Pirmieji skiepai nuo koronaviruso veikia? Pranešami pirmieji tyrimų rezultatai ir jie puikūs  (2)

JAV biotechnologijų įmonė „Moderna“ pirmadienį pranešė apie perspektyvius preliminarius rezultatus, gautus atlikus pirmuosius klinikinius eksperimentinių skiepų nuo naujojo koronaviruso tyrimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kembridže įsikūrusi įmonė teigia, kad kandidatas į skiepus mRNR-1273 aštuoniems žmonėms, kurie juos gavo, sukėlė imuninį atsaką – panašų į tą, kuris pasireiškia žmonėms, sveikstantiems nuo koronaviruso sukeltos ligos.

„Šie tarpiniai pirmos fazės duomenys, nors ir ankstyvi, bet rodo, kad mRNR-1273 sukelia tokio stiprumo imuninį atsaką, kurį sukelia ir natūrali infekcija, – sakė „Modernos“ vyriausiasis gydytojas Talas Zaksas. –

Šie duomenys pagrindžia mūsų įsitikinimą, kad mRNR-1273 gali užkirsti kelią COVID-19 ligai“.

Prieš devynerius metus įkurtos „Modernos“ atstovai teigia, kad vakcina „buvo saugi ir gerai toleruojama“ ir kad pacientai po skiepų patyrė tik paraudimą ir perštėjimą.

„Moderna“ generalinis direktorius Stephane'as Bancelis sako, kad preliminarūs testai suteikia pasitikėjimą, kad mRNA-1273 turi „didelę tikimybę suteikti apsaugą“ nuo viruso.

„Dėl šių tarpinių duomenų esame labai laimingi“, – apie pirmos fazės testą (pirmąjį iš trijų kuriant vakciną) kalbėjo S.Bancelis.

Atskiras su pelėmis atliktas tyrimas parodė, kad skiepai neleido virusui daugintis jų plaučiuose, praneša bendrovė.

JAV vyriausybė investavo beveik pusę milijardo dolerių į „Modernos“ skiepų vystymą. Skiepai kuriami bendradarbiaujant su Nacionaliniu alergijos ir infekcinių ligų institutu, kuriam vadovauja Anthony Fauci – o klinikinį tyrimą atlieka JAV Nacionaliniai sveikatos institutai.

„Kuo greičiau ir saugiau“

Trys pacientų grupės po 15 žmonių, kuriems nuo 18 iki 55 metų, pirmos fazės tyrimo metu gavo tris skirtingas skiepų dozes, kurių visi rezultatai dar nežinomi.

Antros fazės tyrimas, kuriame dalyvaus 600 tiriamųjų, iš JAV maisto ir vaistų administracijos jau gavo žalią šviesą ir „Modernos“ teigimu, bandymai turėtų prasidėti šį ketvirtį.

Trečios fazės tyrimas – didžiausias ir svarbiausias norint patvirtinti vakcinos veiksmingumą – turėtų prasidėti liepą.

„Modernos“ komanda ir toliau stengiasi kuo greičiau dirbti, kad liepą galėtų pradėti esminį trečios fazės tyrimą“, – teigia „Moderna“ generalinis direktorius.

Remdamiesi pirmos fazės daliniais rezultatais, „Moderna“ sako, kad jie nebetirs didžiausios dozės – nes atrodo, kad efektą suteikia ir mažesnės dozės.

„Kuo mažesnė dozė, tuo daugiau žmonių galėsime apsaugoti“, – teigia „Modernos“ prezidentas Stephenas Hoge'as.

Londono Higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos farmakoepidemiologijos profesorius Stephenas Evansas sako, kad nors sunku būti tikram dėl rezultatų „iš pranešimo spaudai“, pagrindo optimizmui vis dėlto yra.

„Reikia pažymėti, kad tai yra pirmos fazės tyrimas, kurio tikslas – parodyti, kad skiepai gali sukelti antikūnų atsaką, ir kad dozės yra tinkamos, – sako S.Evansas. – Tik tada, kai bus baigtas trečios fazės tyrimas, bus žinoma, ar skiepai iš tikrųjų užkerta kelią COVID-19 ligai“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra pareiškęs, kad iki 2021 m. sausio nori turėti 20 milijonų vakcinų dozių – ir jo administracija suteikė finansavimą „Modernai“, „Johnson & Johnson“ ir Prancūzijos „Sanofi“.

Skiepų sukūrimas paprastai užtrunka metus, tačiau koronaviruso pandemija, dėl kurios mirė daugiau nei 315 000 žmonių, kelia precedento neturinčią skubą.

Londono higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos duomenimis, visame pasaulyje vyksta keliolika klinikinių tyrimų, pusė jų – Kinijoje.

Kinija teigia atliekanti penkių eksperimentinių skiepų bandymus su žmonėmis.

Bet iššūkis yra ne tik surasti saugią ir veiksmingą vakciną, bet ir pagaminti milijardus dozių.

Kelios didelės laboratorijos – tarp jų ir „Moderna“ – sako, kad jos nedelsdamos pradės gaminti galimą vakciną dar nepasibaigus visiems klinikiniams tyrimams.

Neseniai „Moderna“ paskelbė partnerystę su milžiniška vaistų gamintoja „Lonza“ – kad padidintų savo gamybos pajėgumus iki milijardo dozių per metus.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(20)
(-2)

Komentarai (2)