Donaldo Trumpo pagirtas nosies purškalas patvirtintas ūmios depresijos gydymui - „Spravato“ gali tapti tikru proveržiu  (1)

JAV maisto ir vaistų administracija patvirtino naują vaistą depresijos gydymui - nosies purškalas „Spravato“ gali išgelbėti tūkstančius gyvybių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antidepresantų rinkoje - daugybė, tačiau dauguma jų yra pakankamai seni. Tiesą sakant, mokslininkai teigia, kad paskutinis proveržis depresijos gydyme buvo pasiektas tik 1987 metais. „Spravato“ gali tapti tuo nauju proveržiu, kuris dabar yra labai reikalingas.

Savižudybių skaičius JAV nuo 1999 metų išaugo 30 %. Tuo pačiu augo ir ekonomika, saugumas, technologijų prieinamumas. Bet depresija pasiglemžia vis daugiau gyvybių ir tai yra siaubinga šių dienų realybė. Apsupti tūkstančių žmonių ir galėdami bet kada su kuo nors pasikalbėti jaučiamės beprotiškai vieniši.

„Spravato“ yra artimas ketamino giminaitis. Tai - nosies purškalas, kuris nuo įprastų antidepresantų skiriasi tuo, kad pradeda veikti labai greitai. Įprasti antidepresantai veikia pakankamai lėtai, o „Spravato“ gali numalšinti mintis apie savižudybę kone iš karto.

2019-ųjų kovą „Spravato“ buvo patvirtintas žmonių naudojimui. Nuo to laiko apie 6 tūkstančiai žmonių išbandė šį purškalą ir, kaip teigia gamintojas, pajuto palengvėjimą. Dabar JAV maisto ir vaistų administracija patvirtino šį vaistą depresijos gydymui ir „Spravato“ taps tuo greitu atsaku į staigų depresijos paūmėjimą, kuris įprastai gali baigtis ir mirtimi.

Prezidentas Donaldas Trumpas džiaugiasi, kad „Spravato“ gali padėti ir karo veteranams, kurie dažnai kenčia nuo depresijos. Tiesa, mokslininkai teigia, kad „Spravato“ turi savo paskirtį - jis padeda žmonėms, kurie aktyviai galvoja apie savižudybę. Kitaip tariant, jis nėra skirtas ilgalaikiam vartojimui. Ir jis negydo depresijos, tik malšina mintis apie savižudybę.

„Spravato“ skiriasi nuo įprastų antidepresantų keliais bruožais. Visų pirma, tai yra purškalas, kuris yra greičiau įsisavinamas. Antra, jis veikia glutamato sistemą, o ne serotonino ar noradrenalino lygį. Tiesa, mokslininkai tęsia tyrimus, norėdami pagerinti savo žinias apie „Spravato“ veikimo mechanizmą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai (1)