Tai pati seniausia žinoma šventykla pasaulyje, bet tai, kaip ji pastatyta yra tiesiog įspūdinga: iš kur žmonės prieš 11 000 metų turėjo tiek žinių?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

who 2020-05-20 06:57
Kol gentys klajojo, grupės turėjo būti nedidelės ir kiekviena iš jų turėjo lyderį - alfa patiną. Žmonių skaičiui didėjant, matyt buvo pradėti organizuoti susiėjimai ir bendros šventės. Atsirado gudresnių, kurie nenorėjo įprastai dirbti, bet turėjo neblogus komunikacijos/įtaigos sugebėjimus, štai ir užgimė šventovės statybų planas ir pirmosios gyvenvietės idėja. Dėl lygiakraščio trikampio, turbūt elementariai buvo rasti reikiami taškai, paėmus kad ir kokį pagalį kaip mato vienetą. Prieš tai, gal koks išminčius jau buvo apgalvojęs kaip sudėti trikampį, o lygūs kraštai turėjo lemti kažkokias mistines galias.
Romario 2020-05-20 11:30
Nieko mes nežinom apie tai, kas ir kaip pastatė šį kompleksą. Straipsnyje nepaminėta apie sudėtingas akmens apdorojimo technologijas, kokio dydžio (keliolika tonų) megalitai buvo naudojami atraminėms kolonoms, visiškai neaiški komplekso paskirtis. Bet aišku viena - medžiotojų rinkėjų gentys, net susirinkusios į krūvą, fiziškai negalėjo to pastatyti. Tam reikalingos kito lygio žinios, technologijos, darbų organizavimas ir pan. Taigi tas spėliojimas, kaip laukiniai medžiotojai galėjo tai padaryti - visiškai beprasmis. Jokių radinių, leidžiančių daryti bent kokias prielaidas apie komplekso statytojus - nėra. O logika sako, kad šio objekto egzistavimas yra įrodymas, kad prieš 11 tūkst. metų be laukinių medžiotojų bendruomenių žemėje buvo dar kažkas, kieno išsivystymo lygis gerokai lenkė akmens amžiaus žmones. Kas tie kiti - kol kas neaišku. Aplinkybė "žmonių skaičiui didėjant" labai abejotina. Kuo vadovaujantis daroma išvada, kad žmonių skaičius iki neolito revoliucijos - didėjo? Rinkėjų - medžiotojų populiacijos dydį stipriai riboja resursai, todėl jie ir gyveno nedildėmis grupėmis (30-50) žmonių, nes didesnis skaičius tiesiog nepajėgė prasimaitinti. Tai patvirtina dabartiniai ir ankstesni pirmykščių bendruomenių tyrimai. Tokios bendruomenės taip gyveno dešimtis tūkstančių metų ir staiga nei iš šio ne iš to pradėjo statyti megalitinius kompleksus? Kuriam galui? Australijos aborigenai ko gero lig šiol būtų gyvenę kaip pirmykštės bendruomenės, jei Australijos nebūtų atradę europiečiai. Taigi, tiek šis kompleksas, tiek toks reiškinys, kaip neolito revoliucija - labai neaiškūs dalykai. O Markso - Engelso teorijos šalininkai, kuriems viskas aišku, manau, stipriai klysta.
who 2020-05-20 14:53
Tuomet peršasi išvada, kad civilizacija užgimė daug anksčiau, tik nėra surinkta įrodymų. Gal tai kokie pirmykščiai egiptiečiai, kurie pradėjo nuo trikampių figūrų, o vėliau perėjo prie piramidžių statybos. Tokį sunkų darbą padarytų tik vergai, iš to išeina kad civilizacija susikūrė vergų sąskaita.
AAA000 2020-05-21 00:38
siaip tai priesingai yra - nei rasineji. istoriskai labai daug visokiu taskiniu civilizaciju buvo. kokiam nors sleny uzdarai egzistavo viskuo patenkinti. dazniausia ant kazkokiu palankiu klimatiniu salygu. ir vyste tokias "architekturas" tiesiog is neturejimo ka veikt. pvz visi cia egiptus kisa uz etalona - kai sakykim pas kitaicus yra didziausia pasauly skulptura - "sedintis buda". ten isskaptavo upes slenyje. didesne net uz ricmoro nesamones kelis kartus - kur tipo "siuolaikiskai" dirbo amerikieciai. ir ta padare fanatai per viena karta. amerikoj aplamai vienas ufonautas indenas skaptuoja kazkoki senoves indenu vada ant zirgo. VIENAS dirba. nu aisku nebaigs neapzios. tas kitaicas - kur organizavo - va apziojo - nes organizuotesnis ciuvakas buvo. mokejo isnaudot mulkius. cia is esmes tik tinkamo vedlio tereikia ir tinkiamu priemoniu. nereikia jokiu bendruomeniu ar civilizacinio lygio strukturu. --- ta prasme civilizacijos vystesi labai chaotiskai. daug technologiniu atradimu buvo padaryta po kelis kartus, skirtingose vietose nepriklausomai - ir vel pamirsta. bet visi uzsicikline ant egipto kokio - nors cia butent nera etalonas istorijos. tiesiog mus mokina istorijos "supaprastintai" paima egipta ir pavaro sablona - tipo "visur taip viskas vyko" - ir nera cia jus ka daugiau mokint istorijos - tipo viska ismokot . ir cia naudotu technologiju labai i zemas lygis. auksto lygio technologijos sukuria visame pasaulyje geologini sluoksni per labai trumpa laika. o cia atrado kazkoki dinozaurini-architekturini relikta. ir tiek D egiptieciai tebuvo tik pirmieji - kur apsiko realiai dideli plota savo statybinem nesamonem o cia pritempineja tiesiog.. chaotine statyba belenkaip. pamanyk - "beveik trikampis" iseina tarp "beveik centru" pzdc....
who 2020-05-21 07:58
Taškines civilizacijas užskaitau. Dėl Egipto kilo tokia sąsaja, nes Turkija geografiškai nėra labai toli. Dažnai senovės civilizacijos laikomos mistinėmis, nes archeologai neiškapstė įrankių su kuriais vyko statyba. Panašu kad viskas vyko tiesiog su brutualia jėga. Statant piramides įsivaizduoju kad sukasdavo smėlį iki reikiamo bloko, sutvirtindavo kelią ir ritindavo per rąstus panaudojant daug vergų ir gal dar gyvulių jėgą. Vergai turėdavo prisitaikyti ir išgyventi visas negandas. Skaitau kad žydų aukštesnis IQ vien dėl to kad jie dalį savo istorijos turėjo vergauti.
Dannas3 2020-05-21 09:17
yra nebloga teorija, kad viska dare vandens pagalba, tai yra state piramides. Galima rasti Youtubej, aisku nezinau kiek tai pagrista bet gan logiska ir sumanu, zinant kad tuos akmenis kanalais atsiplukdydavo. Kalbant apie pirmasias civilizacijas, tai kaip tik ir buvo tas laikas, kai pradeta gyvent sesliai, Cosmos dokumentikoj apie tai kalbejo.
NekenciuReklamos 2020-05-21 14:03
atminkim pora kertiniu faktu kurie pades truputely geriau ysivaizduoti kokia buvo zmonija pries kokia 15 000 metu. Visu pirma jie genetiskai ir protiskai buvo lygiai tokie patys kaip kad esame dabar. T.y. atskiro homo sapiens individo bendras fizininis pajegumas buvo kaip kokio pastoviai sportuojancio individo, o tai reiskia kad, kad pries 15 000 metu jauna ir sveika mergina, kuri trindavo, ruosdavo maista, butu lengvai laimejusi ranku lauzime su bet kuriuo is cia musu dalyvaujanciu. Pedu yspaudai purve, Australijos buvusios upes krante, sufleruoja, kad zmogus sugebedavo begti virs 40km/h, ir visa tai be spec. apavo ir slapiu pavirsiumi (purvu) Tad, kad ir mazom grupem, zmones buvo daug pajegesni "fiziskai" nei siu laiku zmones. Sekantis labai svarbus punktas - tai protiniai pajegumai. Kaip minejau visi tyrimai linksta link to, kad zmones jau tada buvo protingi kaip dabar, tik jiems truko praktiniu ziniu, kurias mes turime, kadangi istobulinome "archyvavimo" ir "ziniu perdavimo" technologijas, t.y. knygos, rastas, kalba. Tad ten kazkam, senais laikais, valdzioje besedint, sukurti trikampy ar siaip kokia geometrine figura buvo vieni juokai, reikalas tame, kad seniau zmones buvo labai PRAKTISKI, todel kurti kazkokias menkavertes geometrines strukturas buvo bereikalingas darbas. Iki tol, kol zmones neatrado politikos Pabaigai, visiskai nereikia stebetis, kad kazkas kazkur pastate trikampius ar kvadratus, labiau reiktu stebetis, kaip technologiskai buvo atlikti kai kurie darbai, kad ir Gizos piramidziu akmens bloku atgabenimas ir uzkrovimas.