Vasara – ledų valgymo metas: dietistė atskleidė, kurių ledų reikėtų vengti, o kuriais mėgautis galite į valias  ()

Plombyras, pieniški, grietininiai ar vaisiniai – pasirodo, visos šios trys ledų rūšis skiriasi ne tik savo pavadinimais. Laidoje „Delfi rytas“ dietistė, mitybos specialistė Vaida Kurpienė paaiškino, kokius ledus turėtume rinktis, kad jie būtų ne tik desertas, bet dar ir teiktų maistinės vertės. Kaip sakė pašnekovė, geriausias ledų pasirinkimas yra plombyras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geriau nei kai kurie kiti saldumynai

Pasak Vaidos Kurpienės, visų pirma, reikia prisiminti, kad ledai yra desertas, o ne įprastas maistas.

„Jei kalbame apie bet kokį įstatymų leidžiamą produktą, jame visada galima rasti kažko gero. Kad ir ką su maistu darytum, bent kruopelė kažkokios naudos liks. Bet, aišku, yra vertingi maisto produktai, tie, kurie duoda energijos ne tik trumpam laikui, bet ilgam. Ledai yra desertas, tačiau vienareikšmiškai pasakyti, kad ledai yra labai blogai – negalėčiau“, – sakė V. Kurpienė.

Pašnekovė pasiūlė palyginti paprastus sausainius, pagamintus iš baltų miltų ir keptus su margarinu, taip pat su daug cukraus. Tokiu atveju geros sudėties ledai tikrai bus geresnis pasirinkimas. Tačiau jų yra įvairiausių rūšių.

„Grietininiai ar plombyras yra ta pati ledų grupė, tai ledai su pieno produktais. Taip pat pieno produktų, nors šiek tiek mažiau, bet turi ir jogurtiniai ledai, kurie, pastaruoju metu, yra išpopuliarėję. Esminis dalykas – kiek leduose yra riebalų. O riebalai teikia malonumo jausmą, tad, spėkite, kurie būna skaniausi? Ogi tie, kurie būna patys riebiausi – plombyras. Beje, tai ir mano patys mėgstamiausi ledai“, – kalbėjo dietistė.

Renkantis plombyrą galime būti ramūs, kad juose nebus nereikalingų kūnui augalinių riebalų. Pasak pašnekovės, plombyras yra aiškus kokybės ženklas.

Tačiau ir plombyrą reikėtų rinktis be glaisto, nes būtent jame daug medžiagų, kurių suvalgyti nenorėtume. Dažnai glaistas vadinamas šokoladiniu ar kakaviniu, bet labai retai jis būna padarytas iš tikro kokybiško šokolado.

Todėl svarbiausias patarimas renkantis ledus – skaityti sudėtį. Jei joje randame žodžių, kurių nelabai suprantame ar kaip atskiro produkto negalėtume nusipirkti, tokių ledų reikėtų vengti.

„Grietininiai bus šiek tiek liesesni nei plombyras, o liesiausi yra pieniški. Tačiau juose gali būti augalinių riebalų“, – pridūrė mitybos specialistė.

Braškių skonio ir braškiniai – du skirtingi dalykai

Kita ledų grupė yra vaisiniai ledai, šerbetas ir sorbetas.

„Jei vaisinius ledus gamintume namuose, jų recepte dominuotų vaisiai, o kitų produktų įdedama tik dėl tekstūros, pavyzdžiui, koks šaukštelis medaus. Jei žiūrėtume į pramoniniu būdu pagamintus ledus, juose vaisių būna tik maždaug 20 proc., o jei gaminta iš koncentruotų sulčių – 25 proc. Tai reiškia, kad šių ledų didžioji dalis yra visai ne vaisiai. Vis dėlto ir tokiu atveju nebūtinai jų sudėtis yra labai bloga“, – sakė V. Kurpienė.

Todėl geriausia pagalvoti, kokius ledus mėgstate labiausiai, o tada išsinagrinėti, kas jų sudėtyje turėtų būti. Tai padarius bus galima nesunkiai suprasti, kokie ledai ir vertingi, ir skanūs.

„Jei parašyta braškių ledai, juose turėtų būti braškių, ir nemažai. Bet jei bus parašyta braškių skonio ledai, juose bus dažikliai, skonio stiprikliai, kvapikliai, kurie sukurs iliuziją, kad valgome braškes, bet iš tiesų jų ten nebus, – perspėjo V. Kurpienė.

– Jei ledai yra ryškios spalvos, tarkime, violetinės ar mėlynos, o sudėtyje nėra mėlynių, reiškia jie bus dažyti. Tad siūlyčiau vengti dažiklių ir kitų maisto priedų. Ypač jei sudėtyje yra ne vienas, o keletas produktų, kurių pavadinimų nesuprantate, geriau jų nepirkite. Be to, kaip ir minėjau vengti reikėtų ledų su glaistu“.

Svarbiausia – mėgautis ir valgyti ramiai

Taip pat reikia atsižvelgti į porcijos dydį, nes parduotuvėse ledų dydžiai skiriasi bent kelis kartus.

„Jeigu jūs dažnai valgote ledus, rekomenduoju rinktis tuos, kurie yra mažesni. Ir kaloringumas gali labai stipriai skirtis. Vienoje porcijoje gali būti 80 kcal, o kitoje 350 kcal. Tokiu atveju tai net ne vienas užkandis, o keli. Be to, dažnai ledai klaidingai net nelaikomi maistu – suvalgiau po pietų ar kažkur eidamas“, – sakė V. Kurpienė.

Tad valgant ledus labai svarbu nebėgti, neskubėti, nevalgyti jų prie kompiuterio, o ramiai atsisėsti ir pasimėgauti.

Vis dėlto saldžių produktų neribotai valgyti negalime. Jei kasdien valgome produktus su saldikliais, tai gali turėti neigiamą įtaką sveikatai.

„Dažnai galvojama, kad pieniški, plombyro. grietininiai ledai yra blogiau nei vaisiniai. Tačiau su tuo nelabai sutikčiau, nes šiuose leduose yra kalcio, riebalų, baltymų, be to, jie sotesni nei vaisiniai. Iš sulčių pagamintuose leduose yra didelis kiekis cukrų, nėra baltymų, jie greičiau pasisavinami, nejaučiame sotumo jausmo ir vėl norime dar daugiau valgyti, – sakė dietistė.

– Normų, kiek galima suvalgyti ledų, nėra. Bet Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja suaugusiam vyrui nevartoti daugiau nei 25 g cukrų per parą. Į tai skaičiuojama ir cukrūs iš sulčių, ledų, medus, tai, ką dedate į kavą, taip pat ir tai, kas paslėpta duonoje ar kitur. Kai valgysite ledus, pažiūrėkite, kiek ten yra cukrų ir kiek suvartojate jų per dieną“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Gabrielė Grinkaitė
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()