Naujas vakcinų turnyro dalyvis AstraZeneca: efektyvumas gali siekti 90% ir geriausios rinkoje saugojimo sąlygos  (6)

Yra niuansų: efektyvumas priklauso nuo vakcinavimo schemos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lapkričio 23 dieną Britanijos farmacijos kompanija AstraZeneca paskelbė savo vakcinos AZD1222 tarpinius III klinikinių bandymų fazės, atliktos Britanijoje ir Brazilijoje, rezultatus. Kaip praneša Reuters, vakcinos efektyvumas gali siekti 90% (tačiau yra niuansų). Rimtų pašalinių poveikių neužfiksuota.

Kompanijos pranešime spaudai aprašomos dvi vakcinavimo schemos. Pagal vieną, tiriamiesiems (2741 žmogus) iš pradžių būdavo suleidžiama pusė AZD1222 dozės, o po mėnesio – visa. Šiuo atveju jos efektyvumas buvo 90%. Pagal antrą schemą, dalyviai (8895 žmonės) gaudavo po pilną vakcinos dozę su ne mažesne nei mėnesio pertrauka, ir jos efektyvumas buvo 62%. Taigi, bendras AZD1222 efektyvumas – 70%, apibendrina kompanija. Taikant abi schemas, rimtų pašalinių poveikių nepasitaikė (jokių hospitalizacijų ar ligos pasunkėjimų), ir eksperimento dalyviai ją nesunkiai ištvėrė.

 

Oksfordo universiteto profesorius Andrew Pollard sakė:

Itin džiugina, kad vienos iš vakcinavimo schemų efektyvumas buvo maždaug 90%. Naudojant šią schemą ir atsižvelgiant į planuojamas mūsų vakcinos gamybos apimtis, galima paskiepyti daugiau žmonių.

„Šie vakcinos rodikliai ir jos saugumas byloja, kad ji bus itin efektyvi kovos su COVID-19 priemonė ir nedelsiant pradės spręsti visuomenės apsaugos krizę“, – mano AstraZeneca vadovas Pascal Soriot.

Spaudos pranešime pabrėžiamas vienas iš svarbiausių AstraZeneca vakcinos privalumų – paprastesnės jos saugojimo sąlygos: iki pusės metų standartiniame šaldytuve. Šiuo aspektu ji geresnė už konkurentų sprendimą: Moderna vakcina lieka stabili −20 °С temperatūroje iki pusės metų (įprastame šaldytuve ją galima laikyti 30 dienų ir 12 valandų kambario temperatūroje), tuo tarpu Pfizer ir BioNTech preparatui (BNT162b2) reikia maždaug −75 °С speigo (šaldytuve ją galima laikyti iki 5 dienų), kas gerokai apsunkina logistiką.

 

Dozavimo klaida pasitarnavo AstraZeneca ir Oksfordo vakcinai

 

Sėkminga dozavimo klaida nuties kelią AstraZeneca ir Oksfordo universiteto COVID-19 vakcinai link regulikavimo institucijų patvirtinimo.

Pirmadienį Britanijos vaistų gamintoja, remdamasi paskutinės kliniknių bandymų fazės Britanijoje ir Brazilijoje duomenimis, pranešė, kad jos vakcinos efektyvumas gali siekti maždaug 90%, kai iš pradžių suleidžiama pusė dozės, o po mėnesio – pilna dozė.

„Pusines dozes davėme dėl laimingo atsitiktinumo,” Reuters sakė AstraZeneca neonkologinių tyrimų ir vystymo padalino vadovas.

Didesnėje tiriamųjų grupėje, kurios nariai, – kaip ir planuota – gavo dvi pilnas dozes, vakcinos efektyvumas buvo 62%, todėl bendras abiejų dozių tyrimų rezultatas buvo 70%.

Balandžio pabaigoje, maždaug tuo metu, kai AstraZeneca pradėjo partneriystę su Oksfordu, universiteto tyrėjai bandomąsias skiepų dozes leido dalyviams Britanijoje.

Netrukus jie pastebėjo, kad tikėtini pašaliniai efektai, tokie kaip nuovargis, galvasopis ar rankų skausmas, jiems pasireiškia įtartinai švelniai, pasakoja jis.

„Tad, ėmėme viską tikrinti… ir išsiaiškinome, kad jie suskaičiavo per pusę mažesnę vakcinos dozę,” sakė Pangalos.

 

Jis pridūrė, kad kompanija nutarė tęsti tyrimus su puse dozės ir pilną skiepų dozę paskirti numatytu laiku.

Ludwig Burger, Kate Kelland: Dosing error turns into lucky punch for AstraZeneca and Oxford

 

 


republic.ru

(4)
(0)
(4)

Komentarai (6)