Didžiojoje Britanijoje pradedamos COVID-19 vakcinos klinikinių tyrimų II/III fazės  ()

Oksfordo universiteto (JK) tyrėjai, vykdantys vakcinos nuo koronaviruso kūrimo darbus, skelbia, jog jau pradėjo ieškoti dalyvių II ir III klinikinių tyrimų fazėms, rašoma universiteto pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Universitetas nurodo, jog kol kas visi darbai vyksta sklandžiai ir sparčiai. I fazės klinikiniai tyrimai, vykdyti su žmonėmis, buvo pradėti balandžio mėnesį. Atlikta daugiau nei 1000 skiepijimų, tiriamieji yra vis dar stebimi.

Kitame tyrimo etape numatyta pakviesti dalyvauti iki 10 260 suaugusiųjų ir vaikų, šioje tyrimų fazėje Oksfordo universitetui padės ir kitos mokslo ir medicinos tyrimų institucijos Jungtinėje Karalystėje.

II tyrimų fazėje ketinama išplėsti tiriamųjų amžiaus ribas: bus išskirtos 56-69, vyresnių nei 70 ir 5-12 metų amžiaus pacientų grupės. Bus vertinamas imuninis šių asmenų atsakas į vakciną ir aiškinamasi, kaip į skiepą reaguoja jaunesnių ir vyresnių asmenų imuninė sistema.

III fazės klinikiniuose tyrimuose bus siūloma dalyvauti dideliam asmenų, vyresnių nei 18 metų, kiekiui. Šios tyrimo dalies tikslas bus nustatyti, kaip gerai vakcina apsaugo nuo sirgimo COVID-19.

Tiriamoji vakcina, kurios darbinis pavadinimas yra „ChAdOx1 nCoV-19“, buvo sukurta naudojant virusą (ChAdOx1), kuris yra susilpninta paprastosios slogos adenoviruso versija. Šis virusas geba sukelti slogos simptomus šimpanzėms, bet jis genetiškai modifikuotas taip, kad neturėtų gebėjimo daugintis žmonių organizmuose.

Oksfordo vakcinų grupės vadovas prof. Andrew Pollardas sakė: „Klinikinių tyrimų eiga yra labai gera ir dabar pradedame tyrimus siekdami įvertinti, kaip gerai vakcina sukelia imuninį atsaką vyresniems žmonėms ir patikrinti, ar ji geba suteikti apsaugą nuo ligos platesnei populiacijai. Esame labai dėkingi savanoriams už palaikymą padedant nustatyti, ar naujoji vakcina gali apsaugoti žmones nuo pandeminio koronaviruso“.

Jennerio instituto (JK) vakcinologijos profesorė Sarah Gilbert sakė: „COVID-19 vakcinų tyrimų komanda sunkiai dirbo siekdama įvertinti „ChAdOx1 nCoV-19“ saugumą bei imunogeniškumą bei vykdė parengiamuosius vakcinos efektyvumo vertinimo darbus. Šiuo skiepu jau dabar labai domisi vyresni nei 55 metų asmenys, kurie nebuvo kviečiami dalyvauti I fazės tyrimuose, tad dabar į vakcinos vertinimo darbus galėsime įtraukti ir vyresnių amžiaus grupių pacientus. Taip pat tyrimus vykdysime platesnėje šalies teritorijoje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()