Išėjo grybauti, bet rado kai ką nepalyginamai vertingesnio  (1)

Čekijoje miške grybų ieškojęs vyras rado kai ką nepalyginamai vertingesnio – senovinį kalaviją ir bronzinį kirvį, kurių amžius, manoma, siekia apie 3300 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nulijus lietui, Romanas Novakas pavasarį grybavo miškingoje kalvos pašlaitėje, netoli savo namų rytiniame Jesenicko miesto, praneša Tarptautinis Prahos radijas.

Grybavimas Čekijoje, panašiai kaip ir Lietuvoje, yra populiari pramoga. Tad vyras, akimis atidžiai naršydamas žemę, pamatė, kad iš jos „kyšo metalo gabalas“. „Paspyriau ją ir supratau, kad tai yra ašmenys, kalavijo dalis. Tada pakasiau giliau ir radau bronzinį kirvį“, – pasakoja R.Novakas.

Vyras apie savo radinį pranešė archeologams, o oficialų šios vietos tyrimą dabar planuoja netoliese esančio Silezijos muziejaus, esančio Opavos mieste, mokslininkų komanda.

Senovinis kalavijas ypač išsiskiria savo išvaizda: jo smaigalys ir rankena įmantriai dekoruoti išgraviruotais apskritimais ir pusmėnulių eilėmis – ir nors ašmenys netoli rankenos yra lūžę, šiaip jau ginklas yra pilnai išsilaikęs.

 

„Šiuo metu kruopščiai apžiūrinėjame radimo vietą ir ieškome kitų galimų radinių“, – portalui „Live Science“ sakė Silezijos muziejaus archeologas Jiřís Juchelka. Pati lokacija yra toli nuo šiuolaikinių miestų ir žinomų priešistorinių gyvenviečių – pasak mokslininko, „archeologiškai marginalinėje“ vietovėje, kurioje nebuvo pranešta apie jokius kitus radinius.

J.Juchelka ir jo kolegos atliko keletą radinių tyrimų, įskaitant cheminės sudėties analizę ir rentgeno tyrimus – kad išsiaiškintų vidinę ginklo struktūrą.

Jie nustatė, kad puošniai dekoruotas bronzinis kalavijas buvo sukurtas bronzos amžiuje, šiaurės Europoje – ir atrodo labiausiai panašus į Vesbio kalavijus, pavadintus pagal Švedijos miestą, kuriame rasti pirmieji tokių ginklų pavyzdžiai.

Kalavijuje naudojamų metalų rūšys rodo, kad jis tikriausiai buvo pagamintas už regiono, kuriame jis buvo rastas, ribų – o bronzos kirvis gali būti vietinės gamybos, sako mokslininkai.

 

J.Juchelka radijui sakė, kad tais laikais, kai centrinėje Europoje dar tik kūrėsi Laidojimo laukų kultūra (bronzos amžiaus kultūra, taip pavadinta dėl praktikos laidoti savo mirusiuosius urnose, laukuose), toks kalavijas turėjo būti labai brangus daiktas.

Rentgenograma parodė, kad visame kalavijo korpuse yra oro burbuliukų, ir tai greičiausiai yra jo gamybos technologijos rezultatas: tuo metu labiausiai paplitusi kalavijų gamybos technika buvo bronzos liejimas formoje – vietoje vėliau nusistovėjusio iki raudonumo įkaitinto metalo kalimo. Tyrėjai sako, kad oro burbuliukai taip pat paaiškina, kodėl kalavijas nebuvo ypač tvirtas.

J.Juchelka sako, kad šis ginklas galėjo būti naudojamas apeigoms, o ne kovai. Tačiau archeologai nėra tikri, kaip kalavijas ir kirvis atsidūrė Čekijos miške.

„Radiniai gali būti susiję su religija, arba jie gali būti bronzos amžiaus lobio dalis, – sakė jis. – Tai nėra lengva pasakyti – remiantis tuo, ką dabar žinome“.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(26)
(0)
(26)

Komentarai (1)