Galvos skausmas nėra simptomas, į kurį galima numoti ranka: kokius požymius pastebėjus reikia nedelsti?  ()

Galvos skausmas nėra simptomas, į kurį galima numoti ranka, laidoje „Sveikatos receptas“ perspėjo gydytojas neurologas Jokūbas Fišas. Gydytojas laidoje papasakojo apie galvos skausmus ir skirtingas jų rūšis bei įvardijo, kada galvos skausmą lemia karštis ar nuovargis, o kada tai gali būti ligos požymis. Taip pat J. Fišas paaiškino, kuo pavojinga gali būti migrena.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neurologas galvos skausmus suskirstė į dvi kategorijas: epizodinius ir dažnai pasikartojančius: „Epizodinius galvos skausmus gali sukelti stresas, nuovargis, priešmenstruacinis laikotarpis.“

Gydytojo teigimu, epizodiniai galvos skausmai gali atsirasti dėl orų kaitos, miego trūkumo, taip pat juos išprovokuoti gali kai kurių produktų vartojimas: raudonojo vyno, geltonojo sūrio, šokolado. Skausmus sukelti gali nepakankamas organizmo aprūpinimas skysčiais ir net teigiamos emocijos.

„Yra tokių galvos skausmų, kurie yra labai nemalonūs, bet nėra pavojingi, pavyzdžiui orgazminis galvos skausmas vyrams. Toks skausmas staiga atsiranda intymių santykių metu“, – teigė J. Fišas.

Dažniausiai skundžiamasi dėl migrenos

Neurologo teigimu, vienas iš dažniausiai jaučiamų epizodinių galvos skausmų – migrenos skausmas.

„Apie migrenos skausmus žinoma jau seniai, tačiau iki dabar nėra aišku, kodėl jie atsiranda. Ko gero, yra paveldimas polinkis migrenai, jis persiduoda genetiškai, tačiau migreną išprovokuoti gali ir piktnaudžiavimas alkoholiu, dienos ritmo pakitimai, pervargimas, buvimas tvankiose patalpose“, – sakė neurologas.

Anot gydytojo, migrenos – įtampos skausmus yra jautę maždaug trys ketvirtadaliai žmonių, jei migrenos skausmai nėra dažnai pasikartojantys, jaudintis neverta: „Epizodinis galvos skausmas, sukeltas ne dėl kokios nors rimtos patologijos, nesusijęs su struktūriniais, sudėtingais pakitimais galvos smegenyse, kūne, nėra toks jau baisus, fatališkas.“

Migrena gali pranešti apie pavojingas ligas?

J. Fišas laidoje akcentavo, jog migrenos sukelti galvos skausmai ne visada yra tokie nekalti.

„Migrena ne tik nemaloni, bet kartais ir pavojinga liga. Apie 3 proc. migrenos skausmų komplikuojasi insultais, kadangi tai yra kraujagyslinis galvos skausmas“, – pasakojo J. Fišas.

Gydytojas patarė sekti atsiradusius skausmus, stebėti, ar jie atsiranda dėl patiriamo streso, nuovargio, išskirtinių maisto produktų vartojimo, ar skausmus seka ir kiti simptomai.

Pasikartojantys galvos skausmai ir gretutiniai negalavimai

Pasak gydytojo neurologo, antrai grupei priskiriami dažnai pasikartojantys galvos skausmai gali pranešti apie rimtas, grėsmingas ligas tokias, kaip galvos smegenų auglys, smegenų aneurizma – kraujo išsiliejimas į smegenis, jei galvos skausmas yra gretutinis kitų negalavimų simptomas.

„Jei galvos skausmas yra neįprastas, intensyvus, akivaizdu, jog verta sunerimti, ypatingai, jei jį lydi tokie simptomai kaip pykinimas, svaigimas, nestabilumas, regos, kalbos sutrikimai, galūnių aptirpimas“, – įspėjo gydytojas.

Gydytojas laidoje atkreipė dėmesį, jog laiku apsilankius pas specialistus, atlikus tyrimus, galima užkirsti kelią rimtesnėms sveikatos problemoms.

„Dažnai pasikartojantys galvos skausmai priklauso nuo įvairių faktorių. Šiuolaikiniai tyrimai parodo galvos smegenų būklę, tad laiku skirdami gydymą, koreguojame ir pašaliname galvos skausmų priežastis“, – pasakojo pašnekovas.

Neurologo J. Fišo teigimu, dažnai galvos skausmas nėra sudėtingas, sunkiai gydomas, visgi, jį jaučiant verta kreiptis pas gydytojus: „Geriau padaryti tyrimus ir nieko nerasti, žinoti, jog esi sveikas.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Kristina Ciparytė
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()