Paslaptinga COVID-19 komplikacija vaikams yra pavojingesnė nei pats virusas  ()

Užsikrėtusiam koronavirusu ir vėliau infekciją įveikusiam organizmui reikia laiko atgauti jėgas. Deja, kai kuriems vaikams dėl to kyla rimtų problemų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbiama, kad paslaptinga nauja liga, pavadinta daugiasisteminiu uždegiminiu sindromu, visame pasaulyje nuo metų pradžios pakenkė šimtams vaikų.

Ši būklė yra siejama su COVID-19 ir gali pasireikšti net ir lengva koronaviruso forma persirgusiems vaikams. Lengva infekcijos forma negarantuoja, kad vėliau vaikui neišsivystys šis sindromas, kuris net kai kuriais atvejais gali privesti prie mirties.

„Vaikams nebūtinai turi pasireikšti klasikiniai COVID-19 simptomai, kad išsivystytų daugiasisteminis uždegiminis sindromas, o tai tikrai gąsdina“, – sakė Teksaso universiteto Sveikatos mokslų centro neonatologas Alvaro Moreira.

„Vaikams gali nepasireikšti jokie simptomai ir niekas net nežinos, kad jis sirgo, tačiau po kelių savaičių visame jo organizme gali kilti uždegimas“, – sakė jis.

Išsami nauja medicininių mokslinių tyrimų dėl šio sindromo analizė, kurią atliko A. Moreira ir jo komanda, leido nustatyti beveik 40 stebimųjų tyrimų, kuriuose iš viso dalyvavo 662 vaikai, kuriems pasireiškė šis sindromas.

Daugiasisteminis uždegiminis sindromas pasižymi daugelio organizmo dalių, įskaitant širdį, plaučius, inkstus, smegenis, odą, akis ir kitas dalis, uždegimu. Simptomai yra labai panašūs į Kavasakio ligą ar toksinio šoko sindromą. Skirtumas tas, kad šio sindromo atveju uždegimas labiau išplinta, aiškino A. Moreira.

 

„Sindromas gali baigtis mirtimi, nes paveikia daugybines organų sistemas, – sakė jis. – Tai gali būti širdis ir plaučiai, virškinimo ir nervų sistema.

Šis sindromas turi tiek daug skirtingų veidų, kad iš pradžių medikams buvo labai sunku ji suprasti.“

Tačiau dabar, kai nuo koronaviruso pandemijos pradžios praėjo nemažai laiko, matomas jau aiškesnis vaizdas, nors dar yra nemažai dalykų, kurių medikai nesupranta. Taip pat nežinoma, kiek ilgai vaikai po šios ligos sveiksta.

Iš minėtų 662 atvejų 71 proc. vaikų buvo gydomi intensyvios terapijos skyriuje. Vidutinė ligoninėje praleisto laiko trukmė buvo maždaug aštuonios dienos.

Kiekvienu atveju vaikams pasireiškė karščiavimas, daugeliui vaikų skaudėjo pilvą, jie viduriavo (73,7 proc. atvejų) ir vėmė (68,3 proc. atvejų). Taip pat dažnai pasireiškė konjunktyvitas ir odos bėrimas.

Deja, 11 vaikų mirė. Nors procentine išraiška vaikų mirtingumo rodiklis atrodo žemas (maždaug 1,7 proc. visų stebėtų vaikų), šis mirtingumas yra gerokai didesnis už COVID-19 sirgusių vaikų mirtingumą (0,09 proc.).

Tais atvejais, kai vaikai pasveiko, smarkiai nerimauta, kaip sindromas paveikė mažųjų pacientų širdį. Tyrimo metu maždaug 90 proc. vaikų buvo atlikta kardiograma ir daugiau nei pusei (54 proc.) buvo nustatyta pakitimų.

 

„Daugeliui vaikų prireiks rimto stebėjimo ir daugybinių ultragarsinių tyrimų, teks stebėti, ar pakitimai išnyks, ar tai yra kažkas, kas liks visam likusiam gyvenimui, – sakė A. Moreira. – Tai gali būti tikra katastrofa tėvams, kurie augino visiškai sveiką vaiką, o vėliau jis atsidūrė tarp nedidelio skaičiaus vaikų, kuriems po koronaviruso infekcijos pasireiškė daugiasisteminis uždegiminis sindromas.

Tais retais atvejais, kai įtariamas daugiasisteminis uždegiminis sindromas, labai svarbi yra savalaikė medicininė pagalba.

„Vaikams sindromo simptomai paprastai pasireiškia praėjus trims ar keturioms savaitėms po koronaviruso infekcijos, ir daugeliui labai greitai išsivysto šokas ir širdies bei kvėpavimo takų veiklos sutrikimų, – nurodo tyrimo autoriai. – Tėvai turi nedelsdami kreiptis medicininės pagalbos, nes vaikai labai greitai silpsta, ir daugeliui prireiks gydymo intensyvios terapijos skyriuje. Daugeliu atveju vaikai šį daugybinį uždegimą išgyvena, jeigu jiems skiriama intraveninių imunoglobulinų ir steroidų, jiems padeda įvairių sričių specialistai. Kai kuriais atvejais prireikia skirti imunomoduliacinių preparatų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()