Istorinis įvykis: po 3000 metų laukinėje Australijos gamtoje ir vėl gyvena Tasmanijos velniai (Video)  (1)

Dėl užkrečiamo snukio vėžio Tasmanijos velniai yra ant išnykimo ribos. Dabar, po 3000 metų laukinėje Australijos gamtoje vėl gyvena Tasmanijos velniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulinė laukinės gamtos apsaugos organizacija kartu su „Aussie Ark“ ėmėsi projekto atkurti Tasmanijos velnių populiaciją. 30 sveikų Tasmanijos velnių buvo apgyvendinti Barrington Tops nacionaliniame parke, esančiame į šiaurę nuo Sidnėjaus.

Gyvūnai gali laisvai klajoti 5,2 kvadratinių kilometrų teritorijoje, kurioje nėra plėšrūnų. Kiekvienas jų turi sekimo prietaisus, kad tyrėjai galėtų stebėti jų pažangą ir suprasti, kaip rūšis gali elgtis ir paveikti savo aplinką, patekusi į laukinę buveinę.

Aplinkosaugos organizacijos „Aussie Ark“ planai yra ne tik atkurti Tasmanijos velnių populiaciją. Australijoje, kaip ir kitose šalyse, per daugelį metų priviso invazinių rūšių, kurios medžiojo, konkuravo ir net sunaikino vietines rūšis. Tasmanijos velnių sugrįžimas į invazinių rūšių niokojamus šalies regionus galėtų sugrąžinti pusiausvyrą ekosistemoje.

 

Tikimasi Tasmanijos velnius atpratinti nuo dalijamo maisto ir paskatinti juos laikytis natūralaus medžioklės elgesio. Jeigu viskas bus gerai, kitas žingsnis bus Tasmanijos velnius grąžinti į laukinę Australijos gamtą.

 

Paskutinį kartą Tasmanijos velniai laisvai klajojo žemyninėje Australijos dalyje maždaug prieš 3000 metų, kol šie greičiausiai išnyko dėl invazinių laukinių šunų dingų.

„Aussie Ark“ atstovai įsitikinę, kad pokyčiai bus teigiami. „Po 100 metų mes pažvelgsime į šią dieną kaip į dieną, kurią prasidėjo visos šalies ekologinis atkūrimas“, – sakė „Aussie Ark“ prezidentas Timas Faulkneris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(38)
(0)
(38)

Komentarai (1)