Minia entuziastų savanoriškai registruojasi į bandymus su žmonėmis: baimę nugali aukštesnis tikslas  (2)

Kol dauguma iš mūsų bet kokia kaina siekia išvengti koronaviruso infekcijos, pasaulyje sparčiai auga žmonių grupė, pasirengusi sąmoningai užsikrėsti virusu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dešimtys tūkstančių žmonių prisijungė prie kampanijos, pavadinimu „1 diena greičiau“, skirtos paskiepyti savanorį eksperimentine vakcina ir tada kontroliuojamoje aplinkoje užkrėsti jį koronavirusu.

Tarp jų yra ir Estefania Hidalgo (32 m.), fotografijos studentė iš Bristolio, Jungtinės Karalystės (JK) dirbanti degalinėje.

„Aš dirbu naktinėmis pamainomis. Šis darbas gali būti labai vienišas“, – saulėtą dieną šalia savo namų kalbėjo ji.

Prisiminusi ilgas karantine praleistas dienas, kuomet ryšius palaikė tik socialinių tinklų pagalba, ji pareiškė, kad šis emociškai sunkus iššūkis paskatino sudalyvauti tyrime.

„Mane ši situacija „supurtė“, – aiškino ji. „Niekas neturėtų būti paliktas vienas ir sergantis. Visi nusipelnome būti sveiki. Šis išbandymas – tarsi būdas susigrąžinti situacijos kontrolę, pasijusti mažiau beviltiškoje vietoje, mažiau beviltišku laiku, mažiau beviltiškame pasaulyje ir pasielgti teisingai. Kad visiems būtų geriau, aš pasirinkau nebijoti.“

Vadinamieji „žmonių bandymai“, nors kartais ir prieštaringi, tačiau nėra naujiena. Jie buvo naudojami ieškant sprendimų dėl tokių ligų kaip cholera, vidurių šiltinė, maliarija ir net peršalimas.

 

Tačiau, skirtingai nei minėtaisiais atvejais, vis dar nesukurtas tikrai veiksmingas koronaviruso gydymas. Šis klausimas itin svarbus, jei eksperimentinė vakcina nebūtų veiksminga.

Ekspertų teigimu, savanoriams, dalyvaujantiems šiuose bandymuose, paprastai kompensuojamas jų laikas ir dalyvavimas, tačiau organizatoriai turėtų būti atsargūs ir nepermokėti dalyviams, kitu atveju, gali kilti problemų dėl priverstinio dalyvavimo.

Kritikai taip pat teigia, kad šie bandymai – gana riboti, nes jauni, sveiki žmonės, kurie dalyvauja tyrime, neatstovauja platesnei populiacijai.

Vis dėlto, JK vyriausybė pareiškė, kad aktyviai bendradarbiauja vykdydama šį tyrimą, kadangi tokio tipo bandymas, susijęs su koronavirusu – pirmasis pasaulyje.

„Neaišku, ar pirmosios vakcinos bus efektyvios“, – sakė Peteris Smithas iš Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos. „Manau, kad yra labai rimta paskata atlikti tokio tipo bandymus ir įvertinti galimas koronaviruso vakcinas.“

JK Sveikatos tyrimų tarnyba (HRA), turinti patvirtinti bet kokius tyrimus, kuriuose dalyvauja žmonės, įsteigė budėjimo grupę, įvertinančią medicinos etiką.

 

„Yra labai mažai tyrimų, kurie nekeltų jokios rizikos. Kiekvieną dieną visose šalyse sveikatos priežiūros specialistai savo noru rizikuoja ir padeda kitiems žmonėms.

Žmonės, kurie linkę aukotis platesnės visuomenės labui, man atrodo nuostabūs", – sakė Terence Stephenson, vadovaujanti HRA.

Sprendimas šokiravo tėvus

Vos 18 metų amžiaus Alastairas Fraseris-Urquhartas lengvai sutiks, kad jo sprendimas savanoriauti yra neįprastas.

„Tai buvo momentinė idėja“, – sakė jis. „Rizika sunkiai sirgti man nėra didelė. Tačiau, prisiimdamas šią mažą riziką, galiu apsaugoti tūkstančius kitų žmonių“.

Fraserį-Urquhartą ši idėja taip traukė dar birželio mėnesį, kad jis prisijungė prie „1 dienos greičiau“ kampanijos ir dabar veda Didžiosios Britanijos vyriausybės kampaniją, skirtą pirmajam bandymui palengvinti.

Kad galėtų dirbti su šiuo projektu, vaikinas studijas universitete atidėjo vieneriems metams.

Jei viskas bus taip, kaip planuota, ir jis praeis atranką, vaikinas tikisi užsiregistruoti biologinio izoliavimo įstaigoje, pasiskiepyti vakcina ir daugelį savaičių praleisti izoliacijoje.

 

Nenuostabu, kad entuziastingas Fraserio-Urquharto dalyvavimas privertė susimąstyti jo tėvus.

„Aišku, kad šis poelgis tikrai nepatenka į dalykų sąrašą, kurių tikiesi iš savo sūnaus, – sakė 52 metų Andrew Fraseris-Urquhartas.

„Tai yra mokslo ir technologijų priešakyje“, – pridūrė Andrew. „Tai naudinga kitiems. Tai gana drąsu. Tai kažkas neįprasto.“

Paprasčiau tariant, jis neabejotinai didžiuojasi savo sūnumi.

Rizika maža, bet nelygi nuliui

Mažiau nei 1 proc. mirčių nuo koronaviruso Jungtinėse Valstijose pasitaikė 34 metų ar jaunesnių asmenų amžiaus grupėje.

Tačiau ilgalaikės užsikrėtimo virusu pasekmės vis dar nėra iki galo išaiškintos.

Alastairui – tai dar didesnis stimulas pradėti šiuos bandymus, paspartinti pandemijos atomazgą ir padėti žmonėms plačiojoje visuomenėje išvengti ilgalaikių pasekmių.

„Jei kada yra laikas peržengti ribas ir sužinoti, kaip greitai ir efektyviai mes galime įvykdyti tam tikrus sprendimus, tas laikas atėjo dabar“, – patikino vaikinas.

Pagal CNN parengė Ieva Daugėlaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Ieva Daugėlaitė
(4)
(1)
(3)

Komentarai (2)