Tai gali tapti tikru perversmu: gydytojai jau ruošiasi implantuoti pirmąją pasaulyje bioninę akį žmogui  (4)

Mokslininkų komanda iš Monasho universiteto Melburne sukūrė bioninį įrenginį, kuris, jų teigimu, gali atkurti regėjimą akliesiems naudojant smegenų implantą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų komanda ruošiasi pirmiesiems pasaulyje bioninės akies klinikiniams bandymams ir prašo papildomo finansavimo, kad galų gale įrenginį būtų galima gaminti pasauliniu mastu.

„Gennaris bioninės regos sistema“ – daugiau nei dešimt metų kuriamas projektas. Sistema apeina pažeistus regos nervus, kad būtų galima perduoti signalus iš tinklainės į regos centrą smegenyse.

Sistema susideda iš specialiai sukurto galvos apdangalo, kuriame yra kamera ir belaidis siųstuvas. Procesoriaus blokas rūpinasi duomenimis, o smegenų viduje esantis implantų rinkinys siunčia signalus.

„Mūsų technologija sukuria vizualų modelį iš 172 šviesos dėmių (fosfenų) derinių, kuris suteikia asmeniui informacijos, kaip naviguoti vidaus ir lauko aplinkoje bei atpažinti aplink esančius žmones ir daiktus“, – teigia Monasho universiteto profesorius Arthuras Lowery.

 

Tyrėjai taip pat tikisi pritaikyti sistemą tiems, kurie yra negydomos neurologinės būklės, pavyzdžiui, judėjimo atstatymui esant paralyžiuotoms galūnėms.

„Jei pasiseks, MVG („Monash Vision Group“) komanda sieks įkurti naują komercinę įmonę, kurios tikslas – žmonėms grąžinti regėjimą ir judėjimo galimybę“.

Liepą atliktas tyrimas parodė, kad „Gennaris“ sistema buvo saugiai persodinta į trijų avių smegenis naudojant pneumatinį įrankį, o 2700 valandų stimuliacija nesukėlė neigiamo poveikio sveikatai.

 

Vis dar neaišku, kada vyks pirmieji bandymai su žmonėmis.

„Papildomai investuodami galėsime pagaminti implantus čia, Australijoje, tokiu mastu, kokio reikia norint pereiti prie bandymų su žmonėmis“, – teigė Monash universiteto Fiziologijos profesorius ir MVG narys Marcello Rosa.

Naujiena pasirodė po to, kai „Neuralink“ implanto prototipas išbandytas su gyvomis kiaulėmis. Galutiniai tikslai yra panašūs: gydyti smegenų problemas, įskaitant aklumą ir paralyžių.

Kaip bebūtų, MVG bioninė akis yra pirmasis tokio tipo įrenginys pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(38)
(0)
(38)

Komentarai (4)