NASA astronautas: „jei taip reaguotume į asteroidą žudiką, kaip reagavome į COVID-19 pandemiją – mes jau būtume pasmerkti“  (10)

Jei pasaulis taip reaguotų į mus skriejantį asteroidą žudiką, kaip kad reagavo į koronaviruso pandemiją – mes jau būtume pasmerkti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip „Space.com“ tvirtina mokslininkas, buvęs NASA astronautas Thomas Jones’as. Jis yra įsitikinęs, kad ši koronaviruso pandemija ir jos metu išryškėjusios nesėkmės bei klaidingi sprendimai turi tapti puikiu pavyzdžiu, ko nereikia daryti ir dar svarbiau – ką pasaulio lyderiams reikia daryti, norint suvaldyti būsimas pasaulines krizes.

Thomas Jones’as tvirtina, kad ši pandemija jam leido pamatyti ką darome ne taip ir koronaviruso pandemijos valdymo pamokas būtina išmokti. Jos pravers, kai reikės užkirsti kelią asteroidui žudikui.

Tai ką siūlo Thomas, kokias pamokas turime išmokti?

Svarbiausia, kad skirtingų šalių vyriausybės ir tarpvyriausybinės agentūros privalo pagaliau išmokti tarpusavyje bendradarbiauti. Ir tą daryti greičiau bei skaidriau.

Deja, bet per šią koronaviruso pandemiją pamatėme, kad krizės atveju viskas vyksta priešingai. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kalbėjo ir darė savo veiksmus, o dalis pasaulio šalių elgėsi taip, kaip išmano. Įvairūs šalių lyderiai ne tik, kad neįsiklausė į PSO rekomendacijas bei raginimus, bet ir elgėsi priešingai.

Net ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas įsivėlė į tiesioginę konfrontaciją su PSO ir apkaltino ją dangsčius Kiniją ir nuslėpus duomenis. Kad ir kaip būtų – juk degant namui niekas nesiaiškina ar jis užsidegė nuo degtukų, žaibo išlydžio ar kas nors padegė. Tuo metu gesinamas namas. Deja, pandemijos akivaizdoje mojavome kumščiais bei ambicijomis ir vis dar tą darome toliau.

„Tokį elgesį galima suprasti, tačiau tai nebūtų geras variantas, kai reikėtų spręsti asteroido smūgio grėsmę“, - tvirtina Jones’as ir priduria, kad ne bendras, bet kiekvienos atskiros šalies nesuderintas veikimas ir trypčiojimas yra būtent tai, kas užkirstų kelią asteroido nukreipimui.

NASA Planetinės gynybos koordinavimo biuro programos vadovas Lindley’is Johnson’as pritaria Thomas’o Jones’o mintims ir priduria, kad nėra svarbu ar tai viruso sukelta pandemija, ar link Žemės skriejantis pavojingas asteroidas – kritiškai svarbu būti tam tinkamai pasiruošus, o ne užsiimti nereikalingomis diskusijomis, kai nelaimė jau vyksta.

Daliai žmonių tokie NASA mokslininkų žodžiai gali pasirodyti perdėti, kaip ir to mirtino žmonijai asteroido klausimas, tačiau specialistai jau neklausia: ar asteroido smūgis įvyks? „Klausimas yra tik kada“, - teigia Lindley’is Johnson’as. Tad šios pandemijos pamokas geriau būti išmokus, nes antro bandymo tiesiog gali ir nebebūti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(22)
(5)
(17)

Komentarai (10)