„Š*das atsitinka“ - iš kur atsirado ir ką iš tikrųjų reiškia šis posakis?  (2)

1994 metų filme „Forestas Gampas“ buvo daug įdomių motyvų, užuominomis ir tiesiogiai kalbant apie įvairius kultūrinius reiškinius. Pavyzdžiui, kai filmo herojus bėgdamas įlipo į šuns išmatas, jis tepasakė „atsitinka“ ir taip netyčia sukūrė labai populiarų posakį. Tik ką jis reiškia? Ir kada iš tikrųjų jis buvo sugalvotas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į pastarąjį klausimą atsakyti dabar yra turbūt visiškai neįmanoma. Šio posakio autorius tikriausiai jau seniai nebėra gyvas. Tokie posakiai paplinta pakankamai lėtai. Iš pradžių juos pradeda kartoti autoriaus draugai, vėliau - jų draugai ir taip toliau. Niekas negali prognozuoti, kurie posakiai paplis, o kurie užges dar tame pirminiame žmonių rate.

Tiesą, posakis „Š*das atsitinka“ tikriausiai nėra toks senas. Pirmas žinomas šaltinis, kuriame jis buvo paminėtas, buvo 1964 metais parašytas Kalifornijos universiteto Berklyje studento Carlo Werthmano magistrinis darbas. Jame Werthmanas užsiminė, kad tai - jau plačiai vartojamas posakis, todėl tuo metu jam tikrai buvo ne vieneri metai.

1983 metais „Š*das atsitinka“ pateko į tikrą publikaciją - viename straipsnyje šis posakis paminėtas kaip populiarus, bet vulgarus gatvės folkloras. Taigi, kai pasirodė „Forestas Gampas“, tai nebuvo nei labai naujas, nei, turbūt, labai populiarus posakis. Tik ką jis reiškia?

Išskiriamos dvi „Š*das atsitinka“ reikšmės. Viena - „C'est la vie“. Kitaip tariant, kai kurie dalykai gyvenime nutinka be jokios priežasties ir be niekieno kaltės. Atsipalaiduokit ir per daug nesikrimskit - taip nutinka ir jūs nieko negalite padaryti.

Antroji reikšmė - blogi dalykai nutinka, todėl reikia būti pasiruošusiems. Skirtumas tarp šių reikšmių yra nedidelis, tačiau pirmoji aiškina praeities įvykių priežastis, o antroji ragina pasiruošti nemalonumams ateityje.

„Š*das atsitinka“ lipdukai anksčiau iš tikrųjų dažnai puošdavo automobilių bamperius. Kartais vairuotojai taip ironiškai pažymėdavo įlinkimus ant savo automobilių kėbulų. Tačiau niekas šiai madai nesuteikė tiek daug populiarumo kaip jau minėtas „Forestas Gampas“. Šis filmas šiam posakiui suteikė naują gyvenimą. Dar pačiame filme matomas automobilis su tokiu lipduku. Tiesa, ekrane pamatytas šautuvas privalo iššauti - tas automobilis vėliau patenka į avariją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai (2)