Vos du bananai kasdien ir būsite daug sveikesnis? Gydytojas pasakė, kaip yra iš tiesų  ()

Du bananai per dieną ir po mėnesio organizme bus ženklūs pokyčiai – tikriausiai internete bent kartą yra tekę regėti kažką panašaus kiekvienam. Bananai padeda numesti svorio, turi daugybę mineralų, gerina sveikatą... Vis dėlto, ar tikrai du bananai kasdien yra sveikas mitybos pasirinkimas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis saldus vaisius gali pasigirti savo maistine verte – bananuose yra daug kalio, B grupės vitaminų, cinko.

Viename vidutinio dydžio banane (100 g) yra:

- 23-31 g angliavandenių (priklausomai nuo bananų rūšies);
- 2,3-3,0 g skaidulų;
- 12-14,4 g cukraus;
- 1 g baltymų;
- B grupės vitaminų, ypatingai B6 (33-46% rekomenduojamos paros dozės);
- vitamino A ir C (11% rekomenduojamos paros dozės);
- mikroelementų kalio (358-465 mg – tai sudaro apie 23% rekomenduojamos paros dozės);
- fosforo, natrio, kalcio, magnio, geležies, cinko, mangano, seleno ir vario.

2 bananai kasdien – išgalvotas teiginys

Kad ir kokių maistinių medžiagų būtų bananų sudėtyje, gydytojas dietologas Edvardas Grišinas sako, kad iš tiesų šio vaisiaus nereikėtų vertinti kaip ypatingai sveikatinančio maisto.

„Du bananai per dieną kasdien ir būsite daug sveikesnis – tai tikrai išgalvotas teiginys. Bananas yra vaisius, tad, kaip ir visi kiti vaisiai, turi teigiamų savybių ir mikroelementų, kurių kai kam trūksta. Bet juk trūksta jų tikrai ne visiems. Todėl negalime sakyti, kad suvalgykite du bananus ir susitvarkys jūsų virškinimas ar kas nors kito“, – sakė E. Grišinas.

 

„Tokie pasakymai yra tikrai neracionalūs ir niekuo nepagrįsti“, – pridūrė gydytojas dietologas.

Daug teisingiau būtų sakyti, jog per dieną reikia suvalgyti 2 vaisius. Būtent taip rekomenduoja ir Pasaulinė sveikatos organizacija – kasdien suvalgyti 2–3 vaisius.

„Vėlgi, 2–3 vaisius turėtume valgyti tada, kai mūsų mityba subalansuota. Jei žmogus apskritai valgo daug angliavandenių – duonos, makaronų, bulvių, kruopų, reikia suprasti, kad ten irgi yra cukrus, taip pat, kaip ir vaisiuose. Pagal sveikos mitybos principus nėra teisinga, jei per dieną valgome labai daug angliavandenių ir dar papildomai „ant viršaus“ suvalgome du bananus“, – kalbėjo pašnekovas.

Priklauso ir nuo kitų maisto produktų

Pasak gydytojo dietologo, tuo ir pavojingi įvairūs teiginiai, kurie aiškina, kokio konkretaus produkto per dieną reikia suvalgyti.

„Niekada nepasakoma visa tiesa, kiek valgyti kito maisto, kad 2 bananai per dieną būtų gerai. Be to, jei per dieną suvalgomi 2 bananai, vaisių porcija bus pasiekta ir kitų vaisių valgyti galbūt nebereikėt? O tai irgi nėra tinkama subalansuotai mitybai teorija – sakė E. Grišinas.

 

– Galbūt žmogus visiškai nevalgo kitų angliavandenių, duonos, kruopų ir panašiai, tada galima suvalgyti dar ir du obuolius. Yra daug aspektų, apie kuriuos nesusimąstome.“

Taip pat nereikėtų pasiduoti ir klaidingiems teiginiams, jog bananų reikėtų vengti dėl didelio juose esančio kiekio cukraus. Pasak pašnekovo, šiame vaisiuje tikrai jo yra, tačiau ne tiek daug, kad bananų reikėtų atsisakyti išvis.

„Nėra kažkokių maisto produktų kaltininkų, kalti mūsų pasirinkimai. Pavyzdžiui, sakoma, kad vynuogėse labai daug cukraus. Nėra jose labai daug cukraus, mes tiesiog daug vynuogių suvalgome. Žmonėms neužtenka 10 vynuogių, reikia visos kekės. Tas pats galioja ir bananams. Neturime į juos žiūrėti iš kažkokios super sveikos pusės – tai tiesiog vaisius kaip ir kiti“, – apibendrino gydytojas dietologas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Gabrielė Grinkaitė
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()