Dar vienas žmogaus evoliucijos įrodymas ar fiziologinė smegenų keistenybė? Žmogus gimsta su skaitymui paruoštomis smegenimis  (1)

Dauguma žmonių išmoksta skaityti būdami 5-6 metų. Ir skaito praktiškai visą likusį savo gyvenimą. Apie tai net nelabai susimąstome - vos pažvelgę į šviečiančią reklamą prie greitkelio žinome, ką skelbia reklaminis šūkis. Bet kaip tai vyksta mūsų smegenyse?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau seniai žinoma, kad už skaitymą atsakinga smegenų dalis yra už regos centre. Ilgą laiką buvo manoma, kad ši dalis, vadinama vizualine žodžio formos sritimi, niekuo nesiskiria nuo kitų smegenų vietų, kurios, pavyzdžiui, padeda atpažinti veidus, namus ar kitus žinomus daiktus. Kitaip tariant, mokslininkai manė, kad savo labiausiai paplitusią funkciją ši smegenų dalis įgyja kai žmogus išmoksta skaityti - juk žmogaus smegenys, susiformavusios per tūkstančius metų, ne visada turėjo rūpintis vizualine kalbos forma.

Mokslininkai nuskenavo 40 naujagimių, kurių amžius neviršijo vienos savaitės, smegenis ir palygino duomenis su 40 suaugusių žmonių smegenų vaizdais. Buvo tikimasi pastebėti, kaip suaugusiųjų žmonių smegenyse vizualinės žodžio formos sritys yra susijusios ne tik su regos, bet ir su kalbos centrais. Paaiškėjo, kad šiuo požiūriu suaugusieji nesiskiria nuo naujagimių. Kitaip tariant, žmogus jau gimsta su smegenimis, kurios yra pasiruošusius priimti vaizdinę kalbos formą.

 

Vizualinė žodžio formos sritis, kaip rodo šis tyrimas, yra kitokia nei tos smegenų dalys, kurios yra atsakingos už veidų, vietų ir objektų atpažinimą. Kad ir kaip toli į praeitį eitume, žmonėms visada reikėjo atpažinti veidus, vietas ir daiktus. O štai rašto atpažinimo būtinybė paplito sąlyginai neseniai. Taip, pats raštas yra labai senas, tačiau išplito jis palyginti neseniai. Negi mūsų smegenys jau spėjo prie jo prisitaikyti? O galbūt ta smegenų sritis buvo atsakinga už kitų simbolių atpažinimą?

 

Mokslininkai norėtų tai išsiaiškinti, todėl ir toliau skenuos skaityti nemokančių vaikų smegenis. Be jokios abejonės, ryšiai tarp regos ir kalbos centrų sustiprinėja, kai žmogus išmoksta skaityti. Žmogaus elgesys be jokios abejonės keičia kūno fiziologines charakteristikas. Ir įdomu sužinoti, kad skaitymas yra praktiškai natūrali žmogaus funkcija.

Tiesa, ne visi žmonės išmoksta skaityti. Kai kuriems tai yra didelis iššūkis. Todėl ateityje mokslininkai pažvelgs ir į jų vizualinių žodžio formos sričių išsivystymą.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai (1)