra svarbus plačiai pripažįstamai Mėnulio susiformavimo iš jaunos Žemės ir Marso dydžio objekto susidūrimo, kurio aukšta temperatūra būtų išgarinusi visus lakius junginius.

Bet atradimas, kad Mėnulyje tebėra lakių anglies junginių, rodo, kad mūsų planetos palydovo formavimosi temperatūra buvo ne tokia aukšta. „Tikimės tam tikros Mėnulio gimimo modelio modifikacijos,” sako Yokota.

Žurnalo nuoroda: Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.aba1050

Donna Lu
www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(24)
(1)
(23)

Komentarai ()