Emocinis valgymas: kaip atsikratyti noro suvalgyti savo liūdesį?  ()

Daugelis nesusimąsto, kad dėl didelio maisto kiekio suvartojimo gali būti kaltas ne fiziologinis alkis, tačiau mūsų emocijos. Ilgainiui šį reiškinį tampa sunku atpažinti, nes jį gali sukelti tiek teigiamos, tiek neigiamos emocijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie emocinio valgymo priežastis ir kovą su šia problema diskutuojame su psichologe Rosita Kanapeckaite.

– Turbūt daugelis žmonių net nesusimąsto, kad alkio jausmas gali kilti dėl patiriamo streso. Taigi, ar galite pasakyti, kas yra emocinis valgymas ir kaip jį atpažinti?

– Emocinis valgymas – tai valgymas (maisto vartojimas), sukeltas dėl tuo metu patiriamų emocijų, bet ne fiziologinio alkio. Kitaip tariant – tai emocijų reguliavimas maistu. Kol nėra pasekmių, tarkim viršsvorio, nutukimo ar kitų sveikatos problemų, dažniausiai net nesusimąstome apie tokį reiškinį.

Tokiu atveju galbūt ir nereikia nieko daryti, tačiau jei tai trukdo atpažinti, kad emocijos yra reguliuojamos maistu, reikia spręsti problemą ir ieškoti būdų tvarkyti savo gyvenimą.

– Dėl kokių priežasčių šis reiškinys atsiranda?

– Dėl pačių įvairiausių: liūdna, nuobodu, vieniša, galbūt trūksta gyvenimo įvairovės, užklumpa atsiminimai, gali sukelti ir miego trūkumas, nuovargis, persitreniravimas, perfekcionizmas, darbų atidėliojimas, maisto deficitas, darbo ir poilsio balanso nebuvimas, noras užkąsti ir įgauti jėgų.

 

Dažnai tai gali būti susiję su įpročiais ir anksti išmoktu problemų užvalgymu. Tiesa, galime nemokėti talpinti ir gerų emocijų, švenčiame taip pat maistu, visgi gimtadienio salotos dar neatrastos.

– Kaip atpažinti, ar iš tiesų patiriame fizinį, ar emocinį alkį?

– Emocinis alkis kyla staiga, dažnai norint konkretaus maisto, daug dažniau saldaus, bet nuo to maisto nelabai pasisotinama. Pajutus emociją, kuri tuo metu išprovokavo valgymą, valgymas padeda tik momentiškai.

O fizinis alkis, priešingai, yra lėtas, ramus, kyla palengva, užmirštus galima jo ir nepajusti, o pajuntamas neįkyriai. Dažniausiai norime maisto be kažkokių specialių pageidavimų, tiesiog maisto, kuris suteiktų sotumo jausmą.

– Kokius produktus imama vartoti jaučiant emocinį alkį? Ar tai labiau užkandžiavimas, ar norisi sočių patiekalų?

– Dažniausiai norima angliavandenių, tiek saldžių, tiek sūrių patiekalų, bet būna, kad norisi to, kas guli prieš akis šaldytuve ar spintelėje. Užkadžiavimas visada yra emocinis įvykis.

 

– O ar iš tiesų pavyksta suvalgyti savo emociją ir nusiraminti? Ar tai padeda jaustis saugesniais?

– Tai padeda tik tol, kol mes valgome, nes visgi problema, dėl kurios mes valgome ir raminame save, vis tiek išlieka. O saugumo jausmas atsiranda individualiai, bet maistas tikrai gali suteikti komforto.

– Kaip galima susitvarkyti su šia problema? Ar užtenka tiesiog nukreipti savo mintis, kad nejaustume alkio?

– Reikia tiesiog ieškoti kitų būdų susitvarkyti su savo emocijomis, atrasti kitą malonumų meniu, o vėliau jį naudoti kaip alternatyvą.

Emocijos mus lydi nuolat ir net jeigu valgome ne dėl jų, mes vis tiek jas patiriame, nes tai ne liemenė, kurią galime pakabinti ant pakabos prieškambaryje.

– O ar tai dažna problema Lietuvoje?

– Atliktų tyrimų Lietuvoje ir pasaulyje nėra, tačiau tai pakankamai dažnas reiškinys. Manau, kad vėliau mes dar sunkiau su tuo tvarkysimės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Rugilė Augustaitytė
(0)
(3)
(-3)

Komentarai ()