Dar neregėta naujiena Lietuvoje - startuoja nuotolinis priklausomybių gydymas  (0)

Lietuvoje startuoja nauja nuotolinės medicinos platforma AddCare. Pagrindinis AddCare telemedicinos platformos tikslas – padidinti profesionalių medicinos sprendimų prieinamumą, pagerinti psichologinę sveikatą ir padėti valdyti priklausomybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kalbant apie sveikatą, dažnai kalbama išimtinai apie fizines problemas, jų gydymą, prevenciją. Tuo tarpu apie kitą sveikatos formą – psichologinę sveikatą – kalbama palyginus nedaug, nors dažnu atveju ji yra tiek pat svarbi ir smarkiai įtakoja gyvenimo kokybę. Manome, kad psichologinė sveikata neužilgo taps labai didelė ir svarbi bendrosios sveikatos dalis“, - teigia vienas iš AddCare platformos įkūrėjų gydytojas Vytautas Dockus. „Susikoncentravę į šią teritoriją atradome nemažai erdvės sprendimams. Gydytojų komandoje nusprendėme, kad priklausomybių gydymas yra labai konkreti ir apčiuopiama galimybė iš esmės pagerinti paciento gyvenimo kokybę.“

Pagrindiniai AddCare platformos privalumai – patogumas ir konfidencialumas. Su gydytojais ir savitarpio pagalbos grupėmis bendraujama vaizdo skambučių pagalba - nuotolinis paslaugos teikimo būdas leidžia išvengti nereikalingų kelionių ir taupo nemažai laiko. Platforma užtikrina visišką konfidencialumą, taip padėdama išvengti besikreipiančių stigmatizacijos.

„COVID-19 pandemiją pašalino bet kokią abejonę, kad profesionalios psichologų ir gydytojų psichiatrų konsultacijos gali būti efektyviai teikiamos nuotoliniu būdu“, - teigia platformos bendraautorius ir gydymo programos kūrėjas gydytojas psichiatras Jonas Fugalis. „Nemažai psichologų, psichiatrų, psichoterapeutų Lietuvoje pandemijos metu sėkmingai perėjo prie nuotolinių konsultacijų ir kartu su pacientais įsitikino, kad tai puiki alternatyva. Tuo pačiu - tai ne ką mažiau efektyvus gydymo būdas, kuris dar turi nemažai potencialo vystytis. Įsivaizduokite – bendraudamas su gydytoju pacientas tuo pačiu metu gali mėgautis grynu oru gamtoje arba konsultuotis išvykus atostogauti.''

 

Novatoriška AddCare gydymo programa kombinuoja laiko patikrintus medicininius, psichologinius ir psichoterapinius gydymo metodus. Norint atsikratyti priklausomybių, labai svarbus bendravimas su tokias pačias problemas turinčiais asmenimis, todėl AddCare platformoje gyvas bendravimas su gydytojais derinamas su savitarpio pagalbos grupėmis. Pacientai taip pat turi galimybę prieiti prie šviečiamosios vaizdo medžiagos, bendrauti su savo palaikymo grupe. Konsultacijų metu gydytojai taip pat gali paskirti medikamentinį gydymą per e-sveikatos sistemą.

Alkoholio priklausomybė - prioritetas

Alkoholio priklausomybių gydymas – pirmoji AddCare gydymo programa. Higienos instituto duomenimis, suskaičiuotais iš Privalomojo sveikatos draudimo informacinės sistemos, 2018 m. Lietuvoje bent viena tiesiogiai su alkoholio vartojimu susijusi diagnozė buvo užregistruota 24,2 tūkst. asmenų, dėl tiesiogiai su alkoholio vartojimu susijusių ligų mirė 507 žmonės. Informatikos ir ryšių departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2018 m. 30 proc. ištirtų nusikalstamų veikų padarė neblaivūs asmenys. Nepaisant to, 2018 m. Vilniaus Universiteto atliktas alkoholio vartojimo įpročių Lietuvoje tyrimas rodo, kad besikreipiančiųjų gydytis nuo alkoholizmo skaičiai mažėja. 

 

„Alkoholio priklausomybė – viena opiausių ir sudėtingiausių. Pradedame nuo jos žinodami, kad padėję pirmiesiems pacientams ir kartu suvaldę šias problemas, turėsime labai tvirtą pagrindą žengti prie kitų, lengvesnių priklausomybių, tokių, kaip rūkymas“, - teigia Jonas Fugalis.  

Po pilotinės AddCare programos planuojamos paleisti ir kitų gerai žinomų priklausomybių gydymo programos, tarp kurių ir tabako, lošimų, lengvųjų narkotikų, interneto priklausomybės gydymo programos.

AddCare gydytojų komandoje – patyrę gydytojai

Gydytojas Jonas Fugalis baigė Lietuvos sveikatos mokslų universitetą ir yra praktikuojantis gydytojas psichiatras. Jonas Fugalis aktyviai domisi priklausomybių gydymu, yra Lietuvos priklausomybės ligų instituto valdybos pirmininkas, užsiima privačia psichoterapinio konsultavimo praktika ir konsultuoja pacientus, turinčius psichikos ir elgesio sutrikimų dėl psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo.
Gydytojas Vytautas Dockus baigė Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą, yra šeimos gydytojas. Vytautas Dockus domisi priklausomybe nuo alkoholio vartojimo ir alkoholizmo prevencija, kasmet dalyvauja gydymo nuo priklausomybių kongresuose Lietuvoje ir užsienyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (0)