Paaiškino, kodėl vyrai iškart po intymios valandėlės užsimano miego: tyrimas parodė, kad gali būti ir blogiau  ()

Atsakymą į klausimą, kodėl iškart po lytinių santykių vyrai tampa mieguisti, pateikia Melinda Wenner iš „Scienceline“ – Niujorko universiteto Mokslo, sveikatos ir aplinkos ataskaitų programos projekto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelį moterų erzina iškart po sekso pasigirstantis knarkimas: nesvarbu, kada įvyksta aistringa akimirka, vyrai, atrodo, iškart po to užmiega. Dave'as Zinczenko, knygos „Vyrai, meilė ir seksas: vartotojo vadovas moterims“ autorius, „Huffington Post“ rašytojai Ariannai Huffington paaiškino šį reiškinį taip: „Vyrai eina miegoti, nes moterys nevirsta pica“, skelbia livescience.com.

Vargu, ar kuri moteris stebuklingai po sekso virs pica, ar atsimins maisto užsakyti iš anksto. Tad šiam reiškiniui reikia mokslu grįsto atsakymo. Nors moterys po sekso kartais jaučiasi mieguistos, vyrams šis reiškinys atrodo ryškesnis. Tad kodėl vyrai užsimano miego?

Pirmiausia yra akivaizdžios priežastys, kodėl seksas gali migdyti: veiksmas dažnai vyksta naktį, lovoje ir vis dėlto yra fiziškai varginantis užsiėmimas (dažnai labiau vyrui nei moteriai, nors tai tikrai skiriasi). Taigi, kai seksas baigėsi, natūralu, kad vaikinas jaučiasi mieguistas.

Antra, tyrimai naudojant pozitronų emisijos tomografiją (PET) parodė, kad norint pasiekti orgazmą, pirmiausia reikia atsisakyti „visos baimės ir nerimo“. Tai taip pat atpalaiduoja ir gali paaiškinti norą snausti.

Tada yra ir paties orgazmo biochemija. Tyrimai rodo, kad ejakuliacijos metu vyrai išleidžia smegenų chemikalų kokteilį: įskaitant norepinefriną, serotoniną, oksitociną, vazopresiną, azoto oksidą (NO) ir hormoną prolaktiną. Prolaktino išsiskyrimas yra susijęs su seksualinio pasitenkinimo jausmu.

 

Tačiau prolaktino kiekis natūraliai būna didesnis miegant, o gyvūnai, kuriems būna suleidžiama ši cheminė medžiaga, iškart pavargsta. Tai rodo tvirtą ryšį tarp prolaktino ir miego, todėl tikėtina, kad hormono išsiskyrimas orgazmo metu vyrams sukelia mieguistumą.

Tik viena pastaba: prolaktinas taip pat paaiškina, kodėl vyrai yra mieguistesni po lytinių santykių nei po masturbacijos. Remiantis tyrimais, dėl nežinomų priežasčių lytinio akto orgazmai išskiria keturis kartus daugiau prolaktino nei masturbaciniai orgazmai.

Kitos cheminės medžiagos, išsiskiriančios orgazmo metu yra oksitocinas ir vazopresinas. Šios medžiagos taip pat yra siejamos su miegu. Jų išsiskyrimas dažnai lydi melatonino išsiskyrimą, o ši cheminė medžiaga yra atsakinga už mūsų biologinio laikrodžio veikimą.

Taip pat manoma, kad oksitocinas sumažina streso lygį, o tai vėl gali sukelti atsipalaidavimą ir mieguistumą.

O kokios yra evoliucinės miego po sekso priežastys? Tai paaiškinti sudėtingiau. Evoliuciškai kalbant, pagrindinis vyro tikslas yra užauginti kuo daugiau palikuonių, o miegas ne visai padeda tai pasiekti. Bet kadangi vyras vis tiek negali iš karto vėl užsiimti lytiniais santykiais ir turi šiek tiek palaukti, tai energijos atgavimas miego metu yra geras sprendimas.

 

Taip pat gali būti, kad mieguistumas yra tik „šalutinis poveikis“, susijęs su evoliuciškai svarbesne oksitocino ir vazopresino išsiskyrimo priežastimi. Be to, kad abi cheminės medžiagos yra taip pat yra glaudžiai susijusios su vadinamuoju „porų susiejimu“. Šių smegenų cheminių medžiagų išsiskyrimas orgazmo metu sustiprina ryšį ir pasitikėjimą tarp seksualinių partnerių. Tai gali iš dalies paaiškinti ryšį tarp sekso ir emocinio prisirišimo. Šis ryšys yra palankus, jei pora susilauks kūdikio, nes kooperatyvus vaikų auginimas maksimaliai padidina vaiko išgyvenimo galimybes.

Esmė tokia: yra daug galimų biocheminių ir evoliucinių mieguistumo po sekso priežasčių. Kai kurios yra tiesioginės, kitos – netiesioginės. Tačiau tikslių priežasčių dar niekas nenurodė.

Ir jei jus erzina iškart po sekso prasidedantis vyro knarkimas, žinokite, kad visad gali būti blogiau: vienas tyrimas, kuriame dalyvavo 10 tūkstančių anglų vyrų, parodė, kad 48 proc. jų užmiega ne po sekso, o sekso metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(4)
(14)

Komentarai ()