Nauji tyrimai rodo, kad mūsų galaktikoje gali būti bent 36 ateivių civilizacijos – ir visos jos pažangios

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Giedriax 2020-06-16 19:28
Nelabai supratau apue ką straipsnis, greičiausiai mokslininkai vėl paėmė ir perskaičiavo ją su truputį kitokiais parametrais. Kodėl mokslininkų atsakymas yra 36? Nes jie daro prielaidą, kad kitose planetose civilizacijos susiformuoja panašiai kaip ir žemėje. Jau vien ši prielaida greičiausiai yra klaidinga. Iš klaidingų prielaidų tikėtis teisingo atsakymo neverta.
Hm 2020-06-16 21:46
Greičiausiai prielaidos su tam tikra paklaida, civilizacijų gali būti kaip ir daugiau, taip ir mažiau. Mažiausiai tikėtina, jog žmonija vienintelė civilizacija...
shift 2020-06-16 22:27
Ligšioliniai kosmoso stebėjimai rodo priešingai - esame vienui vieni. Kol nenustatyta kitaip, tol vienintelė moksliškai pagrįsta prielaida, kad be mūsų nieko aplinkui nėra. Žemė ir Saulės sistema visoje mums pažįstamoje atšiauraus kosmo terpėje atrodo, kaip keista išimtis iš taisyklės.
HardAxe 2020-06-16 23:02
na jie skaičiuoja tikimybę civilizacijai, panašiai į mūsų
immortallt 2020-06-16 23:51
Ligšioliniai kosmoso stebėjimai, kaip žiūrėti į skruzdėlyną per matinį stiklą. Pirmiausia, mūsų gebėjimai kažką matyti yra labai riboti, gebėjimai apdoroti signalus irgi. Fantazija dar manau irgi neneša ko ieškoti. Ir net jei būtų laikomasi prielaidos, kad civilizacijos vystosi 2x lėčiau nei mūsiškė (nemanau kad mūsų kelias buvo pats tiesiausias), vis tiek jų galėtų būti tūkstančiais, nes galaktika daug senesnė, nei mūsų saulės sistema.
bahuriux 2020-06-17 00:36
Jei negirdim nieko įdomaus iš kosmoso per tuos didelius radio teleskopus, tai galim manyti, kad +/- nieko įdomaus mūsų galkaktikoj ir nėra. Kol neišgisrsim kažko įdomiau. Gal yra gyvybė kažkuriose palnetose, bet ne pažangi civilizacija.
Hm 2020-06-17 06:33
Kai aš dar mokiausi astronomijos irgi buvo mokoma, jog mes gyvename išskirtinėje sistemoje kur žvaigždė dar turi ir planetas, bet vėliau jau pasirodė, kad tų planetų "gyvas velnias" ir ne jokia čia ta Saulės sistema ne išskirtinė... O pats mokslas ir technologijos žemėje dar tik pačioje užuomazgoje. Radijo signalus naudojam tik šiek tiek daugiau nei 100 metų. Gal yra galimybė pasinaudojus pvz. kvantiniu susietumu informaciją perdavinėti į bet kurį visatos tašką tiesiogiai ir taip bendrauti su kitomis civilizacijomis?
Dannas3 2020-06-17 07:13
Kaip pasake Neil D. Tyson apie nezemiskos gyvybes paieska- mes pasėmėm su saukstu vandenyna ir nusprendem kad cia banginiai neegzistuoja:) cia analogija i tai kiek "daug" esam istyre. Bet realiai visi skaiciai apie nezemiskas gyvybes yra tik speliones, bet kiek domiuosi tai dauguma astrofiziku tos nuomones, kad bakterine gyvybe yra dominuoja visur, bet pazengusiu civilizaciju gali but ir reciau nei viena per visa galaktika. Kaip argumentas kad zemej prireike keliu milijarsu metu kol is bakterijos pradejo formuotis sudetingesne gyvybes forma.
who 2020-06-17 07:34
Galaktikų atskyrimas turi ir teigiamą prasmę, jei yra gyvybė kitur, ji vystosi nepriklausomai ir pranašesnės civilizacijos negali lengvai jų kolonizuoti.
kukulis4 2020-06-17 09:26
Na, neteisinga manyti, kad jei nematau, vadinasi nera. Tiesiog ziurint net ir i musu galaktikos dydi, zvaigzdziu kieki, ir zinant kad planetos aplink zvaigzde nera taip jau uncommon, sakyciau, kad labiau tiketina jog gyvybe kazkur kitur yra, galbut yra net ir pazangi civilizacija. As labiau skeptiskas apie galimybe mums vieni apie kitus suzinot. Visgi fizikos desniai galioja visiems, ir atstumai nemenki.
Dannas3 2020-06-17 12:59
Tame ir yra didziausias paradoksas, kad jeigu yra civilizaciju senesniu nei mes, tarkim kad ir keliais milijonais metu, kas kosminiu ar geologiniu mastu tera akimirka, visa galaktika jau turetu but kolonizuota ir turetume matyti to vienus ar kitokius pedsakus. Is to ir kyla garsusis Fermi paradoksas, kuriam galimu sprendimu galima suskaiciuoti arti 100.
iPienius 2020-06-17 13:03
jeigu kazkur ir yra issivysciusi civilizacija, tai reliai del milzinisku atstumu su ja kontaktuoti nebutu imanoma. iki artimiausios zvaigzdes sviesa keliauja 4 metus. issiuntes kazkokia informacija i ta puse, atsakymo sulauksi tik po 8 metu. ir cia su artimiausia zvaigzde, o kitos nutole ir tukstancius sviesmeciu. realiai aptikti visatoje gyvybes pozymius yra imanoma, taciau issiaiskinti kokia tai gyvybe, praktiskai neimanoma
immortallt 2020-06-17 13:24
Pirma, darote prielaidą, kad mes apie fiziką suprantame viską, na bent jau principus visus žinome. Bet kvantinės fizikos realiai tik kažkokius kontūrus sugaudome. Tik tiek. Antra, vadovaujates žmonių logika - kad reikia būtinai kolonizuoti. Kad komunikacija turi vykti mums įprastais, ir beje, labai neefektyviais būdais. Trečia, kažkodėl atmetate ir tokias idėjas, kaip kad mes esame rezervatas ir galbūt mus laiko "nepakankamai pažengusiais", todėl kontaktas su mumis uždraustas, kol patys atrasime, ar nuskrisime iki tolimesnių žvaigždžių. Turėkime omeny, kad prieš mažiau nei tūkstantį metų žmones ant laužo degino už tai, kad teigei, jog žemė sukas apie saulę. Prieš gerus du tūkstančius metų akvedukas buvo milžiniškas atradimas. Prieš dar 4 tūkstančius metų išradome ratą. Uždėkite 6000 metų pažangos dabartiniais tempais nuo šiandienos. Priminsiu, prieš 40 metų kompiuteris buvo daugiabučio dydžio. Dabar telpa į vaiko delną daug kartų galingesnis, su įvestimi, išvestimi. Na ir aišku paskutinis, jei civilizacija yra daug pažangesnė, klausimas kokioje jinai formoje liks. Ypač kad mes vis ieškome carbon-based gyvybei tinkamų sąlygų. T.y. skaitmenizavimas/perkėlimas proto į mašinas.
Dannas3 2020-06-17 14:48
Imortal viska ka pasakei, tai ir yra tik keletas is fermi pradokso sprendimu. Bet is visu ju galima padaryt viena isvada, kad ko gero nera vieno bendro sprendimo, kurios tiktu visoms civilizacijoms. Gal viena pazengusi civilizacija, nebus smalsi ir apsistos su savo sistema, ir tarkim susikurs kompiurine simuliacija ir ten gyvens( simuliacijos hipoteze). Nzn ka turi galvoj proto masinas? Ar simuliacija,ar tai kad carbon base pakeis silicon base, kas net nera paradokso sprendimas, tiesiog viena gyvybes forma bus pakeista pazangesne. Zinoma yra ir zoo hipoteze. Del kolonizacijos paprastas atsakymas, jokia pazangi civilizacija neturetu laikyti visu kiausiniu vienoj pintinej ir del smalsumo ir del islikimo.
immortallt 2020-06-17 14:52
Dėl visko sutinku, tik dėl kolonizacijos, nereiškia, kad reikia visas iki vienos planetas bent kiek tinkamas apgyvendinti
Dannas3 2020-06-17 14:56
Jei turi laiko kaip pvz as darbe, daznai klausau astrofiziku ar siaip futuristu youtuberiu kanalu. Tai ka jei galeciau pakankamai issamaus rekomenduoti sia tema tai yra Isaac Arthur kanalas, ir video pavadinimas fermi paradox solutions
kukulis4 2020-06-17 15:00
As gal viska po truputi pakomentuosiu. Velgi, skamba kaip fantastika, bet why not. Bet ma paciam labiau itikinama atrodo, kad yra imanoma veikti daugiau negu musu keturiose demensijose, nei kad save skaitmenizuoti.
Dannas3 2020-06-17 15:00
kolonizacija siuo atveju turejau galvoj,ne planetu uzvaldyma, bet labiau pagal taip vadinama Kardasiavo skale, civilizacijos pletra. Kuri apsrendzia civilizacijos lygi, pagal isisavinama energija. Placiau rastum Wiki
immortallt 2020-06-17 15:33
Apie civilizacijos lygį žinau Gal 0,1 peržengsime šį šimtmetį? kukulis4, tikrai neįsivaizduoju kaip yra, tik noriu pasakyti, kad labai dažnai žmonės mėgsta apibrėžti labai siaurai, kad nėra gyvybės nes nesusisiekėme. Patiko man pavyzdys su samčiu vandens ir deklaravimu, kad banginių nėra. TIk turbūt labiau prilygintina būtų druskos šaukštelis
Dannas3 2020-06-17 15:58
Nenuvertink taip, jau dabar esam apie 0,7.