Tai padeda medžiaginės kaukės stabdyti COVID-19 plitimą, ar nepadeda? Mokslininkai turi paprastą atsakymą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

BishopaZ 2020-05-27 10:31
visai pamiršo pamintėti, kad kaukes reikia keisti bent kas 4 valandas ir dezinfekuoti, jei to nėra daroma kaukė tik kenkia - pačioje kaukėje susikuria virusų bakterijų veisykla. Galva guldau, kad Lietuvoje 99 procentai medžiaginių kaukių nešiotojų niekada jų nekeitė bent kas 4 valandas ir juolabiau nedezinfekavo o visada nešioja vieną ir ta pačią per amžių amžius. Amen
FtBall 2020-05-27 10:55
Geriausiai apsaugo dideli česnako kiekiai. Žmonės tada natūraliai laikosi minimum 2 metrų atstumo. O jei užsidedi kaukę - nesijaučia česnako kvapo ir žmonės nebesilaiko saugaus atstumo.
Niemand 2020-05-27 11:12
Medicininių kaukių negalima dezinfekuoti, tik išmesti ir ne bet kaip, o elgiantis kaip su biologiškai pavojinga medžiaga. Dėti į specialius maiškus ir pridavinėti tokių atliekų utilizavimu užsiimančioms (licencijuotoms) įmonėms, kurios jas degina specialiose krosnyse. Mesti panaudotas kaukes į buitinius atliekų konteinerius, jei ką, draudžiama.
jull 2020-05-27 16:19
Jei kam idomu, originalus straipsnelis cia, atviras: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-2567
Evil Goku 2020-05-27 19:38
Nesu virusologas, bet vargu ar COVID-19 virusai galėtu daugintis ant paviršių, nes jiems reikia gyvų ląstelių.
Niemand 2020-05-27 20:02
Kai kurie virusai gali daugintis ir be ląsteliu, bet konkrečiai šitas negali. Šiuo atveju drėgname nuo kvėpavimo audinyje virusas gali išgyventi daug ilgiau nei an pvz turėklo ir jame koncentruojasi su laiku. O įkvepiant per tokią sudrėkusią kaukę įkvepi mikrolašelius su koncentruotu virusu (šiaip tai visa kolekcija virusu ir bakteriju), kas visokeriopai palengvina infekavimą. Taip pat atsiranda papildomas solidus infekcijos vektorius - tiesioginis drėgmės kontaktas su veidu. Rezultate tikimybė užsikrėsti gali padidėti šimtus ir tūkstančius kartu priklausomai nuo tos pačios kaukės dėvėjimo trukmės.
conjurer 2020-05-29 14:27
Kurie?
conjurer 2020-06-02 14:57
"RNA world" yra vienintelė teorija kuri patvirtina tavo pasisakymą, nežinojau apie ją. Bet tada kyla klausimas, ar tokia senovinė gyvybės forma gali būt klasifikuojama kaip virusas?
Niemand 2020-06-02 16:47
Kartoju - klausimas buvo apie virusų dauginimąsi per ilgai nešiojamose kaukėse. Cituojant autorių "pačioje kaukėje susikuria virusų bakterijų veisykla". Kaip ir nurodžiau - kai kurių virusų atveju tai yra teisybė, bet ne šio konkretaus covido. Pasisakymo dalis apie virusų galimybes daugintis natūraliai be JOKIŲ ląstelių aplinkoje čia tik tarp kitko, kad iliustruoti, kad ne viskas taip paprasta ir vienareikšmiška biologijoje. Formaliai bet koks DNR ar RNR gabaliukas be citoplazmos ir gebantis vienaip ar kitaip daugintis klasifikuojamas kaip virusas. RNA world yra teorija, o autonomiškai besidauginančios RNA - taikomasis mokslas (žr. google self replicating RNA vaccine; self replicating RNA gene therapy; self replicating RNA synthetic biology). Be kita ko gebėjimu daugintis (iš aplinkos medžiagos susilipdyti savo klonus) pasižymi toli gražu ne tik RNA. Tą patį gali daryti kai kurie baltymai (taip vadinami prionai). Teoriškai, tokių besidauginančių molekulių gali būti labai labai daug variantų (pvz: https://www.chemistryworld.com/news/par ... 87.article https://www.beilstein-journals.org/bjoc/articles/13/118).