Mitybos specialistas: yra vienintelis produktas, kuris padės kepenims po savaitgalio – visi kiti būdai tik sukels pavojų  (1)

Vasaros savaitgalį neretai atleidžiame vadeles ir mėgaujamės visais gyvenimo teikiamais malonumais. Kepta, rūkyta, smarkiai sūdyta mėsa, bandelės, tortai, sultys... O kur dar alkoholis ar valgymas vėlai vakare. Atėjus pirmadieniui neretai jaučiamės apsunkę ir griebiamės įvairiausių būdų, kad tas jausmas kuo greičiau dingtų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau, pasak Biomedicinos mokslų daktaro, sveikos gyvensenos ir mitybos specialisto Artūro Sujetos, kepenims po tokio nuodėmingo savaitgalio gali padėti tik vienas produktas – brokoliai. „Kūno intoksikacijos procesus reguliuoja vienas didžiausių mūsų organų – kepenys.

Aišku, prisideda ir kitų organų veikla, širdies, inkstų, kasos. Kepenims ypatingos pagalbos išvalyti organizmą nereikia, bet vienas iš geriausių dalykų, ką galite dėl jų padaryti, tai kelias dienas pavalgyti trintų brokolių sriubos ar tiesiog apvirtų brokolių, – patarė dr. A. Sujeta.

– Juose esanti medžiaga, kuri vadinasi sulforofanas, natūraliai stimuliuoja kepenų veiklą. Jei žmogus piktnaudžiavo vaistiniais preparatais ar alkoholiu, padidėja kai kurių kepenų fermentų kiekis. Dar galima pritaikyti sau protarpinį badavimą, vartoti daug vandens, kad su šlapimu pasišalintų visi metabolitai. Tai bus geriausia, ką galite padaryti savo kepenims.“

Jokių žaliųjų kokteilių

Ko tikrai nereikėtų daryti – griebtis stebuklingų detoksikacinių arbatų, žaliųjų kokteilių.

„Žaliuosiuose kokteiliuose gausu špinatų, salierų, kitų žalių daržovių ir jų dalių, bet juose yra pakankamai didelis oksalato druskų kiekis ir jos gali pakenkti inkstams. Tai rodo medicininės studijos, – perspėja mitybos specialistas.

– Bet žmonės, kurie susivilioja pigia ir pakankamai kvaila priemone, įsivaizduoja, kad suvartoję to kokteilio po savaitgalio jausis geriau. Tikrai taip nebus, gali būti tik blogiau. Geresnė savijauta ateis susireguliavus savo mitybą ir pavartojus lengvo, daug ląstelienos turinčio maisto – brokolių, kopūstų, sriubos ir daugiau vandens.“

Ūmus žaliojo kokteilio poveikis, pasak specialisto, galėtų būti tada, kai jis vartojamas daugiau nei 10 dienų be jokio kito maisto.

„Bet ir vieną kokteilį išgerti nelabai apsimoka. Jei norite pakeisti užkandį, viskas gerai, gerkite, bet kepenys tikrai nepadėkos, tiesiog gausite didelę dozę cukraus, nuo kurio jausitės energingesni. Dažnai žmonės nesupranta, kad trintas žalias kokteilis praranda savo savybes ir fruktozė, gliukozė į kraują pasisavina žymiai greičiau, o tai nėra gerai“, – sakė dr. A. Sujeta.

Tokių savaitgalių pasekmes pajusite rudenį

„Jei kiekvieną ar kas antrą savaitgalį vartojamas perteklinis kalorijų skaičius, riebus, sunkiai virškinamas maistas, pavyzdžiui, mėsa, grybai, šašlykai, padažai, rizikuojame iš pradžių pajusti gastroenterologines reakcijas – pykinimą, vėmimą, refliuksą, ypač, jei jau žmogus turi jam polinkį. Alkoholio vartojimas prie to taip pat prisideda, – sako pašnekovas.

– Po tokios vasaros gali būti rimtesnių problemų rudenį, nes žmogus tampa jautresnis įvairiems virusiniams, bakteriologiniams susirgimams, ypač, jei jis rūko, sumažėja antioksidantų kiekis kraujyje.

Antioksidantai sumažina oksidacinį stresą mūsų organizme, kitaip žinomą kaip lėtinį uždegimą. Vitaminas C yra puikiai žinomas antioksidantas.“

Mitybos specialistas duoda keletą patarimų, kad tokie savaitgaliai padarytų kuo mažiau žalos. Visų pirma – stenkitės vadovautis saiko taisykle.

Antra, jei per kažkokią šventę yra labai daug įvairaus maisto, nereikia stengtis išragauti visų patiekalų.

„Nemaišyti šašlykų, vėliau deserto, dar vėliau rūkytos mėsos ir pabaigai dar išgerti sulčių. Toks didelis kiekis skirtingo maisto per dieną yra labai sunkiai virškinamas, todėl žmogus net nežino, nuo ko jis apsinuodija“, – patarė pašnekovas.

Tad jei važiuojame į šventę ir valgome šašlykus, geriau jau atsisakyti saldžių bandelių. O jei labai norisi bandelių, galbūt nebūtinai reikia valgyti riebią mėsą.

„Ant stalo reikia padėti daugiau įvairių uogų, vasariško maisto, kuris turi daug antioksidantų. Jei valgoma mėsa, šalia lėkštėje turėtų būti šviežios daržovės. Skaidulos palengvina virškinimą, maisto pašalinimą iš žarnyno, todėl žmogus lengviau tuštinasi ir kitą dieną nesijaučia taip sunkiai, – kalbėjo dr. A. Sujeta.

– Jei valgome daug saldaus maisto, galime kartu suvalgyti ir vieną kitą vaisių. Vaisiai, aišku, turi fruktozės. Bet, priešingai nei pats cukrus, vaisiuose yra daug maistinių skaidulų, kurios sulėtins cukraus patekimą į kraują. Vaisiai ir uogos ant stalo yra labai geras pasirinkimas.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Gabrielė Grinkaitė
(6)
(8)
(-2)

Komentarai (1)