Kodėl dauguma pieštukų yra geltoni? Ne tik dėl to, kad tai - ryški spalva  ()

Na gerai – dabar jau pieštukų išorė jau nebebūtinai būna nudažyta geltona spalva, tačiau dar visai neseniai visur dominuodavo būtent geltonos spalvos pieštukai. Net ir dabar paieškų sistemose žmonės net po 210 kartų per mėnesį suveda klausimą „kodėl pieštukai yra geltoni?“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, kas slypi už šios geltonos spalvos? Ar tai turėtų priminti Saulę – ir tokiu būdu teigiamai nuteikti? Ar viskas dėl to, kad kad pieštuką numetus ant žemės, būtų lengviau jį pastebėti?

Iš tiesų atsakymas yra visai kitoks – ir suteikia įžvalgų apie geltonų pieštukų, pažymėtų Nr. 2, istoriją.

XIX amžiuje geriausias grafitas pasaulyje atkeliaudavo iš Kinijos. JAV pieštukų gamintojai norėjo išskirtinio būdo perteikti pirkėjams faktą, kad pieštukuose esantis grafitas yra būtent iš Kinijos. Kinijoje geltona spalva yra siejama su didingumu ir pagarba, todėl JAV pieštukų gamintojai ėmė dažyti pieštukus ryškiai geltona spalva, – kad perteiktų „didingumo“ jausmą, siejamą su Kinija.

 

Čekijos pieštukų gamintojas „Hardmuth Pencil“ pirmą kartą savo gaminamus pieštukus ėmė dažyti geltonai 1889 metais – kad pabrėžtų ryšį su Kinija ir tai, kad grafitas atkeliauja taip pat iš Kinijos. Kad dar labiau pabrėžtų savo ryšį su šia šalimi, „Hardmuth Pencil“ išleido specialią geltonų pieštukų liniją, pavadinimu „Koh-I-Noor“ – pagal visame pasaulyje gerai žinomus geltonos spalvos deimantus, esančius Jungtinės Karalystės karūnos brangenybių dalimi. Ši pieštukų linija buvo tokia populiari, kad įmonė net pakeitė savo pavadinimą – į „Koh-I-Noir Hardmuth“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(2)
(32)

Komentarai ()