Burbuliuojantis užutėkis - kaip krauju pripildyta upė gavo savo šlykštų vardą  ()

Čikagos upė turi keletą mažų atšakų, kurios net neturi pavadinimo. Burbuliuojantis upelis (Bubbly Creek) irgi jo neturėtų - jis yra toks mažas, kad prasideda ir baigiasi Čikagos mieste. Tačiau vardą jis gavo dėl kraujo ir burbulų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Burbuliuojantį upelį, kuris taip tuomet nesivadino, kadaise supo pelkėtos žemės. 19 amžiuje jos buvo nusausintos, taip padidinant Čikagos upės tėkmę ir sukuriant šiek tiek daugiau naudingos žemės sparčiai augančiame mieste. Čikaga greitai augo, o teritorija aplink Burbuliuojantį upelį tapo industrine zona. Dalis jos buvo skirta mėsos gamybai.

19 amžiaus pabaiga nėra žinoma dėl savo ekologinių standartų, o mėsos verslas nėra labai švarus. Tikriausiai jau suprantate link ko sukame?

Įvairios skerdyklos į Burbuliuojantį upelį pylė krauja, vertė galvijų riebalus ir menkaverčius organus. Čia atsidūrė ir kelios tonos per klaidą pašvinkusios mėsos. Riebalai ir mėsa nuskendo į upelio dugną, kur puvo ir formavo keistą daug kam sudžiūvusią lavą primenantį dirvožemį. Ir ne vieną salą.

 

Puvimo procese susikūrusios metano ir vandenilio sulfido dujos kartais išsiveršdavo iš to suslėgto kraujo ir dvėselienos upės dugno. Didžiuliai burbulai, apie ekologinę upės situaciją informavę visus, kas tik drįso prieiti, sprogdavo vos iškilę į paviršių su nuo kranto girdimu garsu. Tik ir ant to kranto, nusėto paskerstų galvijų plaukais ir kaulais, irgi nebuvo smagu poilsiauti.

20 amžiui verčiantis į antrą pusę, Burbuliuojantis upelis nustojo burbuliuoti. Netoli jo apsigyveno žmonės ir tarša buvo kone priverstinai sustabdyta. Tačiau šis upelis iki šiol nėra gyvas. Taip, per pastaruosius 20 metų į jį sugrįžo šiek tiek žuvų ir augalų, tačiau dar 2007 metais upelio kvapas buvo apibūdintas tik kaip „daug geresnis nei anksčiau“. Kitaip tariant, padaryta žala dar neišgijo.

Ir tai - tik vienas toks upelis. Upės visame pasaulyje buvo (o kai kur ir yra) pramoninių atliekų sąvartynais. Viltis, kad kada nors būsime geresni ir leisime gamtai atsigauti, yra graži, bet, kaip rodo Burbuliuojančio upelio pavyzdys, dešimtmečiais daryta žala ir išlieka dešimtmečius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(2)
(22)

Komentarai ()