6 metų senumo NASA nuotrauka iš Marso sukėlė tikrą ažiotažą: ar ir jūs matote žmogaus kaulą?  ()

Šį mėnesį dėl neaiškių priežasčių bulvarinėje spaudoje išviešinta nuotrauka iš Marso buvo padaryta ne ką tik, o gana seniai – 2014 metais. Gal buvo tikimasi sensacijos, tačiau jos neįvyko: joks nuotraukoje užfiksuotas objektas nėra žmogaus šlaunikaulis. Viskas, kas joje matyti, – vien Raudonosios planetos paviršių nuklojusių uolienų nuolaužos. Į kaulą panašus daiktas taip pat tėra uolienos gabalas. Visas spėliones, kad gali būti ir kitaip, NASA yra paneigusi prieš šešerius metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuotrauka buvo nufotografuota pasitelkus marsaeigio roboto „Curiosity“ kamerų sistemą „MastCam“. Tai įvyko 2014 m. rugpjūčio 14 d. Vos išvydę gautą atvaizdą, kaipmat subruzdo sąmokslo teorijų kūrėjai. Jie ėmė skleisti mintį, kad nuotrauka – akivaizdus įrodymas, jog Marse kitados egzistavo gyvybė. Kosmoso agentūra negalėjo taikstytis su tokiomis kalbomis ir nutarė paaiškinti, kaip yra iš tikrųjų, rašoma portale sciencealert.com.

„Marsaeigio „Curiosity“ kamera „MastCam“ užfiksuota uolos nuolauža gali atrodyti panaši į šlaunikaulį, tačiau misiją vykdanti mokslininkų komanda mano, kad tokia forma – erozijos, gal vėjo, o gal vandens poveikio, rezultatas“, – nurodė NASA atstovas spaudai.

„Jei Marse kada nors ir egzistavo gyvybė, jos apraiškos, mokslininkų nuomone, galėjo būti nebent smulkios, primityvios formos – mikrobai. Nepanašu, kad Marso atmosferoje arba kitur kada nors buvo tiek deguonies, kad jo pakaktų sudėtingesniems organizmams vystytis. Vadinasi, didelės fosilijos mažai tikėtinos.“

Konkrečių objektų matymas žvelgiant į atsitiktinai susidariusius vaizdus yra žinomas reiškinys. Gali būti, kad jūs, patys to nesuvokdami, susiduriate su juo kasdien, pavyzdžiui, žiūrėdami į elektros lizdą matote veidą, o muilo putose įžvelgiate pėdsakus. Šis reiškinys vadinamas pareidolija. Manoma, kad jis įvyksta tada, kai tam tikros galvos smegenų dalys apdoroja vaizdinę informaciją ir peršoka prie išvadų anksčiau, nei tą informaciją apdoroja likusios smegenų dalys.

Kalbant apie Žemėje pasitaikančius objektus, atpažinti, kada jų traktavimas – pareidolijos padarinys, ganėtinai nesunku. Bet jeigu dėmesį patraukęs objektas – iš Marso, apie periodontiją nė nesusimąstoma (veikiausiai todėl, kad niekas negali nueiti ir išsiaiškinti, kas tai per daiktas), todėl jį apipinti sąmokslo teorijomis – vieni juokai.

Norą fantazuoti apie kitados Marse egzistavusią gyvybę arba net ištisas civilizacijas yra pakurstęs ne vienos uolos atvaizdas. Bene garsiausias iš jų – 1976 metais Sidonijos regione užfiksuotas masyvų bareljefą primenantis vaizdas. Vėliau, ištyrinėjus itin aukštos skiriamosios gebos nuotraukas, paaiškėjo, kad menamas veidas tėra tam tikra tvarka išsidėsčiusios uolos.

Dar galima prisiminti Marse pastebėtus didžiąją pėdą, patrankos sviedinį, šaukštą, kovotoją ir asirų dievą. Pernai vienas mokslininkas pareiškė identifikavęs ten suakmenėjusių vabzdžių, o kitas – atpažinęs grybus. Vis dėlto nėra absoliučiai jokių įrodymų, kad neva atpažinti objektai yra kas nors daugiau nei vėjuose dūlančios uolos.

Misijos į Marsą siunčiamos nuo 7-ojo praeito amžiaus dešimtmečio. Raudonojoje planetoje buvo sėkmingai nutubdyti keturi robotai ir penki nusileidimo aparatai. Uolėtame Marse mokslininkai įnirtingai ieško apie gyvybės egzistavimą (dabar arba anksčiau) signalizuojančių ženklų. Jei jų pavyktų rasti, būtų galima leistis į įdomius nežemiškos prigimties būtybių gyvenimo tyrinėjimus, o supratimas, kad Žemė nėra unikali visatos erdvėje, taptų tikra sensacija.

Didžiausios viltys šiuo metu siejamos su mikrobais. Kaip minėjo NASA atstovas, Marso aplinka tikrai nėra ir veikiausiai niekada nebuvo palanki kokioms nors sudėtingesnėms gyvybės formoms. Jeigu prieš milijardus metų Marse ir buvo sudėtingesnių organizmų, nei robotai, nei orbitiniai aparatai kol kas neaptiko jokių jų gyvavimo įrodymų.

Tas, kuris pirmasis jų aptiks, neabejotinai įeis į istoriją, o gal net gaus Nobelio premiją. Mokslininkai tikrai neturi jokių priežasčių slėpti gyvybės egzistavimo Marse įrodymus: šlaunikaulį primenantis uolos gabalas tiesiog tikrai nėra šlaunikaulis.

Na, o kodėl bulvarinė spauda vėl afišuoja prieš šešerius metus darytą nuotrauką, kurios mįslė seniai įminta, galima vien paspėlioti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(8)
(6)

Komentarai ()