Moteriai po 4 mėnesių koronavirusas buvo nustatytas antrą kartą: virusologas jau turi įtarimą, kas čia vyksta ir dėl ko liga sugrįžta  ()

Dalase gyvenanti moteris pradėjo antrą kovą su koronavirusu. Meredith McKee potencialiai mirtina infekcija pirmą kartą buvo patvirtinta vasario mėnesį, pasireiškus „aiškiems ir akivaizdiems“ simptomams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Man buvo prasidėjęs labai įkyrus sausas kosulys. Niekaip nepraeidavo“, – prisiminė M. McKee ir paaiškino, kad tą kartą ligą įveikė būdama namuose. Ji net davė kraujo plazmos, skelbia health.com.

„Jaučiuosi puikiai, darydama gerą darbą ir išsivadavusi iš pragaro. Mano kraujo plazmoje esantys antikūnai turėtų padėti maždaug aštuoniems žmonėms“, – tada sakė ji.

Deja, praėjusią savaitę M. McKee pasidalijo liūdna nuotrauka iš Dalase esančios ligoninės „Texas Health Presbyterian“ palatos. Penktadienį ji atvyko į gydymo įstaigą skųsdamasi aukštu kraujo spaudimu ir galvos skausmu, tačiau netrukus sužinojo, kad vėl užsikrėtė COVID-19 – praėjus keturiems mėnesiams nuo pirmojo atvejo.

„Buvau priblokšta, pamačiusi teigiamą testo rezultatą“, – prisipažino ji.

Gydytojai negali tiksliai pasakyti, kodėl naujasis koronavirusas kartais sugrįžta ir ar susirgus antrą kartą galima užkrėsti kitus. Kai kurie ekspertai tvirtina, jog teigiamas pakartotinio testo rezultatas viso labo rodo, kad virusas neskuba pasišalinti iš organizmo, ir toks asmuo nekelia grėsmės kitiems.

„Tikėtina, kad COVID-19 persirgusių žmonių organizme kuriam laikui lieka viruso likučių. Tai nereiškia, kad kažkas yra negerai ar kad tokie asmenys gali užkrėsti kitus“, – „NBC 5“ pasakojo Našvilyje esančio Vanderbilto universiteto Medicinos centro infekcinių ligų ekspertas dr. Williamas Schaffneris.

Niujorko Icahno medicinos mokyklos direktoriaus pavaduotoja medicinos reikalams dr. Ania Wajnberg taip pat sakė, kad žmonės, kuriems antrą kartą patvirtinama koronaviruso infekcija, nėra gyvybingo viruso platintojai.

„Vis dažniau pasitaiko atvejų, kai po kelių savaičių ar mėnesių paėmę pakartotinių tepinėlių randame daugintis negalinčių viruso fragmentų. Tai nėra gyvas virusas“, – nurodė ji. Medicinos centro „UT Southwestern“ epidemiologas dr. Robertas Haley pridūrė, kad nors koronavirusu akivaizdžiai galima užsikrėsti du kartus, tokie atvejai yra reti.

Kalbant apie M. McKee, jos gydytojai mano, jog virusas paprasčiausiai pasidarė neveiklus po pirmojo ligos etapo. Šią teoriją parėmė dr. Benjaminas Neumanas, Teksaso A&M universiteto Teksarkanoje virusologas ir Biologijos katedros vedėjas.

Dr. B. Neumanas atskleidė „Healthline“, kad, jo manymu, antras teigiamas testas nebūtinai reiškia naują infekciją, bet greičiau ankstesnės infekcijos suaktyvėjimą. Virusologas spėja, kad pacientai tikriausiai „išrašomi iš ligoninės, kai jų organizme dar yra likę viruso, ir tada liga sugrįžta“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: