Žmonių plaukai gali pasitarnauti ir pramonėje - jie gali padėti valyti pasaulį (Video)  ()

Sruogos, kurios krenta ant žemės jus kerpant, gali padėti gelbėjant pasaulį. Skamba keistai ir neįtikėtinai, tačiau tai yra tiesa – mat žmonių plaukais yra valoma nafta vandens telkiniuose išsiliejusi nafta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Idėja naudoti žmonių plaukus išpiltai naftai valyti atkeliavo iš kirpėjo ir inovatoriaus Phillipo McCrory – jam ši idėjo kilo1989 metais pamačius vaizdo įrašą iš įvykių Princo Williamo fjorde Aliaskoje (JAV). Jis pastebėjo, kad nafta prilipdavo prie gyvūnų plaukų, dengė jų kailį bei plunksnas.

Tada jis suprato, kad pats turi daugybę plaukų, kuriuos veltui išmeta po kiekvieno kliento kirpimo. Todėl P. McCrory nusprendė atlikti eksperimentą. Jis surinko kelis kilogramus plaukų, sugrūdo juos į savo žmonos pėdkelnes ir patikrino savo hipotezę su variklio alyva, plūduriuojančia vandens pilnoje vonioje. Jo hipotezė pasitvirtino!

Po bandymų, kuriuos 1998 metais atliko NASA Marshallo kosmoso centras, P. McCrory paskaičiavo, kad 11 250 kilogramų plaukų nailoniniuose atliekų maišuose užtektų sugerti apie 640 000 litrų išsiliejusios naftos – o 4 litrai naftos būtų sugeriami per 2 minutes.

Žinoma, būtų nuodėmė šio išradimo nepanaudoti komerciniais tikslais. 1999 metais organizacijos „Matter of Trust“ įkūrėja ir prezidentė Lisa Gautier kartu su P.McCrory sukūrė programą „Clean Wave“. Per šią programą žmonės gali paaukoti savo plaukus, kurie vėliau bus panaudoti išsiliejusios naftos valymui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()