Žaibas sėja mirtį - viename regione per 10 dienų nusinešė 147 gyvybes  (3)

Per pastarąsias 10 dienų šiaurės Indijos Biharo valstijoje nuo žaibų žuvo 147 žmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O kaip pranešė valdžios institucijos, nuo kovo pabaigos žaibai skurdžiausioje šalies valstijoje lėmė apie 215 žmonių žūtį – ūkininkų, kaimo darbininkų ir galvijų piemenų. „Orų ekspertai, mokslininkai ir pareigūnai mane informavo, kad pagrindinė dažnėjančio žaibavimo priežastis yra dėl klimato pokyčių kylančios temperatūros“, – teigia Biharo nelaimių valdymo ministras Lakshmeshwaras Rai.

Jis pranešė, kad šeštadienį žuvo 25 žmonės. Indijoje kasmetiniu musonų laikotarpiu, kuris tęsiasi nuo birželio iki rugsėjo, žaibuoja gana dažnai. Tačiau pareigūnai teigia, kad šiemetinės mirtys Bihare jau viršijo bendrą kasmet užfiksuotų mirties atvejų skaičių per pastaruosius kelerius metus – nors musonų sezonas dar tik prasidėjo. Praėjusiais metais musonų laikotarpiu nuo žaibų žuvo 170 žmonių.

Biharo agrometeorologas Abdusas Sattaras sako, kad žaibus ir perkūniją sukėlė didelio masto atmosferos nestabilumas, kurį paskatino pakilusi temperatūra ir per didelė drėgmė. Valstybinės institucijos sukūrė mobiliąją programėlę, kuri, jų teigimu, padeda numatyti galimas žaibo smūgių vietas. Tačiau daugelis neturtingų ūkininkų neturi išmaniųjų telefonų.

Kaimyninėje Utar Pradešo valstijoje nuo balandžio žaibai pražudė šiek tiek daugiau nei 200 žmonių, praneša pareigūnai. Remiantis naujausiais turimais duomenimis, 2018 m. Indijoje atmosferiniai elektros išlydžiai nužudė daugiau nei 2300 žmonių.

Musonų laikotarpis yra nepaprastai svarbus atnaujinant vandens išteklius Pietų Azijoje – tačiau tai taip pat kelia didelį mirties ir destrukcijos pavojų visame regione, kiekvienais metais, rašo „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: