40 tūkst. žmonių apėmęs tyrimas nustatė svarbiausią asmenybės bruožą: tai raktas į laimingą šeimą  ()

Visi norime, kad mūsų šeimyninis gyvenimas būtų kaip įmanoma laimingesnis. Tad dabar mokslininkai nustatė keletą asmenybės savybių ir įgūdžių, kurie, tikėtina, labiausiai prisideda prie harmoningo šeimyninio gyvenimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad siekiant sveikų šeimyninių ir romantinių santykių vienas iš pagrindinių veiksnių yra psichologinis lankstumas. Kai iškyla iššūkių ir problemų, šis lankstumas gali apsaugoti santykius nuo iširimo, rašo sciencealert.com.

Tokios išvados buvo padarytos pasitelkus metaanalizės – daugelio ankstesnių mokslinių tyrimų apžvalgos – metodą. Šiuo atveju metaanalizė apėmė 174 anksčiau atliktus santykių tyrimus. Iš viso juose dalyvavo 43 952 žmonės.

„Trumpai tariant, ši metaanalizė pabrėžia, kad atidumas, rūpestingumas ir emocinis lankstumas sudėtingose ir iššūkių keliančiose situacijose ne tik pagerina paties asmens gyvenimą, bet ir gali sustiprinti ir praturtinti artimus santykius“, – neabejoja psichologas Ronaldas Rogge‘as, Ročesterio universiteto mokslininkas.

R. Rogge‘as ir jo kolegė Jennifer Daks, taip pat Ročesterio universiteto psichologijos specialistė, nustatė, kad „dėmesingas lankstumas“ siejasi su teigiamu poveikiu šeimos ir santykių dinamikai ir stipresniu šiuose santykiuose dalyvaujančių asmenų tarpusavio ryšiu.

 

Mokslininkai taip pat nurodo tam tikrus asmeninius įgūdžius, reikalingus psichologiniam lankstumui išvystyti. Šie įgūdžiai apima atvirumą įvairioms patirtims, nesvarbu, ar jos geros, ar blogos, ir jų priėmimą, taip pat atidų ir dėmesingą dabarties suvokimą kasdieniame gyvenime.

Kiti teigiami įgūdžiai apima minčių ir jausmų išgyvenimą pernelyg į juos nepanyrant, plataus ir optimistinio požiūrio išlaikymą net ir nelengvais laikais, gilesnių vertybių puoselėjimą nepaisant banguojančių atskirų dienų nuotaikų ir gebėjimą žengti tikslo link nepaisant jokių sunkumų ir nesėkmių.

Tai yra išties patrauklių bruožų sąrašas. Tiesa, kalbant apie psichologinį nestabilumą, svarbu pabrėžti, kad pats psichologinis nestabilumas paprastai yra aktyvaus sudėtingų minčių, jausmų ir patirčių vengimo, atsiribojimo ir nedėmesingumo kasdieniame gyvenime ir nesugebėjimo paleisti sudėtingas mintis ir jausmus rezultatas.

Kitas su psichologiniu nelankstumu susijęs elgesys apima sudėtingų minčių ir jausmų vertinimą kaip asmeninę refleksiją (ir jausmą, kad dėl jų teisiama), taip pat atvejus, kai kasdienio gyvenimo įtampa ir chaosas leidžia užgožti gilesnius prioritetus, o nesėkmės ir sudėtingos patirtys leidžia išmušti iš vėžių.

 

Šeimoje psichologinis lankstumas paskatina didesnį tarpusavio susitelkimą ir tvirtesnį ryšį, slopina įtampą ir nuovargį, skatina pasitelkti prisitaikančios tėvystės strategijas. Romantiniuose santykiuose psichologinis lankstumas nulemia didesnį pasitenkinimą santykiais ir mažiau negatyvių konfliktų.

Šis tyrimas susijęs su ankstesniu R. Rogge‘o tyrimu, analizavusiu, kaip vien sąmoningesnis įsitraukimas į santykius ir atviros komunikacijos palaikymas gali turėti žymią įtaką santykių trukmei.

„Rezultatai leidžia spręsti, kad vyrai ir žmonos ganėtinai gerai suvokia, ką jie santykiuose daro gerai, o ką – blogai“, – apie ankstesnį tyrimą pasakoja R. Rogge‘as.

„Veikiausiai net neprireiks jų mokyti visos galybės įgūdžių, galinčių padėti išvengti skyrybų. Ko gero, tereiks tik paskatini juos susimąstyti, kaip jie elgiasi šiuo metu“, – aiškina mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(4)
(7)

Komentarai ()