Dietistė aptarė populiarius lieknėjimo būdus ir pasakė, ko iš jų galima tikėtis: viena diena gali sugriauti visus rezultatus  ()

Viduržemio jūros dieta, keto mityba, „cheat day“, 5:2... Šie pavadinimai tikriausiai girdėti kiekvienam, kuris yra bandęs numesti svorio. Laidoje „Sveikatos receptas“ mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurpienė aptarė šiuos populiarius lieknėjimo būdus ir pasakė, ko iš jų galima tikėtis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena diena gali sugriauti visus rezultatus

Mitybos specialistė aptarė taip vadinamas „cheat day“, kai visą savaitę maitinamasi labai griežtai ir sveikai, o vieną dieną valgome, ką norime.

„Reikėtų iš pradžių pažiūrėti, iš kur kilo tokia mityba. Ji atėjusi iš sportininkų, kurie tai daro ne dėl sveikatos, o dėl labai gerų sporto rezultatų. Tokiu atveju jų racionas yra labai griežtas ir ribotas ir psichologiškai labai sudėtinga. Todėl atsirado „cheat day“. Vėliau tai perėmė žmonės, kurie laikosi griežtų dietų“, – pasakojo dietistė.

Tačiau V. Kurpienė perspėja, kad tikrai ne visiems šis mitybos būdas tinkamas. Ir pabrėžia – net ir viena diena labai smarkiai nukrypstant nuo savo raciono gali sugriauti visus prieš tai pasiektus rezultatus.

„Sportininkui, kuris sportuoja labai intensyviai, per dieną gali reikėti ir 4, 5 ar net 10 tūkstančių kalorijų. Jei jis per „cheat day“ nueis į greito maisto kavinę, vis tiek suvalgys panašiai tiek kalorijų, kiek jam reikia įprastą dieną. Bet, jei taip pat padarys moteris, tai nubrauks viską, ką pasiekė per savaitę ir nebebus jokio rezultato“, – kalbėjo dietistė.

Tad jei jau labai norisi bent vienos „sukčiavimo“, laisvesnės dienos, dietistė turi pasiūlymą – leiskite savaitgaliais sau valgyti šiek tiek daugiau nei įprastai. Pasak jos, dažnai toks sprendimas duoda gerus rezultatus.

 

„Užduoti sau mažesnę, o ne didelę užduotį, dažnai būna daug geriau“, – pridūrė V. Kurpienė.

Viena svarbiausių taisyklių – turiu pasimėgauti kiekvienu kąsneliu

Pasak laidos pašnekovės, Viduržemio jūros dieta arba, jei tiksliau, mitybos būdas yra pripažintas kaip vienas geriausių. Šioje dietoje yra daug augalinio maisto, žuvies, mėsos, alyvuogių aliejaus, nemažai gerųjų riebalų, kuriuose daug polifenolių, mažai raudonos mėsos, pieno ir perdirbtų produktų.

„Bet nėra teisinga koncentruotis tik į maisto produktus, nes Viduržemio jūros dieta apima ir valgymo kultūrą, valgymą su šeima ir draugais, mėgavimąsi maistu be užkandžiavimo, dienos ritmą, popietinį miegą, miego valandas. Labai aiški dienos rutina. Taip pat buvimas saulėje. Ir tik tada ši dieta puikiai veikia“, – sakė V. Kurpienė.

Deja, mums, šiauriečiams, šis mitybos būdas nėra visiškai tinkamas. Ir tam yra paprasta priežastis – kitoks klimatas. Šalyse, kuriose karšta, žmonės stengiasi valgyti tik atvėsus orui, vakarais. Lietuvoje to turėtume vengti ir daugiau valgyti pirmoje dienos pusėje, o ne antroje.

„Bet tikrai galime valgyti daug daržovių, daugiau alyvuogių aliejaus, praktikuoti trumpą kepimą, prie stalo ne skaityti ir ne žiūrėti televizorių, o maloniai bendrauti, – sakė mitybos specialistė.

 

– Vienas iš svarbiausių dalykų valgant yra įsisąmoninti taisyklę: čia mano maistas, jis skanus ir aš turiu pasimėgauti kiekvienu kąsneliu. Kai mėgaujuosi, ilgai kramtau, tada daugiau signalų nueina į smegenis, daugiau paliečia skonio receptorius ir galva geriau suskaičiuoja, kiek suvalgysiu, tada suvalgoma bus mažiau.“

Išmesti iš raciono daug produktų tikrai nerekomenduoja

Dar viena populiari dieta yra keto dieta.

„Ji pagrįsta ir gali būti skiriama tiems žmonėms, kurie serga epilepsija. Dėl svorio metimo – kaip ir visos kitos dietos, jei labai daug kas išmetama iš raciono, tai natūralu, kad gali valgyti, kiek nori, bet tų kelių produktų tiek daug valgyti nebesinorės, – perspėjo dietistė.

– Šios dietos privalumas yra tas, kad ji smarkiai sumažina kūno svorį. Taip pat, kad jaučiamas didelis sotumo jausmas, todėl tam tikrą laiką jos laikytis labai lengva.“

Kadangi keto dietoje produktų skalė yra labai siaura, joje dominuoja ne baltymai ir ne angliavandeniai, bet riebalai, pasak dietistės, po kurio laiko šis mitybos būdas atsibosta ir grįžtama prie įprastinio maisto.

„Viena iš keto mitybos taisyklių yra valgyti spalvotą maistą – ne dažikliais nudažytą, bet natūraliai spalvotą, vienoje vietoje turėtų būti 5-7 spalvų maistas. Bet neįsivaizduoju, kaip tai reikėtų padaryti. Labai dažnai dėl keto dietos atsiranda skaidulų trūkumas, kuris padaro įtaką žarnyno mikrofloros pasikeitimams. Jie susiję su nuotaikos, imuniteto pasikeitimais. Taip pat gali būti, kad kai kurioms sutriks moteriškų hormonų balansas“, – kalbėjo V. Kurpienė.

 

Be to, ypač pirmas savaites, kaip teigia mitybos specialistė, valgant daug riebalų ir nedaug baltymų bei vengiant angliavandenių, organizmas mažiau užlaiko skysčius. Tai reiškia, kad gali įvykti dehidratacija ir svoris nukris labai greitai.

„Bet tada sutrinka kalio, natrio, magnio pusiausvyra organizme. Kai kam pasireiškia viduriavimas, bėrimas. Žinoma, šie dalykai tikrai nebūtinai pasireikš vienam žmogui. Bet kuriuo atveju, keto dieta yra ribota ir gydytojai, išskyrus epilepsijos atveju, jos nerekomenduoja. Tų pačių tikslų galime pasiekti ir neišmesdami maisto grupių iš raciono. Nes, jei išmetame tam tikras maisto grupes iš raciono, ilgainiui gali pritrūkti kai kurių medžiagų“, – perspėjo pašnekovė.

Tuoj pat nustokite save graužti

V. Kurpienė patarė – prieš pradedant bet kokį mitybos būdą paklauskite savęs, kaip ilgai galėsite to laikytis. Jei atsakymas yra „mėnesį ar savaitę“, neverta net pradėti.

Dar viena populiari dieta – 5:2. Ypač daug dėmesio ji susilaukė Didžiojoje Britanijoje. Šios dietos principas – penkias dienas valgome labai vertingai, o dvi dienos yra iškrovos dienos, kai apribojama iki 500-600 kalorijų per dieną.

 

„Bet dažniausiai žmonės labai ilgai to nepraktikuoja“, – sakė dietistė.

V. Kurpienė šią dietą sulygina su nuo senų laikų žinoma pasninko diena.

„Neretai žmonės labiau pasninkauja vieną dieną per savaitę. Beje, tai yra ir daugumoje religijų. Pavyzdžiui, penktadienis ar ketvirtadienis pasninko diena. Ko nesiūlyčiau daryti, tai rinktis pirmadienio. Kartais žmonės galvoja, kad pavalgys savaitgalį ir išsikraus pirmadienį. Bet ilgainiui tai turi neigiamą efektą“, – sakė V. Kurpienė.

Dietistė primygtinai rekomenduoja negraužti savęs, jei per daug prisivalgėte.

„Tuoj pat nustokite tą daryti. Geriau pagalvokite, ką daryti kitaip, išmokite pamoką ir eikite toliau. Graužtis labai žalinga, – sakė V. Kurpienė.

– Pirmiausia reikia pagalvoti, ką galiu pasiekti per mėnesį ar savaitę. Neteisinga galvoti, kad reikia numesti 20 ar 30 kilogramų, toks tikslas per toli. Tada nusistatyti konkrečius žingsnius, ką galiu padaryti. Pavyzdžiui, jei nusprendžiau valgyti pusryčius, bet dažniausiai atsikeliu per vėlai, tai turiu suprasti, kad reikės rasti laiko atsikelti ir juos pasidaryti. Imkitės po vieną įprotį vienu metu. Kai jis jau prigis, imkitės kito.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Kristina Ciparytė
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()