Naujo tyrimo duomenimis kaukės COVID-19 plitimą gali sumažinti daugiau kaip 80 proc. - tiesa, paaiškėjo tam tikra tendencija  (1)

Naujausias apžvalginis tyrimas, užsakytas Pasaulio sveikatos organizacijos, parodė, kad COVID-19 plitimą lėtina ir atstumo tarp žmonių laikymasis, ir apsauginės kaukės, ir akių apsaugos priemonės, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio tyrimo metu nustatyta, kad laikantis bent 1 metro atstumo nuo kitų žmonių koronaviruso infekcijos tikimybė sumažėja 82 procentais, o 2 metrų atstumas būtų netgi dar efektyvesnis.

Medicininių ir savadarbių ar medžiaginių kaukių dėvėjimas taip pat yra siejamas su apsauga nuo COVID-19 – ir kalbant ne tik apie medicinos profesionalus. Šis teiginys yra teisingas ir bendrajai visuomenei. Tiesa, iš daugelio mokslinių tyrimų aiškėja tendencija, kad N95 (FFP2) apsauginės veido kaukės medicininėje aplinkoje yra efektyvesnės už kitokias kaukes. Akių apsaugos priemonės, apie kurias žmonės veikiausiai susimąsto rečiau nei apie burnos ir nosies prisidengimą, taip pat suteikia papildomą apsauginį efektą ir įprastoje visuomeninėje, ir medicininėje aplinkoje, tvirtino tyrimo autoriai.

Tačiau jie taip pat pažymi, kad visos išvados yra grindžiamos ribotu pradinių duomenų kiekiu. Be to, jokia iš šių priemonių neteikia užtikrintos, šimtaprocentinės apsaugos nuo COVID-19.

„Nors atstumas tarp žmonių, kaukės ir akių apsaugos priemonės teikia efektyvią apsaugą, nė viena iš šių priemonių nesuteikia visiškos apsaugos nuo infekcijos“, – sakė tyrimui vadovavęs autorius dr. Derekas Chu, dirbantis McMaster universitete (Kanada). O tai reiškia, kad norint jaustis saugiau, apsisaugoti nuo infekcijos ir būsimų pandemijos bangų negalima pamiršti ir tokių „esminių“ apsaugos būdų, kaip rankų higiena.

Apžvalginio tyrimo, kuris birželio 1 dieną publikuotas žurnale „The Lancet“, autoriai analizavo mokslinius straipsnius, aprašinėjusius ne tik apsaugos nuo COVID-19 efektyvumą, bet ir apsaugos nuo giminingų ligų – SARS, MERS – efektyvumą. Iš viso apžvalgininkai įvertino 44 straipsnius, kuriuose bendrai surinkti duomenys apie 25 tūkst. žmonių, gyvenančių 16 skirtingų valstybių. 7 tyrimai buvo susiję su COVID-19, 26 – su SARS, 11 – su MERS.

Visų minėtųjų mokslinių tyrimų tikslas buvo įvertinti atstumo tarp žmonių laikymosi, apsauginių kaukių ar akių apsaugos priemonių (akinių ar skydelių) apsauginį poveikį prieš viruso perdavimą. Kiekvienos priemonės efektyvumas šiuose tyrimuose buvo vertinamas atskirai, o ne derinant su kitomis priemonėmis. Mokslininkai netikrino, kaip buvimo potencialiai užterštoje vietoje laikas veikia užsikrėtimo riziką.

Laikantis bent metro atstumo nuo kitų žmonių tikimybė užsikrėsti kuriuo nors iš koronavirusų, anot analizuotų tyrimų, buvo apie 3 procentus, lyginant su 13 proc. tikimybe, kai atstumas buvo mažesnis. Be to, kiekvienas papildomas metras (iki 3 metrų) atstumo iki kitų žmonių užsikrėtimo tikimybę mažino dar perpus.

Dėvint apsaugines kaukes infekcijos pernašos tikimybė sumažėjo iki 3 procentų, lyginant su 17 procentų tikimybe be kaukės. Akių apsaugos priemonės užsikrėtimo tikimybę sumažina nuo 16 iki 6 procentų.

„Tai yra pirmas kartas, kai sujungta visa tiesiogiai su COVID-19, SARS bei MERS susijusi informacija ir gauti geriausi šiuo metu prieinami įrodymai apie optimalų šių įprastų ir paprastai naudojamų priemonių efektyvumą siekiant „nulenkti kreivę“, – sakė tyrimui vadovavęs autorius, McMaster universiteto profesorius Holgeris Schünemannas.

Papildomas sveikatos apsaugos įstaigose atliktas tyrimas parodė, kad N95 tipo respiratoriai pasižymi 96 proc. efektyvumu saugant medikus, o kitos kaukės (pvz., chirurginės) pasižymėjo 77 proc. apsauginiu efektyvumu.

Bendrai šie rezultatai parodo, kad „sveikatos apsaugos darbuotojams, dirbantiems COVID-19 palatose, N95 standartą atitinkanti kaukė turėtų būti minimali standartinė apsaugos priemonė“, – sakė Naujojo Pietų Velso universiteto (Australija) Kirby instituto pasaulinio biologinio saugumo profesorė Raina MacIntyre, kuri su kolegomis komentavo Kanados mokslininkų tyrimo išvadas.

Šis apžvalginis tyrimas, anot komentatorių, „palaiko visuotinį kaukių dėvėjimą, nes kaukės yra vienodai efektyvios ir medicininėje aplinkoje, ir bendrojoje visuomeninėje aplinkoje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (1)