Ant dviejų kojų vaikštantys krokodilai? Netikėti 120 mln. metų senumo radiniai nustebino mokslininkus  ()

Pietų Korėjoje mokslininkai uolienoje aptiko įrodymų, kad dabartinių krokodilų protėviai galėjo vaikščioti ant dviejų kojų. Visai kaip dinozaurai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-06-24 Ant dviejų kojų vaikštantys krokodilai? Netikėti 120 mln. metų senumo radiniai nustebino mokslininkus  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai tvirtina, kad uolienose rado įspaustus 7-9,4 cm ilgio pėdsakus, stebėtinai panašius į dabartinių krokodilų.

Tačiau juos labai nustebino tai, kad 110-120 mln. metų senumo pėdsakai išsidėstę kitaip, nei tie, kuriuos palieka keturiomis kojomis vaikštantys krokodilai.

Tyrėjai intensyviai ieškojo smulkesnių priekinių kojų paliktų pėdsakų, tačiau jų nerado. Buvo matyti tik labai gerai išsilaikę stambūs pėdsakai, kuriuos paliko dvejomis kojomis ėjęs padaras.

Atidžiai apžiūrėję radinius, mokslininkai suprato, kad šių pėdsakų tikrai negalėjo palikti koks nors šiandien žinomas krokodilas.

„Įprastai krokodilai eina pritūpę ir jų palikti pėdsakai išsidėsto plačiai“, - tvirtina pagrindinis tyrimo vadovas Kyung Soo Kim ir priduria, jog yra „keista, kad mūsų rasti pėdsakai eina siauromis linijomis – tarsi krokodilas balansuotų ant virvės. Taip pat nėra jokių uodegos tempimo žymių, tad apibendrinę visą šią informaciją galime daryti išvadą, jog šie padarai vaikščiojo dviem kojomis.“

Mokslininkai šį vaikščiojantį krokodilą pavadino Batrachopus grandis. Batrachopus yra krokodilų protėvis, o grandis reiškia, kad jis buvo 6-7 kartus didesnis, palyginus su kitais šio tipo atstovais.

Remdamiesi rastų pėdsakų dydžiu, mokslininkai ekstrapoliavo Batrachopus grandis dydį ir tvirtina, jog šis krokodilų protėvis turėjo praktiškai tokias pats aukštas kojas, kaip ir žmogus. Gyvūnų ilgis nuo nosies iki uodegos galiuko galėjo siekti 3-4 metrus. Gražus ir grėsmingas krokodilas.

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti žurnale „Scientific Reports“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: