Gorila Koko turėjo savo nuomonę, kur gyvūnai patenka po mirties - į „patogią skylę“ (Video)  (6)

Gorila Koko yra tikriausiai garsiausias kada nors gyvenęs primatas, kuris nėra žmogus. Koko užaugo nelaisvėje ir prižiūrėtojos Francine’os Patterson dėka išmoko gestų kalbą. Koko buvo protingas gyvūnas, tačiau kai kurios jos mintys mums liks paslaptimi. Koko turėjo nuomonę, kur gyvūnai patenka po mirties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Koko gimė 1971 metais San Fransisko zoologijos sode. Nors mokslininkai jau anksčiau yra bandę išmokyti didžiąsias beždžiones gestų kalbos iki tol jų sėkmė buvo ribota. Koko buvo išskirtinė tuo, kad modifikuotos amerikiečių gestų kalbos buvo mokoma nuo ankstyvos vaikystės. Jos kalba su metais vis gerėjo ir galiausiai, kaip kalbėjo pati Patterson, Koko mokėjo bent tūkstantį gestų ir suprato du tūkstančius žodžių.

Gebėjimas bendrauti suteikė mokslininkams galimybę pažvelgti į gyvūnų pasaulį kitaip. Koko intelektas, žinoma, neprilygo suaugusiam žmogui - mokslininkai teigia, kad jos kalba priminė trejų metų vaikus. Tačiau ir pavieniai žodžiai leido įsiklausyti į jos mintis.

Pavyzdžiui, glausdama mažytį kačiuką prie savęs Koko kartodavo „mama“. Kai Koko nežinodavo kokio žodžio, ji pasitelkdavo kitus gestus. Pavyzdžiui, žiedą ji vadindavo „piršto apyranke“, o staiga nustojusi daryti tai, ką jai liepė daryti prižiūrėtoja, ji parodydavo ženklą „iki“.

Tiesa, per visą Koko gyvenimą Patterson darbą lydėjo kritika. Ar Koko tikrai supranta, ką kalba? Kiti mokslininkai stebėjo vaizdo įrašus ir juose pastebėdavo netikslumų. Atrodo, kad Patterson kartais nesąmoningai paskatindavo Koko naudoti tam tikrus simbolius. Kartais gorilos rodomi ženklai apskritai buvo nesuprantami. Be to, juos interpretuodavo tik Patterson. Kai Koko rodydavo ženklą „liūdnas“, tik prižiūrėtoja galėjo atspėti, ar gorila yra liūdna, ar ji mato ką nors liūdną, ar bando paklausti „ar jūs liūdite?“

Be to, Koko buvo plačiai aprašoma populiariose publikacijose laikraščiuose ir mokslo populiarinimo žurnaluose. Tuo tarpu mokslinėje literatūroje Koko pasiekimai buvo minimi gerokai rečiau. Kita vertus, daugelis pripažįsta, kad Koko rodyti ženklai buvo nuoseklūs ir atspindėjo jos nuotaiką.

Kartą Patterson parodė Koko skeletą ir paklausė, ar jis gyvas. Koko atsakė, kad jis yra miręs. Tuomet Patterson paklausė Koko, kur gyvūnai keliauja po mirties. Gorila atsakė - „Patogi skylė, iki.“ Patterson buvo suglumusi - ar Koko teigė, jog po mirties gyvūnų siela iškeliauja į kažkokią patogią skylę? Ar Koko kalbėjo apie gyvūno kūną? Bet juk gorilos saviškių neužkasa.

Koko turėjo ne vieną katiną. Kartą pirmasis jos katinas pabėgo iš Koko narvo ir žuvo po automobilio ratais. Kai Koko išgirdo šią žinią, ji parodė keletą ženklų - „blogai, liūdnas, blogai“. Koko suprato, ką reiškia mirtis, tačiau daugiau nebandė paaiškinti, kas įvyksta po to.

Pati Koko mirė miegodama 2018 metais. Nors jai jau buvo 46 metai, Koko mirtis pribloškė prižiūrėtojus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(4)
(26)

Komentarai (6)