1000 metų senumo vikingų kapas po truputį atskleidžia paslaptis - kas buvo ta moteris ir šalia palaidotas vyras?  ()

Vienas iš svarbiausių Roskildės muziejaus (Danija) eksponatų yra vadinamasis Gerdrupės kapas – 1000 metų senumo vikingų laikų palaidojimas, prieš 39 metus atrastas į šiaurę nuo Roskildės esančiame mažame Gerdrupės kaimelyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kape buvo rasti vyro ir moters griaučiai – ir archeologai ilgai spėliojo, kam jie galėjo priklausyti bei kodėl šie du žmonės buvo palaidoti kartu.

Paslaptis slypi tame, kad vyras kažkuriuo metu buvo nužudytas ir palaidotas šalia moters.

Gerdrupės kapas pasižymi ir dar vienu svarbiu aspektu: tai buvo pirmasis atradimas, įrodęs, kad vikingų moterys būdavo laidojamos kartu su ginklu – šiuo atveju su ietimi.

Šeimos saitai

Ir dabar mokslininkai turi naujos informacijos, nušviečiančios ilgametę paslaptį.

Atlikus DNR tyrimą paaiškėjo, kad palaidotųjų pora iš tikrųjų yra motina ir sūnus – ir kad vyras nebuvo paaukotas vergas, kaip manyta anksčiau.

 

„Tai nepaprastai įdomus ir stebinantis rezultatas. Turime gerai apsvarstyti, ką tai reiškia“, – sako archeologas ir Roskildės muziejaus vyresnysis kuratorius Ole Kastholmas.

Šis atradimas reiškia, kad teks peržiūrėti Gerdrupės kapo istoriją ir išspręsti naują mįslę.

„Turime išsiaiškinti, ar kiti kapai ir kiti vikingų laikų šaltiniai galėtų aprodyti tam tikrus atitikmenis, kurie galėtų padėti mums išspręsti šią bylą“, – sako O.Kastholmas.

Paslapties raktas – sagose?

Raktą mįslei išspręsti galima rasti vienoje iš senųjų Islandijos sagų XII-XV amžių užrašytų pasakojimų serijoje, pasakojančioje vikingų laikų istorijas.

 

Panašu kad prieš paguldant į kapą, vyras buvo pagautas, surištas ir pakartas. Tuo tarpu moteris buvo apdėta dideliais akmenimis.

Viena teorija sako, kad kape esanti ietis iš tiesų yra burtininkės lazda.

Kas įdomiausia, vienoje iš sagų pasakojama apie būrėją Katlą ir jos sūnų Oddą, kurie buvo persekiojami ir galiausiai nužudyti. Oddas buvo pakartas, o Katla užmėtyta akmenimis.

Nors tyrimas vyksta toliau, griaučius dar ir dabar galima apžiūrėti Roskildės muziejuje.

Parengta pagal „Copenhagen Post“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()