Ilgiau nei šimtmetį ieškotas „šventasis gralis”: tyrėjai susintetino kambario temperatūroje superlaidžią medžiagą (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SaMaras 2020-10-15 22:17
Ėėėė... mhmhmhm.. gal kas nors paaiškins, su kuo valgoma elektros trintis.. ir kaip šitas „ėdalas“ atsiranda moksliniuose straipsniuose?
Stebėtojas 2020-10-15 23:52
Jei trintį apibrėžtum kaip medžiagos savybę trukdančią judėjimui, tai kodėl ne. Medžiaga turi tam tikrą varžą - trintį - kuri trukdo elektronams laisvai judėti. Bet mane žavi tas jų gralis - kur dabar pastoviai tokiam slėgyje išlaikyti tą medžiagą, jau nekalbant apie praktinį panaudojimą.
AAA000 2020-10-16 00:06
man tai cia panasiau, kad visgi yra realus ir nepriiklausomi magnetinio lauko pernesejai. nes visa esme greiciausiai ne junginys, o suslegimas. kas is esmes yra tiesiog medziagos sutankinimas. ir isstuma smulkesni i isore. kadangi nesejai per smulkus - reikia labai smarkiai sutankint (suslegt). geriau jau ieskotu nauju daleliu savo tiems "teoriniams fizikos modeliams" nes per daug jau prisikaupe visokiu atradeju unikaliai individualiu "efektu" - nors visu prigimtis panasu vieno ir tokio pacio tipo...
SaMaras 2020-10-16 06:37
Jeigu straipsnis būtų šeštokams apie elektrą, tai paaiškinant varžą būtų parašyta "trintis" tai dar dar.. Jaučiasi vertėjo požiūris į skaitytoją.. O superlaidumas mane irgi žavi.. kad ir tokiais kiekiais ir tokiose sąlygose
HardAxe 2020-10-16 10:38
Šalta pas juos kambary. Įdomu slėgį reikia palaikyti, ar užtenka suspausti?
enzim 2020-10-16 21:14
Kai pradėjo statyti kolaiderį, jau buvo žinoma medžiaga, tampanti superlaidžia "sauso ledo" temperatūroje, tačiau kolaideryje panaudota "klasikinė" , tampanti superlaidžia daug žemesnėje nei -200*C, medžiaga. Iš pirmo žvilgsnio tai labai neracionalus pasirinkimas: pereikvota MWh elektros, panaudotas kaip aušinimo agentas tuo metu labai brangus He. Buvo paaiškinta, kad sukurti technologiją, gaminti iš naujosios medžiagos netrapius ir atsparius korozijai laidus, kainuos laiko ir lėšų daugiau, nei naudojat įprastas tam laikotarpiui medžiagas. Visi patikėjo, atseit, projektuotojų šėlą nugalėjo konstruktorių realybė.
Evil Goku 2020-10-16 23:52
Čia ne mikslinis srtraipsnis, o labiau supažindinimo, mokslo populiarinimo.
SaMaras 2020-10-18 11:25
Na jei supažindintų su elektros pradmenimis tai viskas ok. Bet kai jau einama link superlaidumo klausimų tai manau su varža reikėtų būti susipažinus. Rašydamas apie kokias juodąsias skyles nepradėsi aiškinti apie protonus ir neutronus kaip apie kažkokius "atomus sudarančius rutuliukus" ar pan..
Vanduo 2020-11-11 21:46
Mes per laboratorinius darėme superlaidininkus. Tik veikiančius prie -190 C. Tai tikriausiai principas tas pats. Tai po pagaminimo, slėgio nebeturėtų reikėti. Šiuo atveju negaliu tiksliai pasakyti, bet manau, kad turėtų nereikėti palaikyti slėgio po pagaminimo, jeigu nori pritaikyti praktikoje.