Moteris su atverta kaukole per valandą įdarė 90 alyvuogių  (2)

Pastaruoju metu smegenų operacijos tapo gerokai pažangesnėmis: operuojami pacientai pažadinami ir jų paprašoma groti smuiku ar gitara.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol nebuvo atvejo, kad kas nors ant operacinės stalo kimštų alyvuoges.

Būtent taip neseniai darė 60-metė italė, kol jai buvo operuojamas auglys, esantis kairioje jos kairėje smilkininėje smegenų skiltyje.

Ankonos Riuniti ligoninės neurochirurgas džiaugėsi, kad pusę valandos trukusi procedūra „praėjo labai gerai“.

Sakoma, kad pacientė per maždaug valandą įdarė 90 alyvuogių.

Paciento išbudinimas smegenų operacijos metu yra naudojamas, gydant tam tikras neurologines būkles, pvz., auglius, kurios paveikia smegenų sritis, atsakingas už regėjimą, judesius ar kalbą. Kad chirurgas padarytų kuo mažiau žalos sveikiems smegenų audiniams, pažadinto paciento operacijos metu gali būti paprašyta atsakinėti į klausimus ar užsiimti kokia nors veikla.

Kairė smilkininė smegenų skiltis kontroliuoja kalbą, atmintį ir dešinės kūno pusės judesius. Kaip naujienų agentūrai „Ansa“ pasakojo neurochirurgas Roberto Trignani, pacientės pažadinimas leido stebėti smegenų veiklą jai dirbant ir kalibruoti chirurgų veiksmus.

Daktaras R.Trignani, vienuolikos atlikusių operaciją medikų komandos narys, pastaruoju metu jau darė apie 60 smegenų operacijų, kuomet būdavo pažadinimai pacientai. Vienos tokios operacijos, atliktos Ankonoje, metu pažadinto paciento paprašyta žiūrėti animacinius filmukus.

Pagaminti įdarytas Askolio alyvuoges yra kur kas sudėtingiau. Italijos žiniasklaida aprašė, kaip operacinė procedūros metu priminė virtuvę.

Askolio alyvuogės yra Markės regiono centrinėje Italijoje tradicinis patiekalas. Tai – faršu įdarytos žaliosios alyvuogės, kurios prieš kepant apvoliojamos miltuose, kiaušiniuose ir duonos džiūvėsiuose.

Parengta pagal BBC

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai (2)