2020 m. chemijos Nobelio premija – pagaliau žmogus išmoko „perrašyti gyvybės kodą“ (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

tom45 2020-10-08 08:59
Nobelio komitetas užsiima politika: "Nobelio premijos paskelbimo spaudos konferencijos metu buvo užduotas klausimas, ar nebuvo dar kokių žmonių, kuriuos galima buvo įtraukti ir premijos gavėjus – į ką Nobelio komiteto atstovas Claesas Gustafssonas atsakė, kad tai yra klausimas į kurį Nobelio komitetas niekada neatsako"
Staska 2020-10-08 09:28
Tikrai apmaudu, kad Šikšnys nebuvo nominuotas Nobeliui. Po to kai jis su tom 2 mokslininkėmis pasidalijo Kavli prizą, jau tikrai tikėjau, kad gal turėsime pirmą Nobelio chemijos premija apdovanotą lietuvį... Nelabai suprantu tokį Nobelio komiteto sprendimą.
AAA000 2020-10-08 10:35
maziau verkit. svarbiausia yra praktinis pritaikomumas. kazko negirdejau kad pradetu masiskai ir pigiai redaguot tuos genus eilines laboratorijos lygyje. tikrai nusipelnes zmogus atradimuose tik tas - kuris gali savo technologija idiegt bet kur nuo nulio - jei ji kas nors prafinansuotu net ir is pasalies. o ne gaves kokia nors premija ar parases kazkur kazkoki straipsni.
Myslius 2020-10-08 10:55
Niemand 2020-10-08 11:09
Vidutinis gamtos mokslų studentas ar net gabus moksleivis jau senai gali užsiimti genų inžinierija namie Labai padorią biochemijos laboratoriją namie šiais progreso laikais galima susikomplektuoti už 1k eurų. Pažintinis straipsnelis su biskį pagasdinimų: https://www.scientificamerican.com/arti ... -hack-dna/ Manualai: https://conductscience.com/diy-home-cri ... ive-guide/ https://www.springer.com/gp/book/9781493991693 Priemonių rinkiniai: https://www.the-odin.com/diy-crispr-kit/ https://www.amazon.com/DIY-Bacterial-Ge ... B071ZXW1TW https://canopybiosciences.com/product-c ... s9-system/ Bendruomenės (raktinis terminas - BioCurious): https://biocurious.org https://scistarter.org/biocurious Na ir pagaliau serialas Biohackers, kuris jau nebe fantastika. Visas šitas džiaugsmas su genais nėra sudėtingesnis nei programavimas (IT tobiš) ir vis daugiau moksleivių/studentų/mėgėjų Europoj ir JAV renkasi būtent jį.
Staska 2020-10-08 11:17
,,tikrai nusipelnes zmogus atradimuose tik tas - kuris gali savo technologija idiegt bet kur nuo nulio - jei ji kas nors prafinansuotu net ir is pasalies. o ne gaves kokia nors premija ar parases kazkur kazkoki straipsni" Nobelio premijos pagrinde skiriamos už grynojo mokslo atradimus, o ne už jų pritaikymą technologijoms, tam turbūt yra skirta visokių kitokių apdovanojimų. Ir todėl Edisonas, ar Tesla niekada nebūtų nominuoti Nobeliui fizikos srityje. Mokslininkai gavę Nobelius už florescencinio baltymo, ar LCD sukūrimą laboratorijoje irgi nesukūrė LCD televioriaus ,ar kokio kito komercinio produkto ekrano.
AAA000 2020-10-08 15:49
vat tame ir reikalas. darbas padarytas tik dalinis. ir daznai net neaisku ar bus nauda... prisigalvoja tada visi visokiu roziniu nesamoniu... nu cia panasu ir antra dalis jau kruta, pritaikomumas visgi pajudejes. Edisonas visgi buvo daug kietesnis - pramuse i praktini lygi daugiau ideju uz Tesla. va sito manau labai daug kas nesupranta. jei nebutu tos debilines patentavimo sistemos as manau ju abieju isradinejimo energija butu nuejusi bendradarbiavimo kryptim, o ne i kazkokias beprasmes patentines kovas. butu konkurave gaminiu ir ideju gerinime, o ne stengesi atiminet vienas is kito resursus...
JuozasTas 2020-10-09 01:20
Nes jos moterys, todėl ir gavo. Šikšnys kaip vyras niekaip neįsipaišo dabartinėje madoje kur moterys yra vertinamos aukščiau už vyrus