Naujas tyrimas atskleidė, kodėl mūsų Saulės aktyvumas yra mažesnis nei panašių žvaigždžių  (1)

Šių metų pradžioje paskelbta, kad Saulės aktyvumas gerokai menkesnis, lyginant su daugeliu panašios masės ir amžiaus žvaigždžių. Negalėdami tiesiogiai stebėti žvaigždžių paviršių, tyrėjai nagrinėjo šviesio pokyčius ir nustatė, kad kitose žvaigždėse jie dažniausiai didesni, nei mūsiškėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime pateikta kitokia šviesio skirtumų interpretacija ir galimas paaiškinimas – kitos žvaigždės nebūtinai turi daugiau dėmių, tiesiog esamos dėmės yra labiau susitelkusios.

Tyrėjai sukūrė žvaigždės modelį su skirtingu dėmių išsidėstymu ir apskaičiavo, kaip, žvaigždei sukantis, keistųsi jos šviesis. Saulėje maždaug pusė dėmių grupių telkiasi į „lizdus“; lizdui atsisukus į mus, regimasis žvaigždės šviesis sumažėja. Jei kitose žvaigždėse dėmės labiau linkusios grupuotis lizduose, ir jei jos atsiranda šiek tiek dažniau, nei Saulėje, tai gali pilnai paaiškinti stebimus šviesio netolygumus.

 

Kai kurių žvaigždžių šviesis kinta labai reguliariai, priešingai nei netvarkingas kitimas Saulėje. Tą irgi galima paaiškinti remiantis dėmių atsiradimo geometrija: jei dėmės daugiausiai atsiranda dviejuose žvaigždės taškuose, kuriuos skiria 180 laipsnių ilgumos, matytume reguliarius šviesio pokyčius.

 

Kol kas nežinia, kokios priežastys gali nulemti žvaigždės dėmių atsiradimo vietas ir grupavimąsi.

Tyrimo rezultatai publikuojami Astrophysical Journal Letters.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (1)