Ar sekso trūkumas žalingas? Gydytojai papasakojo, kas nutinka kūnui, kai ilgesnį laiką nesimylite  ()

Deja, turime jums blogų naujienų – sekso trūkumas žalingas. Dabartinė mūsų realybė tokia, jog tenka gyventi šalia naujojo koronaviruso, o tai reiškia, kad tenka paisyti socialinio atstumo reikalavimų, kankina nerimas, tad natūralu, jog tokia situacija tikrai nepalanki žmonių tarpusavio santykiams, kurie ir šiaip dažniausiai gana sudėtingas reikalas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepavyksta rasti bendros kalbos? Nesinori ir mylėtis, o nuo to kenčia sveikata. Tai, perskaitėte teisingai – seksas labai naudingas mūsų visų sveikatai, pavyzdžiui, malšina stresą, padeda greičiau užmigti, stiprina širdį, rašoma health.com.

Bet kas nutinka organizmui, kai seksas dėl vienokių ar kitokių priežasčių dingsta iš žmogaus gyvenimo? Pats metas paneigti populiarius mitus ir sužinoti, kas tiesa, o kas – melas.

Ne, jūsų vagina tikrai neužsivers nuo pasaulio

Paplitęs mitas, jog, jeigu ilgesnį laiką bus be darbo, makštis užsivers, susitrauks, o galbūt netgi užaugs nauja mergystės plėvė. Nesąmonė. Už viską atsakingi hormonai: net jeigu šiuo metu jūsų gyvenime ir nėra vietos seksui, kūnas ir toliau puikiausiai gamina estrogeną ir progesteroną. Būtent šie hormonai atsakingi už makšties sienelių elastingumą, teigia Floridoje dirbanti ginekologė Christine Greves. Kaip žvarbią žiemą rankas atgaivina riebus kremas, taip estrogenas drėkina ir prižiūri makšties klostes, kurios seksualiai susijaudinus leidžia vaginai išsitempti.

Gali kiek sumažėti makšties anga, tačiau taip nutinka tik po menopauzės ir po labai ilgos pertraukos seksualiniame gyvenime. „Bėgant laikui, menopauzę patyrusios moterys, jeigu neužsiima seksu, pastebi, kad dėl estrogeno stygiaus jų vaginos diametras mažėja. Remdamasi savo klinikine patirtimi, galiu pasakyti, kad taip nutinka tik po penkerių metų be sekso“, – teigia ginekologė.

Sausra – ne tik stichinė nelaimė

Net jeigu nesate seksualiai susijaudinusios, jūsų makšties sienelės – drėgnos ir elastingos. Anot Ch. Greves, jeigu jau kurį laiką nesimylėjote, jūsų makštis gali būti sausesnė nei įprastai. Savaime toks sausumas nėra problema, tačiau kartais sukelia šiokį tokį diskomfortą. Sprendimas? Raskite laiko masturbacijai. Pradėjusios reguliariai masturbuotis, sausumo problemą labai greitai išspręsite, nes seksualinė stimuliacija – garantuotas drėkinimas. Tad tai tikrai svarbi priežastis rasti intymaus laiko sau.

Išsikvėpęs geismas

Anot Ch. Greves, po ilgos sekso abstinencijos geismas paprasčiausiai išsijungia. Paaiškinimas labai paprastas: jeigu nesimylite, greičiausiai ir nesijaučiate tokia seksuali, kokia jautėtės, kai gyvenote pilnavertį seksualinį gyvenimą, o tai neabejotinai neigiamai veikia ir libido. Gera žinia ta, kad, sutikusi tinkamą partnerį, vėl prisijaukinsite savo seksualumą, tad grįš ir geismas.

Nerimo ir depresijos grėsmė

Džiaugiantis intymiais santykiais su brangiu žmogumi, smegenyse gaminasi gerosios cheminės medžiagos – oksitocinas ir seratoninas. Jos atsakingos už gerą nuotaiką ir ūpą, sako tinklalaidės „Personology“ kūrėja ir psichiatrijos profesorė Gail Saltz. Jeigu smegenys dėl tam tikrų priežasčių pradeda gaminti mažiau šių medžiagų, psichinė sveikata pastebimai suprastėja. Nesijaudinkite, jeigu jūsų partneris negali patenkinti visų jūsų poreikių, oksitocinas ir seratoninas gaminami ir masturbuojantis.

Ar girdėjote apie prisilietimų alkį?

Egzistuoja labai rimta priežastis, kodėl medikai skatina žmones savo gyvenime užsitikrinti kuo daugiau švelnaus fizinio artumo su mylimu žmogumi. Liečiant antrosios pusės odą, perduodamos labai stiprios emocijos, gaunamas ne ką mažiau stiprus atgalinis ryšys. Kai gyvenime to nebelieka, gali pradėti varginti vadinamasis prisilietimų alkis – taip mūsų organizmas reaguoja į prisilietimų stygių.

„Tiesioginis kontaktas oda-oda malšina stresą ir didina pasitikėjimą savimi, jis labai naudingas ir mūsų imuninei sistemai“, – teigia dermatologė iš Niujorko Rachel Nazarian. Mūsų oda labai teigiamai interpretuoja mylimo žmogaus prisilietimus, didėja seratonino kiekis, taigi ne tik jaučiamės laimingesni, bet ir sveikesni, tvirtina specialistė.

Po pertraukos sunkiau susijaudinti?

Po daugiau ar mažiau ilgesnės sekso pertraukos, vaginai gali prireikti kiek daugiau laiko sudrėkti, o raumenims – deramai atsipalaiduoti, teigia Ch. Greves. Reguliariai mylintis, vagina susijaudinimo fazę pasiekia kone savaime. Ilgesnį gyvenimą gyvenime nebuvo sekso? Vaginai reikalingas ilgesnis apšilimas prieš grįžtant į įprastas vėžes. Ta pati taisyklė galioja ir kalbant apie penį – po ilgesnės pertraukos erekcijos sutrikimai labai natūralus ir laikinas dalykas.

Todėl neskubėkite, mėgaukitės fiziniu artumu, daugiau dėmesio skirkite prisilietimams ir bučiniams. Kuo daugiau laiko po sekso pertraukos skirsite preliudijai, tuo paprasčiau bus atsipalaiduoti ir sudrėkti makšties audiniams, tikina Ch. Greves. P.S. ne pro šalį ant miegamojo stalelio turėti ir lubrikanto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(26)
(4)
(22)

Komentarai ()