Kuo 5G skirsis nuo 4G? Tai - visai nauja era ir galimybės, kokios buvo rodomos tik fantastiniuose filmuose (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

House_of_gold 2020-05-28 11:00
Tas video visiškai padrikai sudėliotas. Kaip ir norėta aiškinti kas tai yra, bet iki galo nepaaiškinta.
bahuriux 2020-05-28 13:04
"Turėsime panašų greitį tarsi savo išmanujį prijungtume prie šviesolaidžio" Nu ir? Pas mane namie yra toks greitis visuose įrenginiuse, tai aš jau esu "technologinis pionierius/revoliucionierius"? O dėl Kinijos ir Rusijos vs vakarai tai labai teisingai viską išdėstė, tai tik čia ir yra ta vienintelė priežastis dėl ko reikia diegti 5G tik tam, kad neatsiliktume ir kad nebūtu pražiopsotos kažkokios galimybės. Dėl autopilotu ant 5G valdomų iš centrinio serverio iš principo neteisinga sistema. Geriau vystyti tikrai autonominius autopilotus, kaip teslos googlo ir kitų, nes jeim nebūtinas pastovus gigabitinis ryšys. O ten visi kiti daiktų internetai tai tik vaikų žaidimai. Nu pvz jungiasi mano viena iš kondyškių (šilumos siurblys oras-oras) į wifi tada į kažkokį serverį kinijoj ir tada aš galiu valdyti per appsą, nu bet kam man to reikia jei jis dirba automatiškai palei nustatytą temperatūrą. Nu ką dar būtu galima jungti per 5G dantų šepetėlį, šaldytuvą, mikrobangę, skalbimo mašiną, indaplovę, bet kam to reikia, net jei reikia visi šitie daiktai ir taip gali būti prijungti prie interneto kitais būdais. Operacjos gyvai ir kt panašūs dalykai kur reikia mažo pingo ir didelio greičio pilnai gali būti atlikti per šviesolaidį (+wifi). Dėl fizikos dėsnių milimetrinio dažnio bangos neprasiskverbia net per medžio lapą. Todėl tas 5G tik vadinsis 5G, o realiai veiks panašiais dažniais ir greičiais kaip 4G, bet hipsteriai galės džiaugtis ir kaifuoti nuo 5G ryšio.
Arunas1948 2020-05-28 13:47
Nauda tik tokia kad vaikai gales daugiau filmu ziureti, man ir paprasciaisios Nokios uztenka, matant kaip vaikai zudomi su ismaniaisiais telefonais darosi baisu kas is ju isaugs.
unytas 2020-05-28 14:52
jengi tau nereikalingas 5G gi niekas neliape per prievarta naudotis...
Azys 2020-05-28 15:26
viskas, ką buvo galima išrasti, jau išrasta… ar ne? po kokių 5 metų pats džiaugsies ir kaifuosi nuo 5G ryšio
HardAxe 2020-05-28 16:05
O man reikia kondiškių prijungtų prie wifi. Tada jos galės išsijunginėti/įsijunginėti pagal mano būvimą namie. Ar sušildyti kokią akumuliacinę talpą pagal oro prognozę kada efektyviausia. Protingam name vienas valdomas įrenginys neneša jokios naudos. Bet kai sujungi viską į visumą tada viskas pradeda šokti ir dainuoti pagal tavo norus. Pvz iš telefonu valdomos lempos naudos +/- nulis. Bet kai visos lempos valdomos, dar ir centralizuotai, tai jos išsijungia išėjus iš namų, pažadina ryte, įjungia foninį apšvietimą temstant ir t.t. O tuo pačiu įsijungus šviesai nusileidžia roletai, ryte pakyla žadindami su saulute. Automatiškai užsidaro jeigu lauke karšta dienos metu... Kažkuriuo metu IoT pradeda nešti naudą. Bet tikrai ne nuo pirmo įrenginio. Bet... daiktų internetui 5G nereikia. Daiktų internetas naudoja super mažą duomenų srautą ir 99% IoT greitis/lagas nėra problema. MQTT būtų idealus protokolas įrenginių bendravimui tarpusavyje, jei ne suknistos gamintojų ekosistemos. ---- Mažesnė skverbtis yra geriau. Tada galėsi pastatyti tankesnį antenų tinklą ir jos viena kitai netrukdys. Bet aukštus dažnius naudos tik ten, kur yra didelės masės žmonių. Senamiesčiuose, stadionuose. Likusios antenos veiks +/- dabartiniais dažniais. Čia identiška kaip su 5GHz wifi, matai kaimynus ne per 5 bet per 2 aukštus, turi 20 kartų daugiau kanalų, ir vienam kanale 3x didesnį greitį. Tau lyg ir nereikia 50 wifi kanalų, bet gyvendamas miegamajame rajone džiaugiesi, kad jų daugiau nei 1-5-9 kur pilna kaimyninio traffico. ---- Lietuvoj turim labai didelę šviesolaidžio skverbtį į rajonus, labai pigų internetą ir mažą gyventojų tankį didmiesčiuose. 5G mums nėra labai reikalingas. Bet tie, kuriem nėra galimybės prisijungti prie optikos nesumokėjus kelių tūkstančių - apsidžiaugs.
bahuriux 2020-05-28 16:20
Dabar galiu laisvai užsisakyti planą su gigabitiniu greičiu pas save "kaime" ir naudotis, bet man užtenka 100Mbps pilnai, nežinau kur ir kaip prasmingai galėčiau išnaudoti tokius greičius kolkas. Na kai bus atitinkami 8k ir 200Hz ekranai kompuose ir telikuose ir turinio tokio, tai ir naudosiuosi, o dabar nėra reikalo. Visa kitą išdėsčiau ankstesniam poste jei mokėtum suprasti tekstą, tai suprastum mano nuomuone apie 5G, aš ne prieš, bet perdaug fizikos dėsnių riboja aukšto dažnio panaudojimą. Beto 4G dažniai jei patobulinti signalų kodavimą (žinoma tai jau nebebūtu 4G) gali sutalpinti dešimtis kartų daugiau informacijos nei dabar yra ir neturi tokio drastiško atstumo, bei kliūčių neįveikmo, nes dažniai mažesni.
bahuriux 2020-05-28 16:33
O mano filosofija kitokia, viskas turi veikti autonomiškai ir kuo mažiau integruotų ir bendrų viena nuo kitos priklausomų sistemų name tuo viskas veikia patikimiau, nes sugedus vienam komponentui "nesubyra" visa sistema į gabalus. Jūs mastot kad, viskas turi veikti kaip bičių avily kur karalienė valdo viską, bet jei ji mirs, spiečius irgi. O aš mastau kad viskas turi veikti automatiškai, individualiai ir nepriklausomai, kaip robotai be centrinio serverio. Beto tikrai nenoriu kad, po nenumatyto audringo vakarėlio ryte namų sistemos mane pradėtu žadinti atitraukiant žaliuzes, įjungiant muziką ir tt.
HardAxe 2020-05-28 16:57
Na viskas turi turėti "fallback" režimą. Jeigu lūžta wifi ir prasideda diskoteka namuose... tai tikrai nieko gero Dargi nelabai gerai, jei viskas saugoma išoriniam cloud`e. Tada laiko klausimas kada nutekės duomenys. Bet galimybė prisijungti prie VPN ir pasiekti savo HAVC kartais gali būti patogi.
Finalfour 2020-05-28 17:57
Argumentas "kam man to reikia", "galiu apseiti ir be to" yra mazu maziausiai kvailas ir tuscias. Niekas nediskutuoja asmeniskai. Kalbama apie bendra zmonijos laba. Kazkada ir elektra kai atsirado, buvo milijonai kurie sake kad jiems to nereikia. Ir dabar kokia babyte gydziam kaime gali puikiai gyveni be elektros trubut. Ar koks kvaistelejes naturalistas. Bet esme, ziurint overall - bet kokia nauja technologija yra reikalinga. Ir jei tau jos nereikia siandien, tai neresikia kad nereikes rytoj. O kartais technologijas reiki kurti tik del to, kad parodyti, jog gali.
immortallt 2020-05-28 18:36
Kam reikia 5g? Nu va turiu dilemą, per du metus ant interneto ir televizijos išleisti 1k € (su kapeikomis), ar pasitenkinti mobiliu internetu? Kuris kainuojs kokius 300€ per du metus. Būtų 5g, klausimo net nekiltų. Ir šiaip, laptopai tada būtų su SIM/virtualia SIM korteles ir nesuki galvos dėl wi-fi (aktualu tiems, kuriems darbui reikalingas kompiuteris mobiliai judant). Ir IoT nėra būtinas 5g, tiek kad jei daug atsirastų daiktų, 5g antenos neatlaikytų tokių srautų. Kitas dalykas, nevertinkite pagal Lietuvos gyventojų tankį, kai 200 butų namas su ~600-800 gyventojų yra didelis. Didmiesčiuose viename name gali gyventi ir iki 10,000 žmonių. Ir šiaip, net toje pačioje Vokietijoje, iki gyvenamųjų namų kvartalų šviesolaidžiai ateina retai, o jei ir turi, už internetą moka vos ne nuo 60€/mėn. Duok 5g už 40€ ir neatsigins klientų ten. Technologijų kurti, "nes gali" tikrai nereikia. Galima telefoną sukurti ir aštuonkampį, bet naudos bus nulis.
Kyborg 2020-05-28 19:47
Šiek tiek su pavyzdžiu nepataikei, nes iš aštuonkampių telefonų naudos yra ir tarkim dauguma CAT telefonų modelių būtent aštuonkampiai. Jie yra atsparesni smūgiams.
immortallt 2020-05-28 20:59
Aš turėjau omeny labiau žvaigždės formos aštuonkampių, ne stačiakampis su nupjautais kampais, kas yra logiška.
mindaugas.vaitiekūnas 2020-05-28 21:37
Išsikraustyčiau į lauką aš iš tokių namų Vienintelė tokio namo nauda yra ta, kad gali pakaifuoti (jeigu tai tave veža) rodydamas visas jo funkcijas draugams ar kaimynams. Nes iš praktinės pusės tai maždaug taip: sėdėsiu ir nejudėsiu
House_of_gold 2020-05-28 21:46
Pritariu. Kad nereikia tau — nereiškia, kad nereikia kitiems. Siejate 5G su buitimi — greitesnis intikas, daiktų internetas a la žaliuzė iš ryto pasikels... -------- Pavyzdžiui, 5G yra labai laukiamas, nes tai gali miestuose padėti skatinti transporto srautų kontroliavimą ir mobilumą ir pan. Be to, čia yra žiauriai gerai suderinama su JIT (just in time delivery) tai realiai padės dar labiau užtikrinti geresnę logistiką tarp gamyklų, tiekėjų ir pan; nes tiekimo grandinės informacija bus prieinama realiu laiku ir pvz. gamykla galės matyti, kur koks žaliavų sunkvežimis randasi, ar jis užstrigo kamštyje ar pan. -------- Aš taip pat ne ekspertas, todėl turbūt daugelio panaudojimo galimybių net nežinau, gal net ir čia nusišnekėjau.
bahuriux 2020-05-28 22:04
Truputis dar off topic bet manau tai būtina, reikia atvėsinti "smart things" entuziazmą su truputėliu KISS (keep it stupid simple) filosofijos doze. Visą tavo "smart home" + "smart savings" filosofiją nukonkuruoja ir nubraukia vienas vienintelis "bukas" offline įrenginys, spėk kas tai. Saulės jėgainė (su +36% energijos apmokėjimu už naudojimasi el. tinklais). Po saulės jėgainės įsidiegimo, visos investicijos į energijos taupymą ir žaidimas su išmaniu įrenginių valdymu tampa bebrasmiais, nes nebereikia į nieką investuoti galima net šildytis tenais/kabeliais/elektriniais radiatoriais be katilo, o vėsintis orą su kondyške visą vasarą atvirom užuolaidom. Maža to pati energija tampa beveik nemokama. 10kW saulės jėgainė po paramos kiek ten dabar kainuoja 4000-5000€.
bahuriux 2020-05-28 22:20
Kodėl su kabeliu, šviesolaidžiu, 4G, ar wifi viso to DABAR ką išvardinai padaryti nebūtu galima, kokios kliūtys tam nelabai pagaunu? Beto matau (įžvelgiu tarp eilučių) norit būti sekami 24/365. Kuo daugiau būsit susijungę smart įrengianiais ir visokiais IOT tuo daugiau būsit trackinami. Jau dabar pakankamai užknisa tokios technologijos kaip gps trackeriai darbiniuose auto, smart inkilai ant kelių, googlo pastovus user expierience ir vietos loginimas ir tt.. Su 5G norit pereiti į kitą levelį, kai be prisiloginimo nusišikt tulike negalėsite (perkeltine prasme)?
kestutisz 2020-05-28 22:23
Hm, kažkaip čia daug prirašyta apie 5G ir kaip tai bus nuostabu namie su IOT, bet aš asmeniškai nenorėsiu nė vieno daikto kuris bus būtų kažkur tiesiogiai prisijungęs prie kažkokio valdymo serverio kažkur internete (kinijoj dažniausiai :) Kad ir kaip čia "gražu" - su visais tais tiesioginiais ryšiaos, dar kokiu ipv6 (kad tikrai IP'ų nepritrūktų), bet aš vistiek senamadiškai - arba tie žaisliukai bus valdomi tik tiesiogiai namų tinkle už nuosavo routerio, arba nafig jie man. Juolab už kiekvieną niekalą su ryšiu dar ir mokėti reikės kokią tikros ar virtualios sim nuomą :) Taip, dar daug šnekama apie automobilinius projektus - bet ten irgi nepageidauju jokios telemetrijos. Ypač kai vairuoju pats :) Tai reliai matau tik kad va neatsilikti nuo pogreso ir galėti realiom sąlygom kažką developinti ir po to parduoti kiniečiam kuriem kažkaip labiau limpa tas avilio modelis :)
immortallt 2020-05-29 00:05
Na bahuriux, pradėjai kalbėti apie saulės elementus ir sakai kam tau tas 5g... Tavo saulės jegainė veikia/veiks su smart meter'iu, kuris internetu komunikuoja duomenis. Dabar Lietuvoje yra valandinis elektros tarifas, kada nors mažės iki 5 minučių. Negana to, čia atsiras ir sisteminės paslaugos pas vartotojus, pvz. paskelbs aukcioną, kuriame dalyvaus "išmanios sistemos" kas pigiau sudegins tam tikrą elektros kvotą. Žmonės nedalyvaus, tik sistemos su išankstiniais nustatymais, nes nuo aukciono paskelbimo iki veikimo praeis max minutės, susitvarkius sistemai - sekundės. Ir opa, už tai kad tenais pašildei boilerį pusvalandį - tavo mėnesio sąskaita sumažėjo 10%. Vėlgi, kiši šviesolaidį. Kaip gerai Lietuvoje, kai mes turime plačiausią ir tankiausią jo tinklą. Ir kaip gerai, kad ES pinigais tai padarėme. Man šviesolaidžio 40 metrų kainuos 1000€. Kitiems reikia ne 40 metrų vestis, o kilometrais. Kaip manai, kas kainos prasme laimėtų? Kaimo vietovėse vėlgi, ar toliau vedžioti šviesolaidį už milijonus, ar pastatai bokštą, sutaupai 90% investicijų ir padengi visus iki vieno, o ne dalį gyventojų. Labai daug kas mato tik save ir nepasižiūrite kitų šalių situacijos, ar tiesiog kitų vietovių Lietuvoje, ar kitų asmenų situacijos.
immortallt 2020-05-29 00:06
Žinai kur labiausiai esi sekamas? Nedideliame miestelyje, kuriame nėra jokio interneto, mobilaus ryšio ir pan., ten apie tave žinos daugiau, nei tu apie save žinai