Skelbiama apie 90 % efektyvią COVID-19 vakciną - ko dabar reikia, kad ji pasiektų žmones?  (8)

Vaistų gamintojai „Pfizer“ pirmadienį paskelbė, kad jų koronaviruso vakcina pasisekė paskutinį klinikinių tyrimų etapą ir yra daugiau nei 90 proc. veiksminga užkertant kelią COVID-19.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip „Business Insider“ rašo Andrew Dunnas, vakcinos sukūrimas gana naujam virusui per mažiau nei metus yra tai, ko dar nebuvo padarę niekas.

Bet vakcinos paskelbimas yra viena, o kada ji pasieks žmones – visai kita.

„Business Insider“ pateikia santrauką, kas turi įvykti toliau – ir kiek viskas gali užtrukti:

  • Prieš judėdami į priekį, „Pfizer“ nori gauti daugiau duomenų apie vakcinos saugumą. Sakoma, kad duomenys bus prieinami lapkričio 16.
  • Tada JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) bei Europos vaistų agentūra (EMA) turi nuspręsti, ar galima suteikti skubų skiepų patvirtinimą. Neaišku, kiek tai gali užtrukti, tačiau bent FDA yra pareiškusi norą tokį sprendimą priimti greitai (dar vienas variantas: iš pradžių leidimas gali būti suteikiamas tik tam tikroms rizikos grupėms, pvz., pagyvenusiems žmonėms ir sveikatos priežiūros darbuotojams).
  • „Pfizer“ pranešė, kad kai kurias skiepų dozes galima pristatyti šiais metais – bet tik 50 milijonų, viso pasaulio mastu.
  • „Pfizer“ sukurtai vakcinai nuo COVID-19 reikės dviejų skiepų dozių, todėl 50 milijonų dozių leis paskiepyti tik 25 milijonus žmonių. Tarp pirmojo ir antrojo skiepo pacientai taip pat turi išlaukti tris savaites.
  • 2021 m. pasaulis sulauks didesniosios „Pfizer“ sukurtų skiepų dalies – iki 1,3 mlrd. dozių. Tikėtina, nuo tada vakcina ir taps prieinama žmonėms, nepriklausantiems padidintoms rizikos grupėms.
  • Vakcina turi būti transportuojama labai žemoje temperatūroje – net -70 laipsnių Celsijaus – dėl ko gali būti sunku greitai ją nugabenti į kai kurias pasaulio vietas.
  • Kiti logistikos klausimai – pavyzdžiui, stiklinių buteliukų trūkumas – gali trukdyti sklandžiam vakcinos išleidimui.

 

 

Kelios šalys jau užsakė milijonus vakcinos dozių, tikėdamosi, kad tai padės apsaugoti jų gyventojus – įskaitant JAV, D.Britaniją, Kanadą, Japoniją ir visas Europos Sąjungos šalis.

Kitos kompanijos visame pasaulyje taip pat kuria koronaviruso vakcinas, ir rezultatų tikimasi netrukus.

Parengta pagal „Business Insider“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai (8)