Pandemija greitai nesibaigs - 5 patarimai, kaip lengviau išgyventi antrąją COVID-19 bangą  (1)

Rudeninis koronaviruso pandemijos šuolis, kurį vis labiau kurso šaltesnis oras bei atsidarusios mokyklos, jau atėjo. Ne paslaptis, kad gripo sezonas gali dar labiau paaštrinti susiklosčiusią situaciją, o ekspertai vis dažniau kalba apie sunkiausią pandemijos laikotarpį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors temperatūros stulpelis po truputį krenta žemyn, sekančius kelis mėnesius prognozuojamas aukštyn kylantis koronaviruso infekcijos atvejų, hospitalizacijų ir mirčių skaičius.

Visa tai dar nereiškia, kad ruduo ir žiema turi būti niūrūs, slogūs ar turėti liūdnų pasekmių. Šie penki patarimai pades Jums ir Jūsų artimiesiems likti sveikiems bei sveiko proto šiais spalvingais, bet sudėtingais rudens mėnesiais.

1. Fizinį kontaktą palaikykite tik su keletu artimų asmenų

Tikriausiai Jums iki gyvo kaulo įgriso kalbos apie veido kaukes, socialinę distanciją ir rankų plovimą, tačiau negalite pamiršti, kad tai kol kas stipriausias ir patikimiausias ginklas prieš koronavirusą.

Nepaisant to, dauguma žmonių atsisako laikytis šių atsargumo priemonių ir nesukdami galvos leidžia laiką su draugais bei šeimos nariais, su kuriais negyvena po vienu stogu.

Ligų kontrolės ir prevencijos centro direktorius dr. Robertas Redfieldas paaiškino, kad būtent dažni susitikimai namuose su šeima ar draugais skatina naujausius koronaviruso šuolius ir šeiminius protrūkius.

Dėl šios priežasties daktaras Peteris Hotezas šį rudenį ir žiemą siūlo apriboti fizinį kontaktą su itin maža, pasirinkta draugų ar šeimos narių grupe ir vengti artimo kontakto su visais asmenimis, kurie į šią grupę nepatenka.

 

„Pagalvokite apie tai, su kokių žmonių grupe norėsite leisti laiką ir palaikyti artimesnį kontaktą lapkričio, gruodžio, sausio mėnesiais, ir laikykitės socialinės distancijos nuo visų kitų asmenų“, – patarė Bayloro medicinos koledžo Nacionalinės tropinės medicinos mokyklos dekanas Hotezas.

2. Turėkite planą, kaip pasirūpinsite savo psichine sveikata

„Šis baisus laikotarpis nesitęs amžinai. Aš manau, kad iki kitų metų vidurio jau būsime daug geresnėje situacijoje, nes galėsime įsigyti vakcinų“, – ramino Hotezas.

Tačiau ekspertas perspėja – būkite realistai ir pripažinkite, kad ši žiema – lapkritis, gruodis, sausis, vasaris – gali būti blogiausias epidemijos laikotarpis. Turėkite tai omenyje ir atitinkamai elkitės.

Ekspertas pabrėžia, kad svarbu imtis priemonių, kurios šiuo nelengvu etapu apsaugotų ne tik fizinę, bet ir psichinę Jūsų sveikatą.

Įsitikinkite, kad žinote specialistų, į kuriuos galėtumėte kreiptis pagalbos psichologinės krizės metu, taip pat užtikrinkite galimybę kreiptis į šeimos narius ar draugus, jei jausitės blogai.

Nors liūdesys, baimė ir kitos slogios emocijos tokiu laikotarpiu yra visiškai normali reakcija, tačiau turite pasiruošti ir galimiems depresijos epizodams.

3. Įvertinkite riziką: žinokite, kad bendrauti lauke yra saugiau, bet ne visada saugu

 

Šaltesnis oras reiškia, kad žmonės dažniau rinksis bendrauti patalpose, o tai padidins koronaviruso plitimo riziką.

Dr. Leana Wen, greitosios medicinos pagalbos gydytoja ir kviestinė profesorė Džordžo Vašingtono universitete, paaiškino, kad jei rengiate susibūrimus, renkite juos lauke, šilumą palaikydami šiltų drabužių, batų ar netgi šildytuvo pagalba.

Tačiau nepamirškite to, kad jei esate lauke, dar nereiškia, kad galite atsisakyti visų kitų apsaugos priemonių.

„Lauke nėra visiškai saugu Jei sėdite nedideliu atstumu nuo kitų žmonių, be kaukės, vis tiek galite virusą perduoti arba perimti – ypač šiuo išaugusiu infekciniu laikotarpiu“, – paaiškino dr. Megan Ranney, skubiosios pagalbos gydytoja.

Viena iš priežasčių, kodėl koronavirusas toks užkrečiamas, yra ta, kad žmonės, kurie juo serga, dažniausiai užkrečia kitus asmenis dar prieš pasireiškiant simptomams. Tai reiškia, kad žmonės gali lengvai platinti virusą to nežinodami.

Tai, kad bendraujate tik su artimais šeimos nariais, nereiškia, kad jie nuo jūsų neužsikrės arba neužsikrės jūsų pačių“, – paaiškino Ranney. Jei vienas iš šeimos narių palaikė daug kontaktų su kitais asmenimis, jis vis tiek galėjo užsikrėsti ir virusą parsivežti namo.

4. Turėkite omenyje, kad šiuo metu virusas daugiausia plinta artimoje aplinkoje

 

„Mes jau žinome, kad didžiąją koronaviruso plitimo dalį iš tikrųjų lemia ne kontaktai su nepažįstamaisiais, o neoficialūs šeimos ir draugų susibūrimai“, – informavo medikė Leanna Wen.

Anot jos, didelę riziką kelia tai, kad kai kurie asmenys gali pamiršti saugotis namų aplinkoje.

Jei privalote susitikti su draugais ar šeimos nariais, su kuriais negyvenate, prieš susitikimą atsisakykite rizikingo elgesio, pavyzdžiui, nesilankykite uždarose patalpose esančiuose restoranuose ir atsisakykite kontaktų su kitais asmenimis.

Prieš susitinkant su artimaisiais būtų pravartu atlikti koronaviruso testą, kad asmenys, kurie serga koronavirusu, liktų namuose ir neužkrėstų šeimos narių.

Ekspertai taip pat siūlo neprarasti budrumo – jei jūsų testo rezultatas buvo neigiamas, nepasiduokite tam tikrai atvejais apgaulingam saugumo jausmo.

„Kartais pasitaiko klaidingų rezultatų, tai reiškia, kad sergate virusu, tačiau testas jo neaptinka“, – teigia „Penn Medicine“.

 

Kadangi testavimo rezultatai ne visada būna tikslūs, svarbu būti atsargiems net ir tada, kai gaunamas neigiamas rezultatas.

Ranney teigė, kad neseniai įvykęs Baltųjų rūmų koronaviruso protrūkis yra puikus pavyzdys, kad koronaviruso testo rezultatai kartais gali būti klaidingi.

5. Mąstykite racionaliai

Taip, šį rudenį ir žiemą bus sunkus laikotarpis. Koronavirusas pasiglemžė jau ne vieną auką, o kai kurie pasveikę asmenys vis dar patiria komplikacijas, nepaisant to, kad nuo užsikrėtimo praėjo ne vienas mėnuo.

„Šio viruso pasekmės, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat žmonėms, su kuriais norime susirinkti per šventes, gali būti labai sunkios. Ir, tiesą sakant, aš geriau atsisakysiu susitikimo su mylimais žmonėmis, nei priversiu prie to, kas jiems pavojinga ar net mirtina“, – sakė George'o Vašingtono universiteto medicinos profesorius daktaras Jonathanas Reineris.

Anot jo, asmeninė atsakomybė ir savotiškos aukos atsipirks vėliau, kai, įveikę koronavirusą, kitąmet per šventes galėsime susiburti sveiki ir gyvi.

„Kitais metais bus daug geriau“, – padrąsino Reiner. – „Išgyvenkime šį laikotarpį ir elkimės atsakingai.“

Parengta pagal CNN straipsnį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(7)
(1)

Komentarai (1)