„SpaceX“ pavyko! JAV astronautai sėkmingai išskrido į kosmosą – štai kaip viskas vyko, kas toliau ir išskirtinės Elono Musko emocijos (Video)  (45)

Šio momento reikėjo laukti beveik 10 metų ir pagaliau „SpaceX“ tai padarė. Nors ir šiąnakt iki paskutinės minutės buvo abejonių, kad dėl netinkamų oro sąlygų skrydis gali būti atidėtas, tačiau viskas pavyko sklandžiai ir astronautai jau skrenda link Tarptautinės kosminės stoties (TKS). NASA žada, kad matysime ir tai, kaip jie bandys prisijungti prie TKS, o vėliau ir bus konferencija iš TKS, tad šaunių vaizdų ir išskirtinių emocijų bus dar daugiau.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-05-31 „SpaceX“ pavyko! JAV astronautai sėkmingai išskrido į kosmosą – štai kaip viskas vyko, kas toliau ir išskirtinės Elono Musko emocijos (Video)  (45)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Crew Dragon“ pa­ki­li­mas pa­vy­ko pui­kiai

Istorinis „SpaceX“ skrydis turėjo įvykti šį trečiadienį, tačiau dėl nepalankių oro sąlygų buvo atidėtas iki šio šeštadienio. Ir vakar NASA bei „SpaceX“ komandoms buvo daug nerimo, nes orai ir vėl bandė sujaukti planus.

„SpaceX“ netgi iš anksto buvo paprašiusi rezervuoti trečiąjį pakilimo bandymą, kuris būtų vykęs antradienį, birželio 2 d. Tačiau jo neprireiks. Viskas pavyko taip, kaip ir buvo planuota.

Vakar, 22 val. ir 22 min. Lietuvos laiku, „Falcon 9“ raketos genama „Crew Dragon“ kapsulė su joje įsitaisiusiais dviem Amerikos astronautais pakilo į kosmosą. Ir taip prasidėjo istorinė „Demo-2“ misija.

Štai čia galite pasižiūrėti, kaip vyko pats pakilimas:

Įdomu yra tai, kad praėjus 9 minutėms po pakilimo, daugkartinio panaudojimo „Falcon 9“ raketa sėkmingai nusileido ant „Of Course I Still Love You“ laivo.

Tai reiškia, kad viskas vyko pagal planą ir šią „Falcon 9“ raketą bus galima panaudoti dar kartą. „Falcon 9“ raketos darbas šiuo metu yra baigtas, bet tik ne „Crew Dragon“ kapsule link TKS skrendančių astronautų.

O kas toliau?

„Crew Dragon“ kapsule skrenda du labai patyrę astronautai: 49-erių Robertas Behnkenas ir 53-ejų Douglasas Hurleyus. Dabar jų pagrindinis tikslas yra Tarptautinė kosminė stotis.

NASA tvirtina, kad jau dabar astronautai yra pradėję pirmuosius manevrus ir ruošiasi pagrindiniam prisijungimui prie TKS. Tai vyksta šiuo metu, o pagrindiniai prisijungimo manevrai prasidės šiandien, 15 val. 27 min. Lietuvos laiku ir tęsis iki 17 val. 29 min.

Būtent tuo metu „Crew Dragon“ kapsulė turėtų prisijungti prie Tarptautinės kosminės stoties ir Robertas su Bobu joje išsilaipins.

Tiesioginė transliacija iš TKS, astronautų emocijos ir įvairios misijos detalės iš „Crew Dragon“ bei TKS dirbančių astronautų vyks birželio 1 d. 18 val. 15 min. Lietuvos laiku.

Visą šiuo metu vykstantį skrydį ir sekančius įvykius galite stebėti čia:

Kokios NASA bei Elono Musko emocijos po pakilimo ir kokia šio įvykio reikšmė?

Šis „Crew Dragon“ pakilimas, ši „Demo-2“ misija, yra istorinė. Praėjus beveik dešimtmečiui ir vėl išvydome, kaip iš Amerikos teritorijos į kosmosą pakilo astronautų įgula.

Kai 2011 metais buvo baigta Šatlų programa, iš Amerikos nebevyko astronautų skrydžiai į kosmosą. Visi skrydžiai vyko iš Rusijos teritorijos ir už vietą raketoje JAV turėjo susimokėti.

Tad šis skrydis žymi naujos eros pradžią, kai JAV skrydžius galės vykdyti iš savo teritorijos ir tą daryti su privačios kompanijos raketomis, kas taip pat yra išskirtinis atvejis kosmoso istorijoje.

Jei visa Demo-2“ misija vyks taip pat sklandžiai ir toliau – NASA oficialiai patvirtins, kad astronautams skristi su „Crew Dragon“ yra saugu ir būsimi skrydžiai į kosmosą iš JAV teritorijos vyks būtent šiose „SpaceX“ kapsulėse.

„Pagaliau galiu šiek tiek atsikvėpti“, - iškart po astronautų pakilimo tvirtino NASA vadovas Jimas Bridenstineas, tačiau iškart pridūrė, kad „dar nesiruošiu švęsti, kol Bobas ir Douglasas nėra saugiai grįžę namo“.

„Tai yra svajonės kulminacija“, - dėl sėkmingo astronautų pakilimo emocijų ir didžiulio susijaudinimo netramdymas sakė Elonas Muskas. „Tai yra svajonės išsipildymas. Tiesą sakant, tai atrodo siurrealistiška. Jei būtumėte manęs paklausę ar tai įvyks tuo metu, kai tik įkūriau SpaceX, būčiau davęs 0,1-1 proc. tikimybę“, - atviravo Elonas Muskas.

Ir tikra tiesa. 2014-aisiais NASA pasirašė dvi sutartis: su pramonės milžine „Boeing“ ir tuometine visiškai jauna „SpaceX“ kompanija, kurią įkūrė 30-metis, iš Pietų Afrikos Respublikos kilęs Elonas Muskas, kuris pirmuosius milijonus dolerių užsidirbo sukūręs „PayPal“.

Tuo metu mažai kas tikėjo, kad kažkoks naujokas, kaip „SpaceX“, sugebės pakonkuruoti su pramonės milžinu „Boeing“, tačiau kaip rodo istorija – „Boeing“ su savąja „Starliner“ programa kol kas einasi gana sudėtingai ir yra daugybė iššūkių, o štai „SpaceX“ švenčia istorinį įvykį.

Išskirtinės Elono Musko emocijos po astronautų pakilimo:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(80)
(4)
(76)

Komentarai (45)